2019-10-20 01:18

Aprobat de CCR: Puteri sporite pentru polițiștii români

 |  00:45
Aprobat de CCR: Puteri sporite pentru polițiștii români

Se schimbă legea privind autoritatea polițistului. Astfel, apar noi reguli referitoare la procedurile de legitimare, de control corporal, al bagajelor sau al vehiculului care vor fi instituite prin prevederile declarate constituționale de CCR asupra proiectului de lege.

După ce legea va fi promulgată, în situații excepționale, polițistului o să i se permită să intre oricând și oricum într-o  locuinţă sau în orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică; consimțământul acesteia sau al reprezentantului legal nu o să mai fie necesar. Această intervenție se va face doar pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane.

„Este înăsprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale sau organizarea de petreceri private în spaţiul public, în proximitatea imobilelor cu destinaţia de locuinţe”, potrivit unui comunicat emis de MAI.

De pildă, oamenii legii vor putea solicita persoanelor pe care le legitimează să țină mâinile la vedere iar în funcție de situație să renunțe pentru moment la obiectele care ar putea fi folosite pentru un atac. În plus, polițiștii vor putea să conducă la sediul Poliției o persoană căreia nu i s-a putut stabili indentitatea sau asupra căreia există suspiciuni că a comis sau urmează să comită o faptă ilegală.

În proiect este prevăzut ca persoana condusă la secție, într-un caz dintre cele menționate, să nu fie reținută mai mult de 8 ore. Printre noutățile aduse se numără și faptul că cetățenii duși la sediul Poliției vor putea să solicite imediat prezența unui avocat, iar dacă sunt minori au dreptul să își informeze pe loc părinții, reprezentantul legal sau tutorele.

În același timp, dacă un individ se va apropia de un polițist după ce i-a fost transmis mesajul „Poliţia, stai! – Nu te apropia!”, împotriva acestuia vor fi întreprinse acțiuni care au loc în mod normal împotriva celor care săvârșesc violențe îndreptate împotriva polițiștilor.

„Acţiunea persoanei va da dreptul poliţistului de a interveni, utilizând forţa, proporţional şi strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul şi pentru a lua măsurile legale necesare”, se mai precizează în documentul MAI.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-09-27Parerea ta...

GABI
27 Sep 2019

Puterile astea sporite o sa le dea politistilor si creier mai mult sau coloana vertebrala dreapta? Just asking...
10 AUGUST
28 Sep 2019

Puteri sporite pentru polițiștii români la ce ? Ipocrizie sau la studii de Specializare si Professionalism ? ( Da-i prostului putere și imunitatea după care lasă-l sa se umfle in pene ca un curcan ; rezultate catastrofale )
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray