2020-02-24 14:52

Armata - facultativă. Misiunile externe - obligatorii

 |  19:48

MinisterulApărării Naţionale a elaborat un proiect legislativ care prevede obligativitateacadrelor militare de a participa la misiuni în afara ţării, în funcţie decerinţele MApN, pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate de România princonvenţii şi tratate internaţionale.

Conformproiectului MApN care modifică Legea privind statutul cadrelor militare,"cadrele militare în activitate au obligaţia să participe la misiuni înafara teritoriului statului român, în funcţie de cerinţele MinisteruluiApărării Naţionale, pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate de România princonvenţii şi tratate internaţionale". Sunt exceptate de la acesteprevederi cadrele militare care întâmpină greutăţi familiale deosebite şi seîncadrează în următoarele situaţii: formează o familie monoparentală; esteîntreţinător unic de familie, al copilului/fratelui/părintelui; unul sau ambiipărinţi sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de vârstă şi nu mai arealţi fraţi sau surori majori, apţi de muncă ori mai are fraţi ori surori, daraceştia nu pot contribui la întreţinerea părinţilor deoarece sunt elevi sau studenţila instituţii militare de învăţământ sau sunt invalizi de gradul I sau II oriaceştia execută o pedeapsă privată de libertate; soţul este bolnav, încadrat îngradul I sau II de invaliditate; ambii soţi sau fraţi ar urma să participe lamisiune în aceeaşi perioadă de timp şi nu îşi exprimă acordul în acest sens; încaz de calamităţi naturale, la cerere. Proiectul se află în dezbatere publică.

ŞiLegea 384/2006 privind Statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari prevede,printre altele, că una dintre îndatoririle soldaţilor şi gradaţilor voluntarieste "să participe necondiţionat la misiuni internaţionale, în funcţie decerinţele Ministerului Apărării".

Unalt ministru al apărării, Teodor Meleşcanu, declara în 3 iulie 2007, cămilitarii care refuză să plece în misiuni în afara ţării vor fi daţi afară dinsistem, conform unei decizii adoptate după venirea sa în fruntea instituţiei. Ministrulapărării explica faptul că decizia interzice ca plecarea în teatrele deoperaţii să mai fie făcută pe bază de voluntariat din diverse unităţi. "Amdispus ferm că plecările se fac cu unităţi militare în ansamblor lor aşa cumsunt constituite în România, de la general şi până la bucătar. Am dispus să serenunţe la sistemul în care din diverse unităţi oamenii puteau opta, pentru căaceastă practică a stârnit deseori semne de întrebare", declara la aceavreme Teodor Meleşcanu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-02-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine