2020-02-26 19:21

Asistenta de la Maternitatea Giuleşti rămâne după gratii

 |  19:06
Asistenta de la Maternitatea Giuleşti rămâne după gratii

FlorentinaCârstea, asistenta responsabilă de supravegherea bebeluşilorcare au ars în incendiul de la Maternitatea Giuleşti, rămâne după gratii, după ce Tribunalul Bucureşti a confirmat, ieri, decizia dearestare preventivă pronunţată de Judecătoria Sectorului 6. Mai mult, instanţaa respins cererea formulată de avocata acesteia prin care solicita trimitereaunui psiholog la locul de detenţie pentru a o trata pe asistentă, deoarece areo stare psihică precară.

Discuţiilede la Tribunalul Bucureşti au durat aproximativ 45 de minute, instanţa anunţândsentinţa după aproximativ trei ore. La dezbatere şi la pronunţarea sentinţei aufost prezenţi atât membri ai familiei asistentei Florentina Cârstea, cât şicolegi ai acesteia de la Maternitatea Giuleşti. Avocatul Florentinei Cârsteaceruse instanţei cercetarea acesteia în stare de libertate, susţinând că ea nuavea cum să prevadă, în calitate de cadru medical, apariţia unui incendiu sau aunui alt eveniment neaşteptat. De asemenea, avocatul a susţinut, în faţa celortrei magistraţi care au judecat cazul, că în fişa postului asistenta nu aveaobligaţia de a se afla permanent în salon. Acesta a precizat că, potrivit fişeipostului, asistenta avea obligaţia de a supraveghea pacienţii din salonul de Neonatologie,şi nu de la Terapie Intensivă, ea nefiind nici instruită pentru a supravegheaun asemenea salon. Apărătorul a depus la dosar un ordin al ministrului sănătăţiiîn care este prevăzut că în Secţiile de Terapie Intensivă ar trebui să fie şaseasistenţi şi patru infirmieri, arătând că în Maternitatea Giuleşti erau douăasistente pe tură, dintre care una se afla în concediu. Mai mult, la ora lacare a avut loc incendiul, Florentina Cârstea era deja de 11 ore în activitate,timp în care a făcut munca a şase oameni. În privinţa afirmaţiei că asistentaşi-ar fi schimbat declaraţiile, avocatul a susţinut că prima dată, în faţaPoliţiei, a fost la o zi după incident şi nu i s-a comunicat că are dreptul laun avocat sau că are dreptul să nu declare nimic. De asemenea, potrivitavocatului, asistenta Florentina Cârstea nu poate fi acuzată că din cauza eidouă martore şi-au schimbat declaraţiile. Procurorul de şedinţă a cerutcercetarea asistentei Florentina Cârstea în arest, arătând că incidentul de laMaternitatea Giuleşti a produs o revoltă a societăţii civile şi o nesiguranţăfaţă de tot sistemul medical românesc.

Arestatăpentru omor din culpă

AsistentaFlorentina Cârstea, care era responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în searade 16 august, când a izbucnit incendiul în salonul de Terapie Intesivă de laMaternitatea Giuleşti, a fost reţinută în 23 august, de către procuroriiParchetului instanţei supreme, care au cerut instanţei Judecătoriei Sectorului6 Bucureşti arestarea preventivă a acesteia. În 24 august, JudecătoriaSectorului 6 a admis propunerea procurorilor şi a dispus emiterea unui mandatde arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele Florentinei Cârstea. Deciziaa fost contestată de Florentina Cârstea la Tribunalul Bucureşti, care i-arespins, astăzi, recursul.

Asistentaa sfidat atribuţiile de serviciu

InstanţaJudecătoriei Sectorului 6 arată, în motivarea deciziei prin care a dispusarestarea preventivă a Florentinei Cârstea, că are convingerea că lăsarea înlibertate a asistentei “prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, iarmăsura privării de libertate este adecvată pentru asigurarea bunei desfăşurăria procesului penal”. De asemenea, judecătorul a apreciat că există probe şiindicii temeinice că asistenta a săvârşit faptele de care este învinuită. AsistentaFlorentina Cârstea şi-a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsatnesupravegheat în mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi afost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă, aratăprocurorii în cererea de arestare a acesteia. Procurorii susţin că atitudineaasistentei de sfidare a obligaţiilor şi responsabilităţilor profesionale aculminat cu absenţa nejustificată din salonul ATI, timp de 12 minute, când aizbucnit incendiul, fapt ce a produs consecinţele ireversibile pentru bebeluşiideveniţi victime, care s-a dovedit cu suficientă rezonabilitate că a fostcomisă de inculpată.

Încazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, procurorii Secţiei de UrmărirePenală şi Criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie audispus, în 27 august, începerea urmăririi penale şi faţă de Vasile Dima, şefulServiciului Tehnic de la unitatea sanitară, pe care îl acuză de neglijenţă înserviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave. Procurorii l-au reţinut peDima pentru 24 de ore, însă Judecătoria Sectorului 6 a decis ca acesta să fiecercetat în libertate. Decizia instanţei a fost contestată de procurori laTribunalul Bucureşti şi va fi luată în discuţie în 2 septembrie. Totodată,procurorii au dispus şi începerea urmăririi penale faţă de Spitalul “PanaitSârbu” - Maternitatea Giuleşti. Procurorul-şef Marius Iacob a declarat căanchetatorii au constatat încălcarea normelor de securitate în muncă, desecuritate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existândposibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altor persoanefizice. Cinci bebeluşi au murit şi şase sunt răniţi grav în urma incendiuluiprodus, în 16 august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri. Cei şasebebeluşi răniţi, printre care două perechi de gemeni, sunt internaţi din 16august la Spitalul “Grigore Alexandrescu”.

Cârstea îşi reproşază că a stat mult la toaletă

Asistenta Florentina Cârstea a arătat în faţamagistraţilor Judecătoriei Sectorului 6, prin apărător, că un cadru medical artrebui să-şi facă nevoile fiziologice în salon pentru a nu părăsi salonul, darrecunoaşte că putea să meargă la toaletă în trei minute, nu în 12 minute.Asistenta a arătat că este evident o culpă comună, care în primul rând vine dela sistemul medical, sistem care nu le permite să-şi facă serviciul cumtrebuie. Ea a spus că de 14 ani face acelaşi lucru, în acelaşi salon. Esteevident, spune ea, că s-a întâmplat o tragedie şi, de asemenea, este evident cănu-şi pledează nevinovăţia, însă arată că este mult a spune că este ocriminală, aşa cum au spus mass-media. Ea a mai declarat judecătorilor că avăzut la ştiri persoane care au copiii morţi în acest incident care au declaratcă, dacă ar fi să mai nască, ar naşte tot cu aceste cadre sanitare, medici şiasistente. Acest fapt, spune ea, este cea mai bună dovadă că nu este otulburare a ordinii publice în sensul cerut de lege, ci este o tulburare datăde media, fiind o diferenţă între a pleca la toaletă şi a merge la petreceresau la o ţigară. Asistenta recunoaşte că a avut intenţia de a lăsa o altăcolegă, dar şi aceasta a fost sunată pentru o urgenţă. Florentina Cârstearecunoaşte în faţa instanţei că putea să meargă la toaletă în trei minute înloc de 12 minute, şi a declarat că nu crede că va veni în faţa judecătorilor săpledeze pentru achitare sau nevinovăţie, însă de la fapta văzută în concret,aşa cum a fost săvârşită, pe minimul pe care-l dă spitalul, abia acum se vaafla că acolo este o posibilitate de moarte din cauza problemeloradministrative, nu a personalului angajat. Asistenta spune că dacă pleca la ooperaţie sau unde era solicitată de atâtea ori, se putea întânpla acelaşilucru.

Vârstaşi starea de sănătate l-au scăpat pe şeful Serviciului Tehnic de la maternitatede arest

JudecătoriaSectorului 6 arată în motivarea deciziei de cercetare în libertate a şefuluiServiciului Tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima, că acesta are ovârstă înaintată şi o stare precară de sănătate, iar neglijenţa în serviciu afost făcută din culpă şi nu din intenţie directă. “Instanţa reţine că acesta nueste cunoscut cu antecedente penale, are un domiciliu stabil şi a avut oatitudine cooperantă în faţa organelor judiciare. Totodată, reţine că inculpatula fost angajatul Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie «Prof. dr.Panait Sârbu» peste 30 de ani, are o vârstă înaintată, 68 de ani, şi o stareprecară de sănătate”, se arată în motivarea Judecătoriei Sectorului 6, care, în27 august, a decis ca Vasile Dima să fie cercetat în libertate. De asemenea,judecătorul a apreciat că fapta de care este acuzat Vasile Dima, respectivneglijenţă în serviciu, a fost făcută din culpă şi nu din intenţie directă,fiind insuficientă pentru a motiva existenţa unui pericol concret pentruordinea publică pe care l-ar prezenta lăsarea în libertate a acestuia. “Instanţaapreciază că măsura arestării preventive nu se justifică faţă de circumstanţelepersonale ale inculpatului rezultate din actele medicale depuse la dosar, iarlăsarea inculpatului în stare de libertate nu prezintă pericol pentru ordineapublică”, se mai arată în motivarea instanţei. Judecătoria Sectorului 6Bucureşti a decis, vineri seară, că Vasile Dima - care este grav bolnav - poatefi cercetat în libertate în acest dosar. Şeful Serviciului Tehnic al Spitalului“Prof. Dr. Panait Sârbu” a fost eliberat sâmbătă, din arestul Direcţiei deCercetări Penale (DCP), după ce Judecătoria Sectorului 6 a respins caneîntemeiată propunerea procurorilor de arestare preventivă a lui. ProcuroriiParchetului instanţei supreme au contestat decizia de eliberare a lui VasileDima, care se va judeca la Tribunalul Bucureşti joi, 2 septembrie. În 27august, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din ParchetulÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţăde Vasile Dima, pe care îl acuză de neglijenţă în serviciu, care a avutconsecinţe deosebit de grave. De asemenea, Dima nu a luat măsuri pentru aasigura buna funcţionare a instalaţiilor, aparatelor, potrivit graficelor deîntreţinere şi revizie tehnică, şi nu a luat măsuri pentru prevenireaincendiilor, deşi era şeful formaţiei civile de pompieri din cadrul spitalului,desemnat prin dispoziţia conducerii unităţii sanitare, mai spun procurorii. “Consecinţaîncălcării îndatoririlor profesionale a fost una extrem de gravă, având învedere faptul că incendiul a condus la decesul a cinci nou-născuţi şi lavătămarea altor şase, la care se adaugă afectarea bunului mers al spitalului şiproducerea de pagube materiale”, potrivit procurorilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-14

Mai multe imagini:
Asistenta de la Maternitatea Giuleşti rămâne după gratii
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine