2020-02-21 18:27

Asistenta Florentina Cârstea a fost arestată preventive. Instanţa a admis cererea Parchetului în cazul “Maternitatea Giuleşti”

 |  19:20
Asistenta Florentina Cârstea a fost arestată preventive. Instanţa a admis cererea Parchetului în cazul “Maternitatea Giuleşti”

FlorentinaCârstea, acuzată de anchetatorii Parchetului General de ucidere din culpă şi vătămarecorporală gravă din culpă în cazul incendiului de săptămâna trecută de laMaternitatea Giuleşti, a primit, aseară, un mandat de arestare preventivăpentru 29 de zile. Decizia magistraţilor Judecătoriei Sectorului 6 nu estedefinitivă şi poate fi atacată cu recurs. În actul de acuzareadus asistentei şefe Florentina Cârstea, şefa Secţiei de Terapie Intensivă dincadrul Maternităţii Giuleşti, anchetatorii reţin că absenţa ei din salonul deTerapie Intensivă şi Anestezie a făcut ca incendiul declanşat să nu poată fistins al timp, fapt ce a condus la decesul a cinci bebeluşi şi la rănirea gravăa altor şase. Procurorii spun că asistenta şi-a încălcat atribuţiile deserviciu, sfidând obligaţiile şi responsabilităţile profesionale.

JudecătoriaSectorului 6 a luat în discuţie, ieri, cererea procurorilor Secţiei de UrmărirePenală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie, prin care au cerut arestare preventivă a Florentinei Cârstea,reţinută în seara zilei de luni pentru ucidere din culpă şi vătămare corporalăgravă din culpă, în legătură cu incendiul de la Maternitatea Giuleşti. Potrivitactului de acuzare, asistenta Florentina Cârstea şi-a ignorat şi sfidatatribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonulde la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un alt salon şi la toaletă, moarteabebeluşilor fiind violentă, arată procurorii în cererea de arestare a acesteia.

Moartea bebeluşilor afost violentă

"Astfel,la data de 16 august, la ora 18.24, Florentina Daniela Cârstea a părăsitsalonul de Terapie Intensivă nou-născuţi şi a intrat în salonul de cezariene,acolo unde se afla martora Daniela Mihăescu. Ulterior, inculpata a ieşit dinsalonul de cezariene şi a intrat în toaleta situată vizavi. După aproximativ unminut, a ieşit din toaletă şi a revenit în salonul de cezariene, mergând prinuşa comună în salonul de nou-născuţi, unde a discutat cu martora ClemenţaFlorea (în acest interval de timp martora Daniela Mihăescu părăsise salonul decezariene întrucât fusese chemată să asiste la o naştere prin cezariană laetajul 1). În timp ce inculpata discuta cu martora Clemenţa Florea, incendiul afost constatat de către martora Maria Bulacu, medic rezident, care a sesizatsistemul cu număr unic de urgenţă 112. Ulterior, inculpata, alarmată deţipetele care se auzeau, a ieşit şi ea pe hol prin uşa salonului decezariene", se arată în documentul citat. “Moartea bebeluşilor care seaflau în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi a fost violentă”, mai menţioneazăanchetatorii.

Procuroriisusţin că atitudinea asistentei de sfidare a obligaţiilor şiresponsabilităţilor profesionale a culminat cu absenţa nejustificată dinsalonul ATI, timp de 12 minute, când a izbucnit incendiul, fapt ce a produsconsecinţele ireversibile pentru bebeluşii deveniţi victime, care s-a doveditcu suficientă rezonabilitate că a fost comisă de inculpată. Mai mult, dinimaginile stocate pe camerele de supraveghere reiese că asistenta a părăsitlocul de muncă, în mod voluntar, iar în intervalul celor 12 minute cât nu s-aaflat la locul său de muncă s-a declanşat şi amplificat incendiul în salonulunde se aflau cei 11 nou-născuţi.

A părăsit salonul fărădrept

Expertizainformatică realizată de Institutul de Tehnologii Avansate al SRI şi raportul InspectoratuluiGeneral pentru Situaţii de Urgenţă denotă că incendiul a avut o sursă deaprindere electrică şi a avut două faze. Cea de-a doua fază, cauzată de mediulîmbogăţit cu oxigen, a amplificat rapid şi în interval scurt de timptemperatura, până la un nivel care a generat o căldură atât de mare, încâtcorpurile bebeluşilor, care cântăreau între un kilogram şi maxim 2,5 kilogrameau fost arse pe 50-70 la sută din suprafaţă, trei dintre nou-născuţi decedând,iar materialul din care erau confecţionate incubatoarele s-a topit. Procuroriispun că asistenta, prin fişa postului, a fost învestită cu "un dreptprofesional" de a veghea la sănătatea şi siguranţa unor nou-născuţi, carenecesitau o protecţie medicală profesionistă, permanentă, deoarece erau prematuri,deci fiinţe fragile pentru care din punct de vedere medical sunt prevăzutecondiţii şi proceduri speciale de îngrijire şi supraveghere.

"Prinurmare, din întreaga analiză faptică în care a acţionat inculpata, starea deprimejdie, de pericol potenţial a existat pe toată durata demersului său de apărăsi salonul, în timpul programului său de muncă, de a ignora normeleprofesionale (prin faptul că pleca din salon fără drept), apoi pericolulpotenţial a devenit actual prin faptul că a izbucnit incendiul în intervalul detimp în care inculpata şi-a părăsit locul de muncă fără drept. Aceastăatitudine, această sfidare a normelor de conduită profesională legală ainculpatei are, potrivit probelor administrate, menţionate anterior, legăturăde cauzalitate cu producerea consecinţelor ireversibile, pentru cinci nou-născuţişi a celor foarte grave, de vătămare corporală pentru şase nou-născuţi. Faptulcă urmările reprezintă fapte din culpă nu atenuează şi nu minimalizeazăpericolul şi periculozitatea, prin faptele de ucidere din culpă şi de vătămarecorporală din culpă gravă, starea de primejdie a devenit concretă prinrezultat", se mai precizează în referat.

Unalt argument adus de procurori în faţa instanţei este că doctrina şi practicajudiciară au susţinut constant ca pentru infracţiuni deosebit de grave, cumsunt cele care determină moartea fiinţei umane, ori vătămarea (mutilarea)fiinţei umane, pericolul concret pentru ordinea publică este implicit, deoareceprin natura lor aceste fapte au rezonanţă negativă. "Când victimele sunt copii, în speţănou-născuţi, bebeluşi, se creează o stare emoţională deosebită în rândulsocietăţii şi se trezeşte îngrijorare, dar şi o reacţie particulară a opinieipublice, deoarece fapte de natura celei reţinute în sarcina inculpatei suscitătulburare şi determină pierderea încrederii în sistemul sanitar", se maispecifică în referatul cu propunere de arestare preventivă a asistenteimedicale Florentina Cârstea.

Avocata inculpateisusţine că Florentinei îi pare rău

FlorentinaCârstea este apărată în instanţă de Simona Luciana Pârvu, avocat care a spus căasistenta medicală deplânge moartea bebeluşilor pe care-i îngrijea şi că dupăce a plecat din salon pentru a merge la toaletă ar fi rugat o colegă să osubstituie, care însă a fost chemată în sala de naşteri. Avocatul SimonaLuciana Pârvu a declarat, marţi, la Judecătoria Sectorului 6, că Florentina Cârsteaare mustrări de conştiinţă în legătură cu tragedia de la Maternitatea Giuleşti.Florentina Cârstea nu ar fi fost "nici un moment la nici opetrecere", a susţinut apărătorul, care a explicat care este strategia deapărare.

Potrivitavocatului, în cele 12 minute cât a părăsit salonul, asistenta intenţiona să seducă la toaletă. În drum spre toaletă, aceasta a trecut pe la salonul decezariene pentru a ruga o colegă să o substituie cât ea va lipsi, moment încare ar fi fost rugată de respectiva colegă să rămână acolo, întrucât eatrebuia să meargă să asiste la o naştere. Avocatul Pârvu a explicat că în acestcontext situaţia a devenit "oarecum imposibilă”, astfel că asistentea Cârsteaa renunţat la ideea de a mai merge la toaletă şi a rămas la salonul decezariene.

SimonaPârvu a acuzat "sistemul bolnăvicios din sănătate în care o asistentă areîn grijă două saloane", astfel că medicii sau asistenţii nu mai au dreptulnici de a merge la toaletă. Avocatul aarătat că asistenta îşi recunoaşte partea de vină şi că regretă cu"lacrimi în ochi" ceea ce s-a petrecut. "Florentina Cârstea erao persoană exemplară, acesta fiind şi motivul pentru care a fost propusă pentruconducerea secţiei de TI", şi-a caracterizat avocatul clienta, despre carea spus că a refuzat funcţia deoarece "a preferat să îngrijească copiidecât să facă birocraţie". Potrivit avocatului, în cariera sa, Florentina Cârsteaa îngrijit "sute, poate chiar mii de copii".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-06

Mai multe imagini:
Asistenta Florentina Cârstea a fost arestată preventive. Instanţa a admis cererea Parchetului în cazul “Maternitatea Giuleşti”
zoom
Asistenta Florentina Cârstea a fost arestată preventive. Instanţa a admis cererea Parchetului în cazul “Maternitatea Giuleşti”
zoom
Parerea ta...

VALRO
25 Aug 2010

Acarul Paun. O condamnati la moarte, dar cine pedepseste pe cei vinovati de moartea anuala a miilor de copii din spitalele noastre, cine raspunde de genocidul fara precedent asupra acestui popor nenorocit, cine e vinovat de vietile distruse datorita sutelor de mii de desponibilizari? Desigur, de toate aceste grozavii sunt vinovati acarul Paun si asistenta de la Maternitatea Giulesti!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine