2019-10-16 05:45

Asistenta Florentina Cîrstea a fost eliberată

 |  19:03
Asistenta Florentina Cîrstea a fost eliberată

TribunalulBucureşti a decis, ieri, eliberarea din arest a asistentei Florentina Cîrstea,acuzată că este responsabilă de moartea a şase bebeluşi şi rănirea altor cinciîn incendiul care a avut loc în august, la Maternitatea Giuleşti. InstanţaTribunalului Bucureşti a dezbătut recursul făcut de procurori împotriva uneidecizii de vinerea trecută a Judecătoriei Sectorului 6, prin care a fostrespinsă cererea anchetatorilor de prelungire a mandatului de arestare în cazulasistentei Florentina Cârstea.

AsistentaFlorentina Cîrstea, care era responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în searade 16 august, când a izbucnit incendiul în salonul de terapie intesivă de laMaternitatea Giuleşti, a fost reţinută în 23 august, de către procuroriiParchetului instanţei supreme, care au cerut instanţei Judecătoriei Sectorului6 Bucureşti arestarea preventivă a acesteia. În 24 august, JudecătoriaSectorului 6 a admis propunerea procurorilor şi a dispus emiterea unui mandatde arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele Florentinei Cîrstea. Deciziaa fost contestată, atunci, de Florentina Cîrstea la Tribunalul Bucureşti, însămagistraţii i-au respins recursul.

Asistentaa sfidat atribuţiile de serviciu

InstanţaJudecătoriei Sectorului 6 arată, în motivarea deciziei prin care a dispusarestarea preventivă a Florentinei Cîrstea, că are convingerea că lăsarea înlibertate a asistentei “prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, iarmăsura privării de libertate este adecvată pentru asigurarea bunei desfăşurăria procesului penal”. De asemenea, judecătorul a apreciat că există probe şiindicii temeinice că asistenta a săvârşit faptele de care este învinuită.Asistenta Florentina Cîrstea şi-a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciucând a lăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonul de la MaternitateaGiuleşti şi a fost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiindviolentă, arată procurorii în cererea de arestare a acesteia. Procurorii susţincă atitudinea asistentei de sfidare a obligaţiilor şi responsabilităţilorprofesionale a culminat cu absenţa nejustificată din salonul ATI, timp de 12minute, când a izbucnit incendiul, fapt ce a produs consecinţele ireversibilepentru bebeluşii deveniţi victime, care s-a dovedit cu suficientărezonabilitate că a fost comisă de inculpată. În cazul incendiului de laMaternitatea Giuleşti, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalisticădin Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 27 august,începerea urmăririi penale şi faţă de Vasile Dima, şeful Serviciului Tehnic dela unitatea sanitară, pe care îl acuză de neglijenţă în serviciu, care a avutconsecinţe deosebit de grave. Procurorii l-au reţinut pe Dima pentru 24 de ore,însă Judecătoria Sectorului 6 a decis ca acesta să fie cercetat în libertate.Totodată, procurorii au dispus şi începerea urmăririi penale faţă de Spitalul“Panait Sârbu” - Maternitatea Giuleşti. Procurorul şef Marius Iacob a declaratcă anchetatorii au constatat încălcarea normelor de securitate în muncă, desecuritate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existândposibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altor persoanefizice. Cinci bebeluşi au murit şi şase sunt răniţi grav în urma incendiuluiprodus în 16 august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri. Cei şasebebeluşi răniţi, printre care două perechi de gemeni, au fost internaţi în 16august la Spitalul “Grigore Alexandrescu”.

Cîrstea îşi reproşeză că a stat mult la toaletă

Asistenta Florentina Cîrstea a arătat în faţamagistraţilor Judecătoriei Sectorului 6, prin apărător, că un cadru medical artrebui să-şi facă nevoile fiziologice în salon pentru a nu părăsi salonul, darrecunoaşte că putea să meargă la toaletă în trei minute, nu în 12 minute.Asistenta a arătat că este evident o culpă comună, care în primul rând vine dela sistemul medical, sistem care nu le permite să-şi facă serviciul cumtrebuie. Ea a spus că timp de 14 ani face acelaşi lucru, în acelaşi salon. Ea aspus judecătorilor că a văzut la ştiri persoane care au copii morţi în acestincident care au declarat că, dacă ar fi să mai nască, ar naşte tot cu acestecadre sanitare, medici şi asistente. Acest fapt, spune ea, este cea mai bunădovadă că nu este o tulburare a ordinii publice în sensul cerut de lege, cieste o tulburare dată de media, fiind o diferenţă între a pleca la toaletă şi amerge la petrecere sau la o ţigară. Asistenta a recunoscut că a avut intenţiade a lăsa o altă colegă, dar şi aceasta a fost sunată pentru o urgenţă.Florentina Cîrstea a mai recunoscut în faţa instanţei că putea să meargă latoaletă în trei minute în loc de 12 minute, şi a declarat că nu crede că vaveni în faţa judecătorilor să pledeze pentru achitare sau nevinovăţie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-01-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray