2019-12-11 04:58

Asociația Magistraților Europeni critică modificările din JUSTIȚIE: „Au pus în pericol grav independenţa şi eficacitatea sistemului judiciar…”

 |  09:54
Asociația Magistraților Europeni critică modificările din JUSTIȚIE: „Au pus în pericol grav independenţa şi eficacitatea sistemului judiciar…”

Asociaţia Magistraţilor Europeni pentru Democraţie şi Libertăţi (MEDEL) a transmis o declaraţie despre situaţia sistemului judiciar din România, cerând transparenţă în adoptarea legilor, asigurarea independenţei magistraţilor şi respectarea statului de drept, informează News.ro.

Emiterea OUG 7/2019 este văzută de magistraţii europeni ca „un nou episod care dezvăluie calea îngrijorătoare spre degradarea statului de drept”.

Aceştia au constatat „cu mare îngrijorare” revizuirea celor trei legi fundamentale ale sistemului judiciar şi modificările propuse la codurile penale.

„După cum a spus vicepreşedintele Frans Timmermans în Parlamentul European, la 3 octombrie 2018, aceste schimbări au pus în pericol grav independenţa şi eficacitatea sistemului judiciar, în special în lupta împotriva corupţiei”, se mai arată în comunicatul MEDEL.

Magistraţii europeni fac referire la „modificările întreprinse începând cu anul 2017 care afectează cel mai mult statul de drept”, respectiv regulile de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt şi creşterea competenţelor ministrului justiţiei, normele care limitează libertatea de exprimare a magistraţilor, în special faţă de celelalte puteri ale statului, normele privind posibilitatea de a concedia membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii.

„Independenţa sistemului judiciar este unul din pilonii de bază ai statului şi legile trebuie să fie făcute într-o manieră clară, transparentă şi discutată, nu prin ordonanţe de urgenţă”, mai spun magistraţii europeni.

Aceştia cer Guvernului să adopte o atitudine transparentă şi responsabilă în legătură cu orice modificare a legilor care privesc organizarea sistemului judiciar, să înceteze să folosească ordonanţele de urgenţă şi să promoveze o dezbatere largă care să includă reprezentanţii societăţii civile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-10Parerea ta...

ANONIM
10 Mar 2019

Au pus in pericol averile nejustificate ale capilor din justitie De unde are un procuror semidoct ca Augustin Lazar atata banet Cand a fost numit procuror gen a donat fiicasei un milion de euro De unde are Danilet atata banet adunat in diverse conturi aici si peste granita?De unde are kovesi 3 case in america ,de unde are Iohanis proprietati si case la MIAMI si in germania Din coruptie ,din mita De asta justitia este cum este,cu credibilitate zero De asta tara este cum este pentru ca seful tarii este un hot corupt
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray