2019-11-13 22:49

Augustin Lazăr, ACUZAT de fapte grave din perioada comunismului. Cum se APĂRĂ procurorul general

 |  00:07
Augustin Lazăr, ACUZAT de fapte grave din perioada comunismului. Cum se APĂRĂ procurorul general

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, ar fi refuzat să elibereze un disident anticomunist în anii '80. În spațiul public au apărut și documente care ar arăta cum procurorul, care conducea Comisia de eliberări condiționate, a stabilit că disidentul Iulius Filip nu a dat dovezi temeinice de îndreptare și că a continuat acțiunile subversive împotriva orânduirii socialiste. Parchetul General a transmis un comunicat prin care se precizează că rolul comisiei din care a făcut parte Augustin Lazăr nu era de a pune în libertate condamnaţi, acesta fiind atributul exclusiv al instanţei de judecată, transmite TVR.

Maistrul militar Iulius Filip a fost anchetat și arestat în anii '80, după ce și-a exprimat sprijinul față de mișcarea anticomunistă și i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceaușescu. A fost închis în beciurile Securitățîi, la Penitenciarul Rahova și internat la secția de boli psihiatrice din spitalul închisorii Jilava. În final, a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare, între 1981 și 1987, și încarcerat la Aiud. În 1985, dar și în 1986, s-a luat în discuție eliberarea condiționată a disidentului. Comisia, condusă de Augustin Lazăr, a decis că Iulius Filip "a continuat acțiunile subversive împotriva orânduirii socialiste, a regimului comunist și a Republicii Socialiste România". Dezvăluirile apar pe site-ul luju.ro.

Augustin Lazăr a transmis presei un comunicat. Actualul procuror general susține că în perioada în care disidentul Iulius Filip a cerut eliberarea condiționată el era procuror criminalist la Alba Iulia și avea atribuții privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud. Dar nu își amintește de Iulius Filip: "Având în vedere perioada lungă de timp care a trecut, precum și imposibilitatea consultării unor documente originale care să probeze situația evocată, precizez că nu pot confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în articolele de presă".

Ulterior, Parchetul General a mai transmis un comunicat prin care se precizează că rolul comisiei din care a făcut parte Augustin Lazăr nu era de a pune în libertate condamnaţi, acesta fiind atributul exclusiv al instanţei de judecată.

Dezvăluirile apar în contexul în care Augustin Lazăr, căruia îi expiră mandatul la sfârșitul lunii, și-a depus din nou candidatura pentru funcția de procuror general al României, în ciuda faptului că războiul dintre el și ministrul Justiției a ajuns până în instanță. Augustin Lazăr a contestat la Curtea de Apel Alba procedura de revocare a sa din funcție de către Tudorel Toader.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-04-03Parerea ta...

ANONIM
03 Apr 2019

Toti din justitie fac pact cu diavolu . Alt fel nu ii primeste in facultate si pe urma la servici
MANDARINA
03 Apr 2019

Asta reprezinta Justitia pe care o apara lenesul de la Cotroceni?
GHITA BIN LADEN CIUMA ROSIE
03 Apr 2019

astea sunt manevrele mafiotilor GHITA si VARANUL plus criminalul bolsevic ILICI ILiescu...ce bun si corect a fost procesul din 23 decembrie cand l-au impuscat pe CEAUSESCU dupa 2 ore de mascarada si minciuni.ASA MERITA SI EI IMpUSCATi iN DouA oRE cu public
MAIKA LAZAR
03 Apr 2019

De asta la pus plavanul procuror general. Stia ca poate sa-l manevreze dupa bunul plac.
# LA VREMEA PE..
03 Apr 2019

Se răzbună Dosarele Revoluţiei ...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray