2019-08-17 18:46

Augustin Lazăr, MESAJ pentru procurori: ”Voi pleda în continuare pentru...”

 |  22:13
Augustin Lazăr, MESAJ pentru procurori: ”Voi pleda în continuare pentru...”

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susţine că, în ultimul an, sistemul judiciar s-a confruntat cu o serie de provocări, atacuri sau modificări legislative de natură să aducă atingere unei funcţionări normale a Justiţiei. Augustin Lazăr a transmis vineri un mesaj procurorilor cu ocazia Zilei Justiţiei, în care arată că, ultimul an, a fost unul de mare angajament profesional, organizatoric şi operativ.

"A fost anul în care corpul procurorilor a acţionat cu responsabilitate pentru a-şi îndeplini misiunea pe care o are în arhitectura instituţională a statului de drept, astfel cum este prevăzută în Constituţia României, reprezentând în activitatea judiciară interesele generale ale societăţii, apărând ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor. În egală măsură însă, am parcurs un an în care sistemul judiciar s-a confruntat cu o serie de provocări, atacuri sau modificări legislative de natură să aducă atingere unei funcţionări normale a Justiţiei. Faţă de aceste situaţii, am acţionat în limitele permise de statutul de magistrat, folosind instrumentele instituţionale conferite de lege, atât din funcţia de conducător al Ministerului Public, cât şi în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care are rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei", declară Augustin Lazăr.

Pe de altă parte, Augustin Lazăr susţine că va pleda în continuare pentru ca procurorii să îşi păstreze statutul de magistraţi. "Personal, voi pleda în continuare pentru independenţa profesională a procurorului şi a statutului de magistrat al acestuia, garanţii esenţiale şi obligatorii - atât pentru noi, cât şi pentru cetăţenii acestei ţări - pentru a ne putea exercita profesia în mod imparţial şi independent. Apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor poate fi realizată doar de către un magistrat independent, bine pregătit profesional şi îndeplinind standarde înalte de integritate. Având în vedere aceste consideraţii, îndemn corpul procurorilor să manifeste aceeaşi solidaritate şi unitate, acţionând cu responsabilitate şi profesionalism pentru îndeplinirea aşteptărilor pe care societatea românească le are de la noi", mai spune Lazăr.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-07-01Parerea ta...

NELU STIUCA
01 Iul 2017

Marele politician si om de stiinta american, Dwight Waldo (1913 – 27 octombrie 2000), in teoria sa sustine ca, in exercitarea atributiilor, cei ce detin functii publice, trebuie sa aiba in vedere 12 obligatii mai importante si anume, fata de: 1- constitutie; 2 - legi; 3 - natiune si tara; 4 - democratie; 5 - normele de organizare birocratica; 6 - profesie si profesionalism; 7- familie si prieteni; 8 - sine; 9 - colectivitatile cu care vin in contact; 10 - interesul public sau bunastarea generala; 11- umanitate sau lume; 12 - Dumnezeu sau religie. Waldo afirma despre aceste obligatii ca nu pot fi ierarhizate in functie de importanta, iar numarul lor poate creste, el face insa o trecere in revista a celor mai importante reguli etice existente in viziunea sa. El trateaza aceste obligatii la nivelul datoriei individuale, al datoriei fiecaruia fata de moralitatea personala si nu fata de organizatie. In conceptia lui Dwight Waldo ETICA in administratia publica este o problema complexa si complicata. Acest subiect este greu de explicat si inteles avand in vedere ca in secolul nostru codurile etice s-au schimbat intr-un ritm intens, iar sentimentul ca moralitatea este “relativa”(nimic mai fals) a crescut. Data fiind cresterea in diversitate a organizatiilor, se face simtita nevoia de noi repere etice si morale. Cu toate acestea nu se depun de catre cei cu obligatii in domeniul juridic-legislativ eforturile necesare in directia creerii de reglementari si coduri etice adaptate noilor nevoi obiective impuse de evolutia si modernitatea societatii.
JUSTITIABILUL
01 Iul 2017

Etica profesionala este caracterizata in principal de independenta, integritate si competenta profesionala. INDEPENDENTA profesiei – implica independenta de spirit (de drept) si independenta în aparenta (de fapt). Independenta de spirit - reprezinta starea de spirit care permite lucratorilor sa emita judecati fara a fi afectati de influente si sa actioneze cu integritate, pentru a-si exercita cu obiectivitate competentele profesionale. Independenta in aparenta - se realizeaza prin evitarea situatiilor in care o terta persoana informata si rezonabila ar cunoaste toate informatiile relevante, inclusiv masurile de protectie aplicate in munca specifica, iar pe aceasta baza ar putea concluziona ca, integritatea, obiectivitatea sau competenta profesionala a lucratorilor sunt compromise. INTEGRITATEA - presupune ca lucratorul sa fie drept si onest in realizarea competentelor profesionale si in relatiile interpersonale. COMPETENTA profesionala – lucratorii din JUSTITIE trebuie sa aiba si sa-si mentina cunostintele si aptitudinile profesionale la un nivel necesar si corespunzator pentru a asigura membrii societatii ca primesc de la acestia servicii in conformitate cu standardele aplicate sau elevate cunoscute in domeniile in cauza.
MAK
01 Iul 2017

Bă, ești tâmpit !!!???
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray