2019-08-18 08:48

Augustin Zegrean aruncă BOMBA: Referendumul nu e constituțional!

 |  23:24
Augustin Zegrean aruncă BOMBA: Referendumul nu e constituțional!

Augustin Zegrean, fostul președintele al Curții Constituționale, afirmă că președintele Iohannis ar fi împiedicat de Constituție să convoace un referendum pe tema amnistiei și grațierii. Și liderul PSD, Liviu Dragnea susține aceeași ipoteză.

„Uitați-vă în Constituție, la articolul 90, unde spune că președintele poate să cheme poporul la referendum. Mai este un text în Constituție unde vorbește despre inițiativa populară de legiferare, unde spune că nu poate fi adoptată o inițiativă populară în domeniul grațierii și a amnistiei”, a declarat Augustin Zegrean pentru Stiripesurse.ro.

„Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”, se arată în articolul 90 din Constituție.

Lista problemelor „de interes național” era reglementară de Articolul 12 din Legea 3/2000. Acesta a fost declarat neconstituțional, ceea ce i-ar permite președintelui să decidă singur care sunt problemele de interes național. Aici intervine un alt articol din Constituție - Articolul 74 (2): „Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.” Astfel, dacă cetățenii nu au drept de legiferare asupra amnistiei și grațierii, nu se pot pronunța nici la referendum.

Întrebat despre legitimitatea referendumului propus de președintele Iohannis, Liviu Dragnea a invocat și el lipsa constituționalității:

”Mi-e greu să cred că preşedintele va dori o discuţie despre modificarea constituţiei, e în afara constituţiei” a spus liderul PSD la RTV.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-24Parerea ta...

ANONYMOUS
24 Ian 2017

Dl.Zagrean batei de cap neamtului Constitutia Romaniei si sa ii intre bine in cap.
GIĂ REFERENDU
24 Ian 2017

ZEGREAN E ILEGAL!
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Hai cu decizia politică Președintele CCR Augustin Zegrean e de părere că modificarea legislației electorale în sensul reintroducerii celor două tururi la alegerea primarilor ar fi posibilă. În opinia lui se poate face și cu mai puțin de un an înaintea scrutinului, pentru că recomandarea Comisiei de la Veneția este doar o recomandare. Zegrean a spus apăsat că este nevoie doar de o decizie politică în acest sens și legea poate fi modificată
20 Ian 2016

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray