2020-05-31 14:07

Avocatul Poporului face anchetă în cazul Ridzi

 |  21:01
Avocatul Poporului  face anchetă în cazul Ridzi

Gilda Popa

Avocatul Poporului s-a autosesizat şi face o anchetă la Secţia exterioară Cluj a Penitenciarului Gherla şi la Spitalul Penitenciar Jilava, pentru a stabili dacă au fost încălcate drepturile Monicăi Iacob-Ridzi. Victor Ciorbea, şeful instituţiei, a decis să verifice motivele şi condiţiile de transfer, după ce a ieşit la iveală faptul că fostul ministru al Tineretului a petrecut circa 27 de ore pe drumul de la o unitate de detenţie la alta, lucru care i-ar fi pus în pericol starea sa de sănătate, în condiţiile în care Ridzi suferea deja de câteva boli grave.

Instituţia Avocatului Poporului s-a sesizat miercuri din oficiu după ce marţi seară, Monica Iacob-Ridzi a ajuns la Spitalul Penitenciar Jilava după aproximativ 27 de ore de drum, în urma transferului  de la secţia exterioară Cluj a Penitenciarului Gherla. Transferul a fost aprobat în baza unei solicitări personale a fostului ministru al Tineretului, care a cerut să fie internată  în spital, ea motivând că suferă de mai multe boli şi că se simte rău. Ancheta la cele două penitenciare vizează  posibila încălcare a dreptului la ocrotirea sănătăţii. Şeful instituţiei, Victor Ciorbea, a fost criticat anterior de Comisia Europeană în raportul MCV din ianuarie pentru lipsa de reacţie la abuzurile legislative ale Guvernului Ponta. În cadrul cercetărilor vor fi verificate motivele şi condiţiile de transfer, condiţiile de detenţie şi va avea loc o discuţie cu persoana privată de libertate, potrivit unui comunicat de presă al Avocatului Poporului. „Potrivit relatărilor din presă, în ciuda faptului că ar fi fost solicitată acordarea unei ambulanţe în vederea transportului, persoana privată de libertate ar fi fost transportată cu duba poliţiei pe o distanţă considerabilă, în condiţiile în care «imunitatea ei este foarte scăzută şi orice bacterie poate fi fatală»”, precizează Avocatul Poporului.

ANP: Cinci opriri pe drum

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a precizat, miercuri, că, în timpul transferului de la Penitenciarul Gherla la Jilava, Monica Iacob-Ridzi a fost cazată la un penitenciar, unde a fost consultată de un medic, iar pe traseu s-au făcut cinci opriri, pentru a se asigura accesul la un grup sanitar, apă potabilă şi mişcare în aer liber. Transferul s-a făcut la recomandarea formulată de medicul unităţii de detenţie, iar Ridzi a fost mutată la Penitenciarul Spital Jilava, pentru evaluare medicală de specialitate. Aceasta a plecat de la Secţia Exterioară Cluj a Penitenciarului Gherla luni şi a fost cazată la un penitenciar aflat pe traseu, în cursul aceleiaşi zile, după aproximativ trei ore şi jumătate. „Precizăm că durata transferului se justifică prin faptul că sunt tranzitate mai multe unităţi de detenţie în cadrul rutelor stabilite, pentru transportarea mai multor persoane condamnate, cu scopul de a se asigura prezentarea în faţa organelor judiciare, internarea/externarea în/din penitenciarele-spital, executarea pedepsei în funcţie de regim”, conform Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Monica Iacob-Ridzi a scris, marţi, pe blogul său personal, un mesaj intitulat „Apel la reflecţie”, în care vorbeşte despre condiţiile din închisori, spunând că aceia care ajung în penitenciare sunt condamnaţi, a doua oară, la umilinţă.  Monica Iacob- Ridzi mai arată că situaţia sa medicală este agravată de condiţiile din penitenciar, care „nu asigură respectarea demnităţii umane, cum prevede Legea 254/2013 la art. 4”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-04Parerea ta...

TRECATOR
04 Mar 2015

Ba dar cind deturna si fura bani nostri nu mai sa autosesizat ? Facea chefuri , hoteluri , masini cu soferi si fura cu EBA BOTUX si Udroaica cu Bica - Topoliceanu . Sa dea bani inapoi , nu sai treca pe pierderi . Sa bagat si el in afacerea sindicatelor . Cautati .
CROCODILUL FLAMAND
05 Mar 2015

E DUREROS CA ARE ATATA DORINTA SA PLATEASCA PACATELE ALTUIA.....EU IN LOCUL EI O TRIMITEAM PE EBA PACHET LA DNA...SI BINEINTELES NU M-AS FI BAGAT IN ASEMENEA MIZERIE....STERPELIREA DE BANI PUBLICI CA SA TRIMITI IN PARLAMENTUL EUROPEAN O BEIZADEA GANGAVITA SI RETARDATA A PENALULUI DE LA 3COCENI....ZAU ASA ORI E ALTCEVA LA MIJLOC ORI RIDZI E CHIAR CULMEA CIUDATENIEI SI CE A REZOLVAT,A TRIMIS LA BRUXELLES O TOANTA CARE NE-A FACUT DE RAS...NU VREI SA VORBESTI CU TINE....SUCCESURI...I S-A TAIAT DE N ORI MICROFONUL PENTRU CA DEBITA NUMAI ABERATII PE LANGA SUBIECT...POLITICIANUL BOTOX....CARE BAGA TOTI FRAIERII LA PARNAIE PENTRU A SE JUCA DE-A PARLAMENTUL PE BANII FURATI DE LA STAT
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine