2020-08-07 22:02

Barack Obama câştigă Florida şi îşi consolidează victoria

 |  08:00
Barack Obama câştigă Florida şi îşi consolidează victoria

Barack Obama a câştigat cei 29 de mari electori din Florida, la sfârşitul unei lungi numărători a voturilor, consolidându-şi astfel victoria la alegerile prezidenţiale de marţi, au anunţat sâmbătă televiziunile americane CNN şi NBC.

Preşedintele Barack Obama câştigă în final un total de 332 de mari electori, faţă de 206 pentru rivalul său republican Mitt Romney.

Florida a fost ultimul stat ce nu a terminat numărarea voturilor după alegeri, la sfârşitul cărora Obama a fost declarat oricum învingător în faţa lui Romney, câştigând cei 270 de mari electori necesari.

La alegerile prezidenţiale din 2000, rezultatele din Florida au avut din contră un rol determinant în alegerea lui George W. Bush contra lui Al Gore, aminteşte AFP.

Barack Obama a câştigat acest stat foarte disputat de numai 74.000 de voturi cu 50,01% din sufragii faţă de 49,13% pentru Romney, potrivit rapoartelor mass-media.

Un consilier al lui Mitt Romney a recunoscut joi cu jumătate de gură înfrângerea taberei sale în acest stat-cheie, chiar înainte de numărarea buletinelor.

“Ne-am gândit că s-a făcut suficient pentru a câştiga. În mod evident, acesta nu este cazul”, a declarat Brett Doster, consilier de campanie al lui Romney pentru Florida, într-un comunicat citat de Miami Herald.

Potrivit responsabilei de organizare a alegerilor în Florida, Christine White, întârzierea se datorează nu “unor nereguli în proces, ci unei participări foarte mari”, care s-a ridicat la 70% în acest an.

Dar, în opinia unor experţi consultaţi de AFP, dezordinea ar fi fost orchestrată de responsabilii republicani locali.

“Responsabilii republicani din Florida sunt implicaţi într-un demers de sabotaj... pentru a reduce participarea”, a estimat Lance DeHaven-Smith, profesor la Universitatea din Florida.

Cu un an în urmă, guvernatorul republican al statului, Rick Scott, a trecut o lege de reducere a numărului de zile deschise pentru votul anticipat de la 14 la 8 zile. Votul cu anticipaţie care s-a încheiat în Florida sâmbătă înainte de alegeri este considerat favorabil mai degrabă democraţilor.

În timpul weekendului de dinaintea alegerilor de pe 6 noiembrie, alegătorii s-au grăbit la vot şi au fost nevoiţi să aştepte uneori mai mult de cinci ore.

Duminica trecută, democraţii din acest stat au depus o plângere federală contra organizării scrutinului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639582-08-18Parerea ta...

ISKSWZP
13 Ian 2013

ikecgkih
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz