2020-04-08 08:43

Băsescu l-a rechemat pe ambasadorul României în Chile, implicat recent într-un accident rutier

 |  20:11
Băsescu l-a rechemat pe ambasadorul României în Chile, implicat recent într-un accident rutier

PreşedinteleTraian Băsescu a semnat, joi, decretul de rechemare a ambasadoruluiextraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Chile, implicat recentîntr-un accident rutier.

Ambasadorulse află la final de mandat. Florin Angelo Florian a fost avizat favorabil, la30 iunie, cu unanimitate, de comisiile parlamentare de politică externă pentrufuncţia de ambasador al României în Chile, el anunţând cu această ocazieproiectul unei vizite a preşedintelui Traian Băsescu în această ţară, înoctombrie.

Potrivitunui comunicat al Preşedinţiei remis, joi, agenţiei MEDIAFAX, şeful statului asemnat decretele privind rechemarea ambasadorilor extraordinari şiplenipotenţiari ai României în Republica Chile şi, respectiv, Ucraina.

Cotidianulchilian La Nacion a relatat în ediaţia electronică din 12 iulie că ambasadorulRomâniei în Chile, Valentin Florea, a fost implicat într-un accident rutier,precizând că diplomatul român nu a păţit nimic, însă un alt şofer, în vârstă de28 de ani, este în stare gravă. Potrivit presei, Valentín Florea ar fi făcut oîntoarcere greşită pe bulevardul Kennedy din zona Vitacura, Santiago de Chile,izbindu-se frontal de un alt autoturism, marca Toyota Yaris, al cărui şofer afost grav rănit dar care se află în afara oricărui pericol.

"Amieşit pe strada aceasta şi am fost lovit din stânga. Ştiu că m-am învârtit dedouă ori, probabil de mai mult de două ori (…) Nu sunt rănit, sunt bine, pentrucă altfel, vă zic, nu ştiu ce s-ar fi întâmplat", a spus ambasadorul,citat de radio Cooperativa.

Procuroriidin cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-ausesizat din oficiu, pe 15 iulie, în cazul lui Florea, investigaţiile fiinddeclanşate pentru vătămare corporală din culpă.

"Procuroriai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pelângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-au sesizat din oficiu, joi, înlegătură cu incidentul rutier produs la data de 12 iulie în Chile, şiefectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporalădin culpă", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

În urmaexaminării datelor şi indiciilor existente, procurorii susţineau că a rezultatcă Valentin Florea, ambasadorul României în Republica Chile, conducea pedrumurile publice în zona Vitacura, Santiago de Chile, un autoturism aparţinândmisiunii diplomatice a României în acest stat şi "a efectuat o manevră deîntoarcere greşită, în urma căreia a acroşat un alt autoturism, condus de opersoană (în vârstă de 28 de ani)".

Impactul afost soldat cu vătămarea corporală gravă a conducătorului auto, a cărei maşinăa fost acroşată de diplomatul român.

PotrivitConvenţiei cu privire la relaţiile diplomatice, imunitatea de jurisdicţie adiplomatului în statul acreditar nu poate scuti pe acesta de jurisdicţiastatului în care s-a produs fapta, astfel încât fiecare dintre state îşiderulează propria anchetă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine