2019-12-06 04:43

Bătături în talpă pentru Marele Vis: Unirea

 |  21:01
Bătături în talpă pentru Marele Vis: Unirea

O mie de tineri moldoveni au parcurs, pe jos, în marș forțat, drumul dintre Chișinău și Iași. Mai apoi, la București, au dat ocol Palatelor Victoria și Cotroceni, trecând și prin Piața Universității. Între aceștia, Lucia Stegărescu, de 19 ani, a făcut bătături groaznice după aceste marșuri, iar în zilele în care a stat în România a avut un picior bandajat și a fost ținută pe brațe de colegi, pentru a duce acțiunile la bun sfârșit. Cu toate acestea, afirmă, cu seninătate, că ar lua-o de la capăt oricând pentru Marele Vis: Unirea!

Aproximativ 15.000 de oameni au participat la mitingul din 5 iulie a.c., de la Chișinău, pentru a cere Unirea Republicii Moldova cu România. Imediat după acțiune, aproximativ 1.000 de tineri militanți ai asociației Tinerii Moldovei au plecat într-un marș, pe jos, până la Iași. La localitatea de frontieră Ungheni au refăcut, după 24 de ani, Podul de Flori, apoi au organizat o horă a Unirii. Trenul Unirii i-a adus în 12 iulie la București, unde au făcut un tur al Palatelor: Cotroceni și Victoria, după ce s-au reunit cu unioniștii români în Piața Universității, în fața Teatrului Național.

„Basarabia să revină acasă, în România”

După acțiunea din București, câţiva dintre manifestanţi s-au întors cu autocare la Chişinău, iar alții au plecat la Eforie, Predeal, Crevedia, pentru câteva zile, la şcoli de vară organizate de Acţiunea 2012. Ultima acțiune a celor de la Eforie a fost un marș în localitatea constănțeană Cumpăna.

Bătături în talpă pentru Marele Vis: Unirea
zoom

În tabăra de la Eforie am aflat-o pe Lucia Stegărescu și pe camarazii săi. „Am fost foarte entuziasmată și extrem de încântată de idee. Nu am avut nici o temere, pentru că știam că Marea Adunare Națională, continuată cu Marșul lui Ștefan cel Mare au fost foarte bine organizate, având mereu strictul necesar la dispoziție. (…) Îmi amintesc acum cu nostalgie fiecare zi a marșului, iar ploaia sau canicula sunt doar niște elemente care ne-au făcut mai puternici, mai rezistenți, mai uniți. Am făcut bătături în acest marș, dar cu siguranță că a meritat, pentru că pe mine nici o durere nu mă va opri din a visa, nici o durere nu mă va împiedica să-mi doresc din toată inima ca Basarabia să revină acasă, acasă în România. (…) Un popor tăiat în două niciodată nu va deveni suficient de puternic, un neam dezbinat niciodată nu va reuși să învingă, să prospere, iar noi avem nevoie de putere, noi vrem să trăim mai bine, noi, cei din Basarabia, vrem să scăpăm de hoții de la guvernare, ne dorim siguranță, încredere în ziua de mâine, noi nu dorim să plecăm peste hotare, pentru că aici e casa noastră. Asta trebuie să facem acum, toți cu inimă română, să ne dăm mână cu mână ca să-nvingem împreună!”, afirmă Lucia pentru PUTEREA.

La Bălți a venit „un nou parazit înflăcărat al Rusiei”

Tudor Jalbu, de 23 de ani, a decis să mai rămână în România, după plecarea colegilor. Este unul dintre coordonatorii marșului și este hotărât să continue voluntariatul pentru unionism încă o săptămână în județul Constanța. Totodată, ne-a vorbit și despre greutățile întâmpinate în țară.

„Litoralul românesc e și al nostru, nu-mi rămâne să confirm decât că m-am simțit ca la mine acasă, chiar dacă au fost lucruri prost organizate. În primul rând, de asistența medicală, când ajunsesem miercuri seara și medicii nu aveau în inventar nici măcar o bucată de tifon sau apă oxigenată. (…) Două state, un singur popor. Cât mai suportăm? Ăsta e unul din gândurile mele care mă tulbură. Ne leagă istoria, tradițiile, cultura, religia, limba, etnia, tricolorul ș.a.m.d. Republica Moldova nu este un stat suveran, independent și indivizibil așa cum este scris în Constituție. Găgăuzia, Transnistria și mai recent Bălțiul, unde a venit un nou parazit înflăcărat al Rusiei, sunt niște lucruri care ne demonstrează asta. Nu avem Justiție, e în mâna oligarhiei mafiote. Ne vând și ne cumpără ca pe niște roșii la piață în toiul verii. România înseamnă un trai mai bun. România înseamnă mafia la închisoare. Unirea înseamnă prețuri corecte, Justiție eficientă, bani pe agricultură, drumuri mai bune, pensii mai mari, familii reunite”, spune Jalbu, ziarului PUTEREA.

ICR: Tineri de peste Prut la Școala de Vară ICR

Bătături în talpă pentru Marele Vis: Unirea
zoom

În perioada 31 iulie - 9 august 2015, în cadrul celei de-a șaptea ediţii a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov, va avea loc o Școală de Vară organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR), prin Direcţia Români din Afara Granițelor și Limba Română. Aflată la cea de-a doua ediție, Şcoala de Vară ICR se adresează în special studenţilor şi masteranzilor din Basarabia pasionaţi de istorie și de cinema, se arată într-un comunicat de presă al ICR. Instituția va asigura participarea unui număr de 15 tineri români de peste Prut, care vor beneficia de un „program cultural dens” şi vor avea acces gratuit la toate evenimentele Festivalului de Film Istoric şi în Cetatea Râşnov, pe durata a 10 zile. Alături de aceștia sunt așteptați la Râșnov fostul prim-ministru al Republici Moldova, Mircea Druc, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI) și redactorul-șef al revistei “Contrafort”, Vitalie Ciobanu.

Atrăgând peste 200 de mii de vizitatori anual, Festivalul de Film Istoric este la cea de a şaptea ediţie. Temele festivalului din 2015 vor fi: Uniune vs Secesiune (temă principală), Papa Ioan Paul al II-lea, Hiroshima, Genocidul Armean şi Nicolae Ceaușescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray