2020-07-03 15:04

Bilanţul MAI în urma protestelor. Carmen Dan spune că nu a fost prevenită de SRI

 |  14:27
Bilanţul MAI în urma protestelor. Carmen Dan spune că nu a fost prevenită de SRI

P24

79 de persoane au fost conduse la secţiile de Poliţie, în urma confruntărilor din Piaţa Victoriei din seara zilei de 1 februarie, pe numele acestora fiind întocmite dosare penale pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar într-un caz pentru deţinere de droguri de mare risc, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. Ministrul a organizat conferinţa de presă după ce preşedintele Iohannis a acuzat-o că a gestionat prost “asaltul” provocatorilor şi i-a solicitat explicaţii. SRI susţine că a prevenit MAI, dar ministrul nu recunoaşte.

Carmen Dan a spus cinci persoane dintre cele 79 audiate au primit sancţiuni contravenţionale, opt jandarmi au fost răniţi, trei fiind transportaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Oftalmologic, pentru evaluare medicală de specialitate. Alţi patru protestatari au fost răniţi, doi fiind transportaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, însă nicio persoană nu a rămas internată. "Cercetările sunt continuate de o echipă formată din 50 de poliţişti sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Persoane au mai fost sancţionate contravenţional pentru încălcarea normelor legale, iar trei sunt membri ai galeriilor de fotbal", a precizat Dan.

Recunoaştere întârziată

Cât priveşte schimbul de date operativ dintre SRI şi MAI, Dan a susţinut că nu a primit informări cu privire la eventuale intenţii de provocare. În schimb, recunoaşte că ştia de un schimb de SMS-uri între un ofiţer SRI şi şeful Poliţiei, în care se vorbea despre infiltrarea la proteste a unor “activişti care participă constant la activităţi de acest gen, precum şi prezenţa unor membri ai galeriilor la modul general”. În plus, în SMS-uri ne se semnalau riscuri privind tulburarea ordinii publice, intenţia de a denatura caracterul manifestaţiei, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfăşoare acte de violenţă şi nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop. Ea a susţinut că nu face această declaraţie ca răspuns la mesajul transmis de la Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis, ci "pentru informarea tuturor românilor”.

SRI o contrazice pe Carmen Dan

Într-un comunicat de presă transmis miercuri seară, SRI a precizat că a existat "un schimb de informaţii cu MAI". "Serviciul Român de Informaţii a acţionat, potrivit competenţelor legale deţinute, datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice. În această situaţie, a existat un schimb de informaţii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Ştefu Viorel şi Bogdan Despescu-IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP", informa SRI. Instituţia mai spunea că "nu a avut surprize operaţionale" în acest sens, dar sublinia că "nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras": "Dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică acestea sunt furnizate cu celeritate, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din data de 1 februarie din Capitală".

Reproşurile lui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat ministrului de Interne, Carmen Dan, lămuriri scrise cum a fost posbil ca elemente violente să fie lăsate să distrugă o manifestaţie paşnică. Preşedintele a mai spus că demonstraţiile din Piaţa Victoriei au fost "eminamente paşnice" şi că este foarte nemulţumit că Ministerul de Interne, deşi avea informaţii despre ce "grupuri se pregătesc", nu a gestionat această situaţie, iar jandarmii nu au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori" care au detunat manifestaţia paşnică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-02-02Parerea ta...

ANA
02 Feb 2017

Presedintele țării avea datoria ca atunci când a binevoit sa se scoboare in Piață ,sa nu încurajeze protestele stradale,pe care tot dumnealui le-a declanșat cu afirmații alarmante si ironice.Avea chiar datoria sa ii trimită pe oameni acasă,asigurandu-i ca împreună cu Guvernul legitim,va pune lucrurile in ordine.Sau macar ar fi trebuit sa le atragă atenția sa nu își aducă copilașii dintr-o mulțime in care se poate întâmpla orice.
SA MORI TU
02 Feb 2017

EXTRAORDINAR DE DESTEAPTA ESTI CUCOANA. M- AM CIUPIT SA VAD DACA NU VISEZ. UNDE AI FOST PANA ACUM , PRIVIGHETOAREA MEA SFANTA ANA, CA UITE ERAI BUNA SA TE PUNA CONSILIERA PRESEDINTELUI .VAI DE COPILASII TAI DACA GANDESC CA TINE. SA VA FIE FRICA! TARA SE RIDICA. SA VA FIE FRICA? TARA SE RIDICA.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz