2020-01-18 21:39

Boc dansează ceardaş cu barda la gât. UDMR îşi face bagajele pentru Opoziţie

 |  19:48
Boc dansează ceardaş cu barda la gât. UDMR îşi face bagajele pentru Opoziţie

Coaliţia de guvernare a ajuns într-un punct critic, UDMR ameninţându-lpe primul-ministru Emil Boc că va pleca de la Palatul Victoria dacă Legeaeducaţiei nu va fi votată în forma agreată. Situaţia a fost generată de deciziaCurţii Constituţionale, judecătorii stabilind că Guvernul nu îşi poate asumarăspunderea pentru această lege. Marko Bela va prezenta astăzi ultimatumul UDMR.

Liderii UDMR vor decide luni soarta Cabinetului Boc, ei avertizând că Legeaeducaţiei trebuie să iasă în forma propusă de Guvern. Cei din Uniune se simtpăcăliţi de partenerii de guvernare, care le-au promis că vor trece Legeaeducaţiei dacă votează împotriva moţiunii de cenzură a Opoziţiei. Senatorul GyorgyFrunda nu s-a sfiit să declare că decizia judecătorilor Curţii Constituţionale,care nu a permis Guvernului să-şi asume răspunderea pentru această lege, esteuna politică. “Din punctul meu de vedere, aceasta este o decizie politică”, adeclarat pentru “Puterea” udemeristul. El consideră că unul dintre judecătoriipropuşi de PDL sau Preşedinţie pentru Curtea Constituţională a provocatUniunea. Liderul UDMR, Marko Bela, a anunţat că a convocat Consiliul Permanental Uniunii pentru luni, deoarece nu există motive temeinice deneconstituţionalitate şi că drepturile minorităţilor sunt o condiţie esenţialăpentru prezenţa lor în Guvern. Mai mult, el va susţine astăzi o conferinţă depresă pentru a da ultimul avertisment premierului Emil Boc şi partenerilor deguvernare. Starea de nervozitate din cadrul Uniunii este reliefată şi depoziţia senatorului Tiberiu Bokor, membru în Comisia de învăţământ. “Luni,la ora 14.00, se va vota dacă ieşim de la guvernare. Eu sunt pentru ieşirea dela guvernare, nu doar din cauza Legii educaţiei, ci din cauza lipsei deeficienţă a Guvernului. În ritmul în care se mişcă acum lucrurile la Senat, nucred că această lege va ajunge să fie votată până în luna mai 2011”, a declaratîn exclusivitate pentru „Puterea” senatorul UDMR. Mai echilibrat, preşedinteleexecutiv al UDMR, Takacs Csaba, militează pentru echilibru şi stabilitatepolitică.

Un singur vot pentru răsturnarea Guvernului

Pentru a fi adoptată în Senat, care este Camerădecizională, Legea educaţiei are nevoie de 69 de voturi. În acest moment,Coaliţia guvernamentală are exact acest număr de senatori, iar Opoziţia trebuiesă atragă de partea sa un singur parlamentar din arcul guvernamental. Principaliivizaţi sunt senatorii din zona Ardealului, sensibili la drepturile oferiteminorităţilor în proiectul noii legi. „Votul din plenul Senatului cu învăţământulîn limba maghiară la istorie şi geografie nu are nici cea mai mică şansă sătreacă. Astaca să ne înţelegem asupra acestui aspect. Nici o şansă să treacă la vot”, asusţinut pe blogul său senatorul PDL, Iulian Urban. Fără votul acestuia sau alaltor senatori PDL, UDMR părăseşte guvernarea. Surse din PDL susţin că estenevoie de o negociere pe această lege pentru a nu se ajunge în situaţia în carese va constata că premierul Emil Boc nu mai are susţinere parlamentară.

Preda: „Legea învăţământului, nu este legea maghiarilor”

VicepreşedintelePDL, Cezar Preda, este de părere că UDMR nu are nici un motiv să iasă de laguvernare, dar poate “doar aşa, să ameninţe”. Preda a spus pentru “Puterea” căun program de guvernare nu stă în deciziile Curţii Constituţionale, iar PDLşi-a respectat toate angajamentele pe care şi le-a luat în Coaliţie şi înGuvern. “Legea învăţământului nu este legea maghiarilor, este legea tuturorromânilor”, a mai precizat vicepreşedintele PDL. El a adăugat că în PDL deciziaCCR nu a stârnit nemulţumire, decizie pe care nu o vor comenta, ci doar ovor aplica. El a mai spus că deciziaasumării răspunderii pe Legea educaţiei a fost cerută de toate partidele dincoaliţie, inclusiv de UMDR, pentru că exista un calendar de adoptare a unorlegi importante, iar legea respectivă “era lungită în Senat”. Cei de la PDL vorface tot ce le stă în putinţă pentru ca Legea învăţământului să fie adoptatăcât mai rapid în Parlament. Preda a mai spus că democrat-liberalii nu au degând să-i ceară socoteală lui Emil Boc pentru situaţia în care au fost puşiprin decizia CC.

Opoziţiacheamă UDMR de partea sa

Dacă PDL dă unmesaj de pace, Opoziţia incită UDMR la nesupunere şi îi cheamă pe maghiarialături de ea. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, adeclarat că, probabil, în perioada următoare, UDMR va trage unele concluzii înlegătură cu înţelegerile pe care le face. “Este foarte clar că după ce parlamentariiUDMR au votat disciplinaţi şi au stat lipiţi de băncile Parlamentului lamoţiunea de cenzură, aşteptând formula aceasta de angajare a răspunderii pentruvariante care probabil le conveneau mai mult din Legea educaţiei, acum, după ceşi-au făcut datoria la moţiunea de cenzură, practic, n-au mai contat înfinalitatea pe care o aşteptau”, a subliniat liderul PSD. Preşedintele PNL,Crin Antonescu, a spus şi el că decizia CCR este “un motiv de meditaţie pentrucei de la UDMR în legătură cu aranjamentele pe care le-au făcut cu TraianBăsescu”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray