2020-08-10 22:37

Bombă pentru Firea! Omul de afaceri care a încasat milioane de euro de la PMB s-a predat în Italia. Parcul VERDI, în atenția procurorilor

 |  17:39
Bombă pentru Firea! Omul de afaceri care a încasat milioane de euro de la PMB s-a predat în Italia. Parcul VERDI, în atenția procurorilor

Dragoş Săvulescu (44 de ani), omul de afaceri condamnat de Înalta Curte la 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale din Constanţa, era dat în urmărire de poliţie, iar pe numele său a fost emis mandat de arestare. Dragoș Săvulescu plecase din țară, înainte ca magistrații să-l condamne.

Acțiunea în instanță făcută de Prefectura Capitalei în legătură cu jaful de la Parcul Verdi a inceput in aprilie 2019. Imediat, Gabriela Firea a cerut revocarea prefectului Capitalei de atunci, el fiind cel care a atacat cumpararea ilegala a parcului.

Primăria Capitalei a invocat în mod nejustificat urgența pentru a încheia afacerea „Parcul Verdi” la un preț exorbitant, în loc să aplice procedura exproprierii pentru cauză de interes public. Mai mult, procedura de achiziție a fost lipsită de transparență, iar prețul terenului a fost umflat chiar de Primărie. 

Sunt câteva dintre motivele pentru care Prefectura Capitalei a atacat la Tribunalul București hotărârea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) care a dat undă verde Primăriei Generale să plătească uriașa sumă de 50 de milioane de euro din banii bucureștenilor pentru 4,6 hectare de teren din Parcul Verdi.

Pe rolul Tribunalului București s-a deschis un dosar, pe data de 7 martie, prin care Prefectura Capitalei cere anularea hotărârii HCGMB care prevede cumpărarea parcului Verdi. Surse municipale au declarat, pentru Piața Presei, că suma stabilită pentru Parcul Verdi ar fi dublă față de cea stabilită de experți și recomandată Consilului General al Capitalei.

Cum a ajuns Parcul Vredi la fugarul Dragoș Săvulescu

În 2015, Geta Săvulescu, mama lui Dragos Săvulescu, obținea, în instanță, în calitate de mandatar, despăgubiri consistente pentru proprietarii terenurilor din parcul Verdi. A dat în judecată Primăria Capitalei pentru că adevăraţii proprietari – Camelia Coman Zărescu, Liviu Traian Poenaru, Eugenia Franţ şi Ion Tudor ar fi fost lipsiți de exercițiul folosinței terenurilor în perioada 2011-2015. Instanţa i-a dat dreptate în 2016 şi a acordat despăgubiri ce însumează 660 de mii de euro, la care se adăugau dobânzi penalizatoare. Până la punerea în aplicare a sentinţei, primăria este obligată să plătească 2 euro/mp lunar, adică 67.430 de euro. Decizia nu era însă defnitivă, după cum rezultă de pe portalul instanțelor de judecată.

În iunie, Consiliul General al Municipiului București a votat acordul de principiu pentru începerea negocierilor pentru cumpărarea suprafețelor de teren din Parcul Verdi. Era vorba despre un teren de 33.715 mp divizat în șase parcele. Cele mai mari suprafețe erau deținute de Dragoș Săvulescu și de un controversat om de afaceri iranian, Manochehr Saadi-Sohi. Acesta este fostul patron Antrefrig și a avut o afacere controversată în Cartierul Francez.

Pe 6 septembrie anul trecut, Consiliul General al Capitalei a votat cu două treimi, și cu câteva abțineri din partea consilierilor USR, cumpărarea de la Săvulescu a terenului din Parcul Verdi la un preț de aproape 50 de milioane de euro. Asta după ce o comisie îl evaluase la 26,4 milioane de lei, prețul pieței. Explicația era că legea fusese modificată de puțină vreme și se aplicau aceleași prețuri și pentru terenurile fără utilități. Nu există date care să confirme dacă Dragoș Săvulescu a intrat în posesia banilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz