2020-06-05 23:16

Calendar ortodox 27 iulie 2019: Sărbătoare mare de cruce roșie, Sf. Pantelimon

 |  10:00
Calendar ortodox 27 iulie 2019: Sărbătoare mare de cruce roșie, Sf. Pantelimon

Calendarul ortodox din 27 iulie 2019 anunță o sărbătoare importantă, de cruce roșie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe sfântul mucenic Pantelimon, numit și „doctor fără de arginți”, ocrotitor al medicilor și vindecător al bolnavilor.

Sfântul Mucenic Pantelimon este sărbărit în fiecare an de Biserică la data de 27 iulie 2019 și pomenit mereu în Taina Sfântului Maslu, la sfinţirea apei şi în rugăciunile pentru cei bolnavi.

Prin activitatea din timpul vieții, dedicată vindecării, dar și prin minunile pe care le-ar fi săvârșit chiar și după moarte, Sfântul Pantelimon este considerat un izvor nesecat de leacuri, vindecând boli şi mântuind.

Cine este Sfântul Pantelimon

Sfântul Pantelimon, pomenit sâmbătă în calendarul creștin ortodox al lunii iulie, s-a născut în anul 275 în cetatea Nicomidia, din Asia Mică. La naștere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă "cel puternic în toate ca un leu". După ce a primit învățătura creștină și botezul de la Sf. Mucenic Ermolae (cel pomenit în calendarul ortodox la 26 iulie), numele său a devenit Pantelimon ("cel cu totul milostiv").

Despre viața sfântului Pantelimon se spune că ea a fost închinată educației și vindecării bolnavilor. Din tinerețe, a fost încredințat spre educație lui Eufrosin, un medic de renume al acelor timpuri, de la care a învățat medicina, devenind un doctor foarte bun și căutat. În plus, acesta nu dorea să fie remunerat pentru tratamentele sale, de aceea și-a primit renumele de ”doctor fără de arginți”.

Sfântul Pantelimon a fost remarcat chiar și de împăratul Maximilian, care intenționa să-l ia la palat ca medic particular, după ce vindecase un orb din naștere, invcând numele lui Iisus Hristos.

Sfântul Pantelimon a refuzat să se lapede de credința în Hristos și să se închine zeilor, atrăgând furia puterii, fapt pentru care Împăratul a cerut să fie decapitat. Se spune că atunci când i-a fost tăiat capul, nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul uscat de care fusese legat martirul a înverzit pe dată și a rodit cu fructe din belșug. Împăratul a poruncit apoi ca trupul lui Pantelimon, dar și măslinul, să fie arse. Credincioșii au scos din cenușă trupul neatins de foc al Sf. Pantelimon și l-au îngropat la loc de cinste.

Moaștele Sfântului Pantelimon în România

Moaștele Sfântului Pantelimon au fost răspândite în toată lumea creștină. Multe biserici, capele, paraclise, mănăstiri, spitale, cabinete și instituții medicale sunt puse sub ocrotirea Sfântului Mucenic Pantelimon.

La noi în țară, moaștele Sfântului Pantelimon se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași și la Catedrala Episcopală din Galați. În București, multe biserici au moasșetele Sfântului Pantelimon, rspectiv Biserica Sfântul Pantelimon, Mănăstirea Plumbuita, Biserica Sfântul Stelian Lucaci, Biserica Stavropoleos, Biserica Sfântul Dumitru Poștă, Biserica Adormirea Maicii Domnului-Precupeții Noi, Biserica Sfântul Antonie cel Mare, Biserica Sfântul Alexie.

Capul Sfântului Pantelimon se păstrează însă la Mănăstirea Sfântul Pantelimon ("Rusikon") de la Muntele Athos.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine