2019-10-14 08:48

CALINIC, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, amintiri inedite despre Regele MIHAI: „Iubea cel mai mult pe mama sa…”

 |  14:28
CALINIC, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, amintiri inedite despre Regele MIHAI: „Iubea cel mai mult pe mama sa…”

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a afirmat, miercuri, că moartea regelui Mihai I nu reprezintă sfârșitul pentru ultimul suveran al României, ci doar un nou început.

"Nu e sfârșitul regelui Mihai, nu, e începutul. Așa gândesc, pentru că într-un neam care a avut un rege, el în sinea lui, virtual, a rămas un rege. Că nu a putut să vină la domnie (...), dar el a purtat flacăra regalității românești neatinsă, chiar dacă a fost în străinătate. Un rege nu numai al României, ci un rege european (...). Este, peste toate, un simbol. (...) Român adevărat, care a iubit cu adevărat România și care vine acasă", a declarat arhiepiscopul Calinic, după slujba oficiată la Biserica Domnească din Curtea de Argeș, informează Agerpres.

"Nu-l interesau lucrurile mărunte niciodată…”

Înaltul ierarh, aflat în scaunul episcopal de la Curtea de Argeș de peste trei decenii, și-a adus aminte cu acest prilej de întâlnirile pe care le-a avut, de-a lungul anilor, cu regele Mihai.

"Nu-l interesau lucrurile mărunte niciodată și se făcea că nu aude și nu vede, dar avea un surâs, așa, că înțelege dacă s-a zis ceva bine sau nu s-a zis. (...) În timpul unei vizite, l-am invitat să urce la balcon și să vadă catedrala și am rămas singuri și atunci am povestit vreo două ore și ceva, trei ore. Nu ne-am așezat pe niciun fotoliu, pe nimic, am stat în picioare. (...) Îmi povestea într-o limbă română perfectă, neafectată de neologisme", a povestit arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

În amintirea înaltului ierarh, fostul suveran al României a rămas ca o persoană extrem de sensibilă și de umană.

"Iubea cel mai mult pe mama sa, despre care spunea că a avut mare noroc că a ascultat-o, că dacă nu o asculta (...) și nu făcea ce i-a spus, era mort. Și a repetat-o de câteva ori: marele meu noroc a fost mama. (...) Un om introvertit, care nu prea comunica, dar între patru ochi s-a deschis extraordinar și a povestit ca și cum îl știai de două mii de ani. Și fără niciun fel de protocol sau mofturi regești, e vorba de omenia lui și de așezarea lui, de o normalitate și de o candoare, aș putea spune, dar și cu finețe în același timp, cu grija de a nu greși", a mai spus arhiepiscopul Calinic.

„Ceremonia religioasă va fi după tipicul obișnuit”

El a adăugat, referitor la înmormântarea regelui Mihai, programată pe 16 decembrie la Curtea de Argeș, că încă nu au fost stabilite ultimele detalii, dar că va fi vorba de o ceremonie religioasă făcută după tipicul obișnuit.

"Până acum, oficial, nu ne-a dat Casa Regală niciun fel de program. Protocolul se stabilește, probabil, în cursul zilei de astăzi. (...) După ce se iau hotărârile, vor veni pentru a stabili împreună desfășurarea înmormântării. (...) Tipicul e cel obișnuit. Slujba va fi făcută la Catedrala Patriarhală în București, iar după aceea la Curtea de Argeș nu putem repeta slujba (...), facem o rugăciune specială, o rânduială după carte, după tipic, cum se face cu astfel de ocazii", a precizat arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-12-06Parerea ta...

CE OCHI DE SECURIST AI!
07 Dec 2017

Nebunule! De ce-ți acoperi tatuajul de pe labă? Propaganda Due scrie pe tine!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray