2019-10-14 08:50

Capitala otrăvită cu bună ştiinţă de Maricel Bartic şi complicii săi. Unul din complicii lui Sergiu Băhăian a abandonat mii de tone de deşeuri toxice în Bucureşti

 |  19:53
Capitala otrăvită cu bună ştiinţă de Maricel Bartic şi complicii săi. Unul din complicii lui Sergiu Băhăian a abandonat mii de tone de deşeuri toxice în Bucureşti

Maricel Bartic, patronul societăţii comerciale PetromarIntermed SRL, împreună cu un Constantin Furtună, din Galaţi, administratorulcompaniei, au fost prezentaţi ieri judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti cupropunerea de arestare preventivă, pentru că au abandonat mii de tone dedeşeuri foarte toxice în mai multe locuri din Bucureşti şi din localităţile dinjurul Capitalei. Bartic este un personaj cunoscut în lumea marilor “ţepari” dinRomânia, fiind şi unul dintre locotenenţii celebrului Sergiu Băhăian. Împreunăcu acesta şi cu alte 13 persoane, Bartic a comis fraude de peste două milioanede euro, iar intermediarii folosiţi în înşelăciuni au fost îngropaţi de vii şis-a turnat ciment peste ei.

Otrăvuri periculoase, în aer liber

Acuzaţiile aduse de procurori la adresa lui Bartic şia angajatului său sunt de deţinere sau orice operaţiune privind circulaţiasubstanţelor şi preparatelor toxice şi foarte toxice fără drept, poluare prinevacuare cu ştiinţă în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deşeuri sausubstanţe periculoase, neluare sau nerespectarea măsurilor obligatorii îndesfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şieliminarea deşeurilor periculoase. Petromar Intermed SRL este doar una dintrefirmele prin care Bartic a prestat activităţi de ecologizare, transport şineutralizare de deşeuri toxice, el fiindacţionar, în alte 4 asemenea companii. Două dintre acestea, Petromar Impex(fostă Mirval International şi Mirval Invest) şi Eco. Atlas Group SRL Bucureşti(fostă Atlas Com Floreşti – jud. Giurgiu), se află în insolvenţă din 2009,pentru datorii de 1,4 milioane lei, respectiv 4,8 milioane lei.

Petromar Intermed a obţinut o autorizaţie provizoriede mediu de la Agenţia pentru Protecţia mediului Ilfov în luna mai 2009, pentrupunctul de lucru din incinta City Gate, pe strada Castanilor nr. 14, oraşulChitila, judeţul Ilfov.

Compania prelua de la diverse societăţi comercialezeci şi sute de tone de deşeuri extrem de toxice, conţinând arsenic, mercur,amoniu, cadmiu, multe alte metale grele, combustibili şi uleiuri minerale, sause angaja să ecologizeze zonele poluate de agenţii economici şi să transporteşi să neutralizeze substanţele toxice rezultate. În majoritatea cazurilor,firmele lui Bartic recurgeau la subcontractanţi pentru efectuarea operaţiunilorde ecologizare, încasau banii de la compania contractoare şi nu mai plăteausubcontractanţii. Printre clienţii firmelor lui Bartic se numără inclusiv CFRsau Azomureş.

Deşeurile foarte periculoase rezultate erau depozitate,în condiţii total improrii, în mai multe locuri din Capitală şi dinîmprejurimile acesteia, în curţile unor particulari sau ale unor societăţicomerciale sau erau, pur şi simplu, aruncate pe terenuri virane. În actele deacuzare prezentate instanţei, procurorii de la Parchetul de pe lângă TribunalulBucureşti au arătat că, din cauza modului impropriu de depozitare a deşeurilor,s-au semnalat infiltrări în sol şi în pânza freatică, situaţie care genereazăriscuri majore pentru mediu, viaţa şi sănătatea oamenilor şi animalelor.

Locurile în care au fost depozitate deşeurile toxicesunt în zona Şoseaua Ferentari, în Chitila şi în comuna Bragadiru. Astfel, oparte din cele 2.200 de tone de deşeuri au fost abandonate pe un teren virandin strada Poştalionului, din Ferentari, într-o curte de pe strada Renaşteriinr. 53 sau pe un teren viran de lângă şoseaua Clinceni, pe raza comuneiBragadiru.

Procurorii vor face investigaţii şi în judeţele Galaţişi Dâmboviţa, unde societăţile lui Bartic aveau puncte de lucru şi unde arputea fi depozitate alte deşeuri la fel de periculoase. Ieri după-amiazăpoliţiştii şi procurorii au făcut încă o desindere în Albeşti, judeţulIalomiţa, de unde urma să fie ridicată încă o persoană implicată în aceastăreţea infracţională.

Bartic, infractor cu antecedente

Ancheta a pornit pe 9 iunie 2010, când poliţiştii dincadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase s-au sesizat dinoficiu cu privire la faptul că firmele lui Bartic au abandonat la fostul punctde lucru al societăţilor menţionate din incinta City Gate Chitila o cantitatede 60 de kilograme de mercur, 100 de tone de deşeuri toxice infestate cuarsenic, precum şi diverse cantităţi şi tipuri de alte deşeuri periculoase. Înurma cercetărilor efectuate, s-a constatat că în perioada 2009-2010 firmele luiBartic au preluat în vederea transportului, depozitării, tratării,neutralizării şi eliminării finale, cantitatea de 2.253,45 de tone de deşeuripericuloase de diverse tipuri.

Activitatea infracţională a lui Maricel Bartic estemult mai vastă. Născut la data de 7 aprilie 1957, în localitatea Horleşti dinjudeţul Iaşi, Bartic s-a remarcat în ultimii ani prin ţepele date partenerilorde afaceri care au avut ghinionul să aibă încredere în el. Specialitatea saeste emiterea de bilete la ordin fără acoperire bancară. Pe baza acestorinstrumente de plată, firmele lui Bartic au achiziţionat marfă şi servicii demilioane de euro, iar când creditorii au încercat să-şi încaseze banii audescoperit că biletele la ordin nu aveau nici o valoare, conturile firmelorfiind goale.

Bartic a mai fost prezentat judecătorilor cu propunerede arestare, în luna iulie a acestui an, alături de Sergiu Băhăian, EdwardMarian Mărculescu, Gheorghe Teleagă, Mihai Dăscălete, Dan Negureanu, MarinCălin, Petru Brumă, Adrian Radu, Costin Badea, Nicolae Dumitru, NicolaeIonescu, Ionel Dumitru, Adela Elena Băilescu şi Ion Stoica. Toţi cei 15 suntacuzaţi de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, aderare sausprijinire a unui asemenea grup şi de înşelăciune.

Potrivitprocurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de CriminalitateOrganizată şi Terorism (DIICOT), membrii grupării foloseau pentru comitereainfracţiunilor persoane racolate în acest scop, pe numele cărora au fostînfiinţate aproximativ 40 de societăţi comerciale, iar prin intermediul acestorfirme au fost făcute o serie de operaţiuni comerciale constând în principal înachiziţii de mărfuri,x care erau achitate cu instrumente de plată fărăacoperire în bancă. Aceleaşi societăţi au obţinut în mod fraudulos a unorfinanţări prin gajarea aceloraşi în mai multe rânduri, la diverse bănci şi auachiziţionat în leasing mai multe autoturisme.

Dupăce îşi îndeplineau rolul în înşelăciuni, persoanele care serveau ca paravanpentru grupul infracţional au fost ucise. Procurorii au identificat patruvictime, Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, primiiucişi fiind Cernat şi Leonte. Intermediarii au fost executaţi cu o cruzimedeosebită, fiind îngropaţi de vii sau au fost aruncaţi în Canalul Dunăre-MareaNeagră. Grupul a fost trimis în judecată în iunie 2010, dar, în ciudagravităţii acuzaţiilor, judecătorii de la Tribunalul Ialomiţa au considerat căpot fi anchetaţi în stare de libertate. Membri grupului au rămas în arest însă,pentru că decizia Tribunalului Ialomiţa a fost anulată de Curtea de ApelBucureşti, care a admis recursul procurorilor DIICOT. Procurorii au demonstratinstanţei că decizia Tribunalului Ialomiţa de judecare în libertate a luiSergiu Băhăian, Maricel Bartic şi a celorlalţi 13 inculpaţi din acest dosareste nelegală pe motiv că judecătorii de la Ialomiţa nu au avut în vederelimitele mari de pedeapsă ale infracţiunilor pentru care aceştia au fosttrimişi în judecată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-12-10

Mai multe imagini:
Capitala otrăvită cu bună ştiinţă de Maricel Bartic şi complicii săi. Unul din complicii lui Sergiu Băhăian a abandonat mii de tone de deşeuri toxice în Bucureşti
zoom
Capitala otrăvită cu bună ştiinţă de Maricel Bartic şi complicii săi. Unul din complicii lui Sergiu Băhăian a abandonat mii de tone de deşeuri toxice în Bucureşti
zoom
Parerea ta...

FURTUNA CONSTANTIN
23 Dec 2011

HORINCAR...sunt Furtuna NU un FURTUNA.......NU AM FOST ADMINISTRATOR......DOAR SIMPLU ANGAJAT.....NU FA ASOCIERI DESPRE CARE NICI TU NU STII.........DA DOVADA DE PROFESIONALISM..................!!!!!!!!!!!!
FURTUNA CONSTANTIN
13 Ian 2012

nu pot sa cred ca dati cu atata usurinta cu NOROI in oameni pe care nu-i cunoasteti.......putina decenta ca sa nu zicalfel........
FURTUNA CONSTANTIN
16 Ian 2012

nu stiu de unde ai luat imaginile foto ....oricum nu pot spune decat RUSINE HORINCAR....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray