2019-12-06 04:43

Cartelele prepay pot fi cumpărate în continuare fără buletin

 |  21:01
Cartelele prepay pot fi cumpărate în continuare fără buletin

Gilda Popa

Cartelele prepay vor putea fi cumpărate, în continuare, fără furnizarea datelor de identitate ale utilizatorilor. Curtea Constituţională a decis marţi, cu majoritate de voturi, că legea pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice nu este constituţională. Reglementarea ar fi urmat să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015, urmând ca până la 1 ianuarie 2016 toţi posesorii de cartele preplătite să îşi comunice datele din buletin către operatorii de telefonie mobilă, pentru a putea fi identificaţi.

Magistraţii Curţii Constituţionale a României (CCR) au motivat această decizie, arătând că dispoziţiile legii pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice nu au un caracter precis şi previzibil. CCR a luat în discuţie, marţi, excepţia ridicată în 9 iulie de Avocatul Poporului, care a atacat legea, arătând că aceasta încalcă principiul constituţional al ocrotirii vieţii private. Astfel,  judecătorii constituţionali au constatat că modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans (cartele prepay), respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces la internet (wi-fi) nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date. Pe de altă parte, Curtea Constituţională a decis, în 8 iulie, că o altă lege (82/2012), cunoscută drept Legea ”Big Brother”, este neconstituţională, hotărârea fiind luată în unanimitate. Legea 82/2012  ar fi introdus obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor.

Avocatul Poporului a cerut în 9 iulie respingerea legii privind cartelele preplătite, pe motiv că aduce atingere art. 53 alin. (2) din Constituţie, referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi. Acesta prevede că  „restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică” şi că „măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii”. În plus, reglementarea nu ar aduce garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a datelor cu caracter personal.

DIICOT şi SRI vor control total

Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, a transmis luni CCR punctul de vedere al instituţiei referitor la criticile aduse de Avocatul Poporului la adresa legii privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay, arătând că acestea sunt neîntemeiate. „Legea satisface toate criteriile de constituţionalitate pentru a putea fi pusă în vigoare având caracterul unei legi previzibile şi accesibile”, arată (DIICOT), într-un comunicat de presă. La rândul său, generalul SRI Dumitru Dumbravă a precizat, în iunie 2014, că România este criticată că ar putea deveni un „exportator de vulnerabilitate în UE” prin cartelele prepay. Camera Deputaţilor a adoptat în 2 iulie iniţiativa legislativă privind identificarea utilizatorilor de cartele preplătite. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-16Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Legiunile urii Politicianul Crin Antonescu i-a luat mințile istoricului Crin Antonescu. Legea antilegionari (217/2015), adoptată pentru că a vrut senatorul fost lider liberal, este o enormitate generatoare de ură, prin răscolirea resentimentelor amorțite rămase în urma faptelor abominabile din tenebrele istoriei, avându-i ca protagoniști pe legionari/antisemiți și evrei, fie aceștia din urmă comuniști/socialiști sau nu. Nu întrevăd alt efect definitiv al legii dacă va fi să rămână în vigoare (în mod normal, ar trebui invalidată de Curtea Constituțională, atunci când va fi sesizată). Are formulări prea vagi, ambigue și dacă, prin absurd, se vor găsi, la noi, judecători care să pronunțe sentințe de condamnare pentru „încălcarea” respectivelor prevederi, refuz să cred că vor rezista asemenea decizii la CEDO
13 Aug 2015 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray