2020-02-24 14:43

Căutarea rămăşiţelor celor 13 foşti deţinuţi politici a fost sistată; ipoteza nu s-a confirmat

 |  19:15
Căutarea rămăşiţelor celor 13 foşti deţinuţi politici a fost sistată; ipoteza nu s-a confirmat

SpecialiştiiCentrului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (CICCR) au sistat,joi seară, acţiunea de căutare, în subsolul Palatului Copiilor din Cluj-Napoca,a rămăşiţelor celor 13 foşti deţinuţi politici, întrucât pământul din spatelezidului găsit era natural, şi nu aruncat.

CoordonatorulCICCR, Marius Oprea, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că echipa sa averificat acest caz din prisma documentelor şi a mărturiilor, concluzia fiindcă ipoteza zidirii celor 13 foşti deţinuţi politici în subsolul clădiriiPalatului Copiilor nu se confirmă.

"Lucrărileşi cercetarea subsolului Palatului au fost sistate, pentru că sunt inutile. Amdescoperit în spatele zidului din subsol pământ viu, natural, neumblat, lutosşi compact, care era acolo şi nu a fost pus de nimeni. Noi nu am făcut decât săverificăm unele documente şi mărturii despre posibila zidire în subsol acadavrelor a 13 partizani, ipoteză care a fost infirmată. O legendă urbanărămâne o legendă urbană, care nu are niciun sâmbure de adevăr", a spusOprea.

Potrivitacestuia, în cursul zilei de vineri se va întocmi un raport privind acţiunea decercetare întreprinsă la Palatul Copiilor, cu fotografii şi măsurători, care vafi transmis Parchetului Militar Cluj.

Marius Opreaa subliniat că misterul celor 13 foşti deţinuţi despre care se credea că ar fifost ucişi de Securitate în subsolul Palatului Copiilor persistă, în condiţiileîn care aceştia au dispărut, în 1950, după ce au ieşit de la Tribunalul unde aufost judecaţi.

"Nu semai ştie nimic despre ei de când au ieşit din Tribunalul unde au fost judecaţişi condamnaţi la muncă silnică, unde au murit, unde sunt îngropaţi. Noi amcăutat în subsolul Palatului Copiilor, fără succes, însă", a spus Oprea.

CCIR vacontinua, la începutul lunii septembrie, acţiunea de căutare a altor foştipartizani ucişi de Securitate în judeţul Cluj, în localitatea Sântejude.

Arheologiidin echipa Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (CICCR)au descoperit, joi, în urma cercetărilor din subsolul Palatului Copiilor dinCluj-Napoca, un os despre care presupuneau că este posibil să fi fost uman.Ulterior, s-a constatat că acest os este de origine animală, însă va fianalizat, totuşi, la Institutul de Medicină Legală din Cluj.

SpecialiştiiCentrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR)descoperiseră, miercuri, un zid fals în subsolul clădirii Palatului Copiilordin Cluj-Napoca, existând posibilitatea ca în spatele acestuia să se afleîncăperea în care ar fi fost zidiţi 13 foşti deţinuţi politici. Ulterior,specialiştii şi arheologii CICCR au găsit, în spatele zidului, pământ, sub carecredeau s-ar putea afla cadavrele celor 13 foşti deţinuţi politici..

ReprezentanţiiCICCR bănuiau că în încăperea ascunsă ar fi cadavrele a 13 foşti deţinuţipolitici, 12 bărbaţi şi o femeie, ucişi de Securitate în aprilie 1950.

"Ampornit acţiunea de descoperire a cadavrelor celor treisprezece de la mai multeinformaţii potrivit cărora în subsolul clădirii Palatului Copiilor aceştia arfi fost executaţi prin împuşcare. Iniţial, au fost condamnaţi la muncă silnică,dar Securitatea, nemulţumită de sentinţă, ar fi decis uciderea lor. A fost ocrimă premeditată. Cei treisprezece erau partizani din grupările de rezistenţăanti-comunistă Dabija şi Maxim, care acţionau în Munţii Apuseni", precizaOprea.

Cercetăriledin subsolul Palatului Copiilor s-au desfăşurat sub supravegherea unui procurorde la Parchetul Militar Cluj, cu sprijinul Serviciului Criminalistic alPoliţiei Judeţene Cluj.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-08-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine