2020-08-13 05:39

CCR a amânat pentru 14 noiembrie sesizărea preşedintelui referitoare la Legea Referendumului

 |  12:39
CCR a amânat pentru 14 noiembrie sesizărea preşedintelui referitoare la Legea Referendumului

CCR a amânat miercuri pentru 14 noiembrie dezbaterile în cazul sesizării preşedintelui privind neconstituţionalitatea modificărilor aduse Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscrişi în liste. Motivul amânării a fost imposibilitatea constituirii completului de judecată.

Traian Băsescu a sesizat CCR în urmă cu aproximativ o lună, argumentând că legea modificată ar permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară şi ar duce la nerespectarea dreptului poporului român de a exercita suveranitatea de stat pe calea directă a consultării populare.

Traian Băsescu afirmă, în motivele sesizării, că pragul de participare la referendum de 30% din alegătorii înscrişi în liste contravine principiilor constituţionale, deoarece manifestarea democratică a suveranităţii poporului se asigură doar prin participarea majorităţii cetăţenilor la o consultare populară, adică 50% plus unu, potrivit Agerpres.

Preşedintele Traian Băsescu consideră că noua lege a referendumului contravine dispoziţiilor Constituţiei potrivit cărora drepturile şi libertăţile cetăţenilor reprezintă valori supreme, suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită inclusiv prin referendum, iar niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Traian Băsescu susţine că, prin noţiunea de "majoritate", se înţelege numărul cel mai mare de cetăţeni dintr-o colectivitate, şi anume 50% plus unu, şi subliniază că legitimitatea unei decizii luate prin consultare populară este dată de prezenţa cât mai largă la vot.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-10-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz