2020-08-04 20:43

CCR a decis: prelungirea cu până la un an a mandatului șefului SMA, de către IOHANNIS, este neconstituțională

 |  15:17
CCR a decis: prelungirea cu până la un an a mandatului șefului SMA, de către IOHANNIS, este neconstituțională

Prevederea potrivit căreia mandatul şefului Statului Major al Apărării (SMA) se poate prelungi de către preşedintele României cu până la un an este neconstituţională, au decis, marţi, judecătorii Curţii Constituţionale.

CCR a stabilit că sintagma 'cu posibilitatea de prelungire cu până la un an' din cuprinsul art. 39 alin.(5) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale este neconstituţională.

În procesul în care Ministerul Apărării Naţionale solicita anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, Curtea de Apel Bucureşti a dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a unui articol din legea de organizare şi funcţionare a MApN.

Dispoziţiile de lege criticate au următorul conţinut: „Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an".

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma 'cu posibilitatea de prelungire cu până la un an' din cuprinsul art. 39 alin.(5) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale este neconstituţională", precizează CCR într-un comunicat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-04Parerea ta...

PATROCLE
04 Iun 2019

Inca o dovada ca avem legi proaste. Instanta se pronunta dupa legile in vigoare. C. Cons. A tacut malc, fiecare lege ar fi trebuit evaluata, caci de aceea au salarii f. mari.
MAIKA LAZAR
04 Iun 2019

Inca o dovada ca avem o justitie de fecale. Pentru Curte de Apel a fost legal, pentru Curtea Constitutionala este ilegal.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz