2019-07-16 07:26

CCR a decis: Președintele Iohannis e OBLIGAT să promulge Legile Justiției

 |  17:46
CCR a decis: Președintele Iohannis e OBLIGAT să promulge Legile Justiției

Curtea Constituțională a respins marți contestația șefului statului asupra Legii 303, a Statutului magistraților, ultima din setul controversatelor legi ale justiției. Astfel, președintele Klaus Iohannis este obligat să promulge toate cele trei legi ale justiției.

Şeful statului a atacat la Curte legea considerând că aceasta încalcă normele şi principiile constituţionale atât prin modul în care a fost dezbătută şi adoptată, cât şi prin conţinutul normativ. Potrivit preşedintelui, Legea 303/2004 a fost dezbătută şi adoptată cu încălcarea dispoziţiilor art. 61 alin. (2), coroborate cu cele ale art. 66 alin. (2) şi (3) din Constituţie, deoarece a fost aprobată în cadrul unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor neconstituţional întrunită, iar, la momentul convocării forului, iniţiativa legislativă nu putea fi înscrisă pe ordinea de zi. Şeful statului a supus controlului de constituţionalitate mai multe articole din Legea 303/2004 referitoare la cazurile de eliberare din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, unele prevederi legate de rolul CSM, dispoziţii privind auditorul de justiţie. Totodată, au fost criticate şi prevederi referitoare la criteriile de repartizare a judecătorilor şi procurorilor stagiari după promovarea examenului de capacitate în circumscripţiile instanţelor şi parchetelor unde o minoritate naţională are o pondere de cel puţin 50% din numărul locuitorilor. Preşedintele a contestat şi eliminarea concursului constând în proba scrisă pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 'Prin menţinerea doar a probei interviului pentru candidaţi se relativizează standardele profesionale, cu efect asupra calităţii activităţii judecătorilor Instanţei supreme, este sporită doza de subiectivism şi, în acelaşi timp, se creează discriminări între promovările în funcţii de execuţie la celelalte instanţe şi cele la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie', consideră Iohannis.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-09-25Parerea ta...

ANONIM
26 Sep 2018

Dar ca sa semneze, acestui STERP al pământului ii mai trebui cel putin 30 de zile .....asa e el , GREU DE CAP
@ ANONIM CRETIN
26 Sep 2018

''Sterp'' esti tu la creer ( daca ai ) . Daca pentru atât te plateste mafia psd inseamna ca fura degeaba din taxele si impozitele romanilor. Mai bine nu te mai facea mata aia depravata si betivul de tactu. Asta-i pe limba ta de gunoi bolsevic si ciumat rosu .
@ ANONIM CRETIN
26 Sep 2018

Hai sa ne avem ca fratii si sa ne mancam kktii ; cand tu mie, cand tu tie!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray