2019-07-19 02:41

CCR amână pronunţarea în legătură cu legea privind înfiinţarea Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureş

 |  12:33
CCR amână pronunţarea în legătură cu legea privind înfiinţarea Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureş

Curtea Constituţională a României a amânat miercuri, pentru 19 martie, luarea unei decizii asupra sesizării PNL şi PMP în legătură cu proiectul de lege privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul CCR, pe ordinea de zi a şedinţei de plen de miercuri s-a aflat obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano - Catolic II Rákóczi Ferenc, obiecţie formulată de un număr de 50 deputaţi PNL şi PMP.

În opinia parlamentarilor PNL şi PMP , adoptarea Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc este "vădit nelegală".

Ei susţin că, în prezent, Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureş are competenţa şi posibilitatea să dispună reorganizarea oricăror unităţi de învăţământ preuniversitar de stat aflate pe raza teritorială a unităţii administrativ-teritoriale, cu respectarea tuturor garanţiilor prevăzute de lege, potrivit Agerpres.

Parlamentarii PNL şi PMP arată că această lege este neconstituţională întrucât încalcă principiul constituţional al separaţiei şi echilibrului puterilor în stat şi principiul constituţional al autonomiei locale şi descentralizării prin faptul că, la nivel de principiu, reglementează o situaţie particulară, aflată în competenţa exclusivă a autorităţilor administraţiei publice locale.

"Prin adoptarea Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc se creează un precedent neconstituţional. Ori de câte ori o autoritate a administraţiei publice locale va respinge adoptarea unei hotărâri, din motive de oportunitate sau legalitate, sau va adopta o hotărâre, conform competenţelor sale legale şi decizionale, orice parlamentar nemulţumit va iniţia un proiect de lege pentru reglementarea situaţiei care îl nemulţumeşte şi va invoca pentru adoptarea unei legi reglementarea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc. La fel se va pune problema în situaţia anulării unei hotărâri a unei autorităţi a administraţiei publice locale de către instanţa de contencios administrativ", se precizează în sesizare.

Semnatarii sesizării mai susţin că prin iniţierea în Parlament a acestui proiect de lege instituţia legiuitoare se subroghează în sfera de competenţă a unei autorităţi a administraţiei publice locale.

Ei solicită CCR să aibă în vedere faptul că, prin actul normativ atacat, a fost "grav" încălcat principiul subsidiarităţii.

"În jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a stabilit faptul că Parlamentul nu îşi poate aroga competenţa de legiferare în mod discreţionar, oricând şi în orice condiţii, prin adoptarea unor legi în domenii care aparţin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, fără încălcarea dispoziţiilor constituţionale. Apreciem că adoptarea de către Parlament a proiectului de lege în cauză poate avea semnificaţia unei ingerinţe a acestuia în activitatea puterii executive, de natură să conducă la afectarea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat", se arată în sesizare.

Potrivit PNL şi PMP, acest act normativ încalcă principiul constituţional al obligativităţii caracterului normativ al legii şi principiul nediscriminării şi al egalităţii în drepturi a cetăţenilor.

"Având în vedere obiectul de reglementare, incidenţa şi finalitatea urmărită de adoptarea Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc, rezultă cu evidenţă faptul că actul normativ nu este unul de reglementare a unor relaţii şi nevoi sociale, ci un act cu caracter individual, conceput a naşte efecte juridice concret determinate, respectiv de înfiinţare a unei unităţi de învăţământ preuniversitar. Este fără echivoc faptul că Legea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc este menită a se aplica într-un singur caz, prestabilit, care să conducă strict la înfiinţarea unei singure şi concrete unităţi de învăţământ. Mai mult, modalitatea de înfiinţare atipică a acestei unităţi de învăţământ, respectiv prin mijlocirea legii, creează o situaţie de discriminare faţă de toate celelalte unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din România. În aceste condiţii, este cât se poate de evident faptul că legiuitorul a pierdut din vedere rolul său de autoritate legislativă supremă, al cărei scop este acoperirea prin reglementare primară a nevoii de reglementare a relaţiilor sociale primare, exercitând prin intermediul unei legi cu caracter individual acte de reglementare şi administrare executive, acte specifice care intră în competenţa autorităţilor publice locale", susţin semnatarii sesizării.

Aceştia adaugă că legea încalcă şi principiul constituţional al neretroactivităţii legii civile.

"Vă solicităm să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că Legea pentru pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc este neconstituţională, întrucât încalcă prevederile art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (1) şi (2) din Constituţie", conchid parlamentarii PNL şi PMP.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-03-07Parerea ta...

ANONIMUS
07 Mar 2018

Minoritatea maghiara scade numeric la fiecare 10 ani. Acest fenomen este valabil in multe tari europene. Doar minoritatea roma, cu traditia de a avea 2-3 copii devin mai numerosi. Pastrarea identitatii de limba maghiara si religioasa se poate face prin existenta unor clase separate daca se doreste in liceele deja existente. Vor sa para mai multi decat sunt in realitate.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray