2020-08-04 21:05

UPDATE. CCR a respins sesizarea președintelui Băsescu la Legea Referendumului

 |  08:55
UPDATE. CCR a respins sesizarea președintelui Băsescu la Legea Referendumului

Curtea Constituţională a României (CCR) va analiza sesizarea făcută de preşedintele Traian Băsescu privitor la Legea referendumului. Băsescu susţine că noua variantă a actului legislativ încalcă prevederile legii fundamentale a statului.

UPDATE ora 18.00: Curtea Constituțională a României a respins, cu majoritate de voturi, sesizarea președintelui Traian Băsescu, a anunțat președintele CCR, Augustin Zegrean.

Agenția Mediafax transmite că noua lege a referendumului va putea fi aplicată peste un an.

Președintele Băsescu are termen 10 zile pentru a promulga noua lege a referendumului, de la momentul comunicării deciziei CCR.

Curtea Constituţională a României (CCR) va lua în discuţie joi, 14 noiembrie, sesizarea făcută de preşedintele Traian Băsescu pentru modificările aduse Legii Referendumului. Sesizarea a fost trimisă la CCR pe 21 septembrie și urma să fie discutată pe 23 octombrie, dar discutarea modificărilor aduse Legii Referendumului a fost amânată pentru jumătatea lunii noiembrie.

Potrivit preşedintelui Băsescu, actuala variantă a actului legislativ conţine prevederi care împiedică exercitarea suveranităţii de către popor. Băsescu susţine că legea contravine articolul 1, alineatul 3, şi articolului 2, alineatele 1 şi 2 din constituţie, întrucât prevede reducerea la 30% a pragului de prezenţă necesar pentru validarea unui referendum.

Articolul 1 (3): România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

Articolul 2 (1): Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

Articolul (2): Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Potrivit preşedintelui, pentru validarea unui referendum este necesară atingerea unui cvorum de 50%+1. Șeful statului a amintit că actuala Constituție, adoptată în 1991, a fost adoptată prin votul a unei majorități de 50% + 1 din numărul cetățenilor înscriși pe listele electorale permanente.

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului a fost adoptată de Camera Deputaților, Cameră decizională, pe 29 mai cu 221 voturi pentru, 73 de voturi împotrivă şi 2 abţineri. Contestația a fost depusă de PDL la Curtea Constituțională a României pe 4 iunie.

Pe 26 iunie, CCR a constat că prevederile legii sunt constituționale numai dacă „nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii”. Judecătorii Daniel Morar şi Ştefan Minea au formulat o opinie separată. Ei au considerat că anumite prevederi ale legii aduc atingere suveranităţii populare şi afectează legitimitatea deciziilor.

Conform Agerpres, președintele Băsescu a solicitat Parlamentului, la data de 16 iulie, reexaminarea legii pentru că noua variantă de reglementare a cvorumului de participare la referendum nu asigură o reprezentativitate suficientă pentru a conferi deciziei adoptate forța care să reflecte voința și suveranitatea poporului.

Camera Deputaților a respins pe 10 septembrie argumentele invocate în cererea de reexaminare și a adoptat Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000. Aceasta a fost trimisă pe 12 septembrie spre promulgare la președintele Băsescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-11-14

In legatura cu acest articol...

CCR a amânat pentru 14 noiembrie sesizărea preşedintelui referitoare la Legea Referendumului

CCR va discuta pe 23 octombrie sesizarea făcută de Băsescu la legea referendumului
Parerea ta...

EL CONDOR
20 Noi 2013

Cameleonul pirato-fermer se pare ca da din aripi ca gaina prospat taiata. Pacat ca "stropeste" cu sange o gramada de lume nevinovata.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz