2019-10-19 20:21

CCR discută SESIZAREA privind înfiinţarea Comisiei de anchetă a activităţii şefului SPP

 |  09:26
CCR discută SESIZAREA privind înfiinţarea Comisiei de anchetă a activităţii şefului SPP

Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să discute marţi sesizarea privind înfiinţarea Comisiei de anchetă a activităţii şefului Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP).

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul CCR, pe ordinea de zi a şedinţei de plen - dosare în pronunţare - se află sesizarea de neconstituţionalitate privind Hotărârea Parlamentului României numărul 11/2018 privind constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Senatului şi a Camerei Deputaţilor pentru verificarea activităţii directorului Serviciului de Protecţie şi Pază, Lucian Silvan Pahonţu, şi a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituţia în activităţi care exced cadrului legal de funcţionare.

Pe 14 martie, Curtea Constituţională a discutat şi sesizarea PNL privind înfiinţarea Comisiei de anchetă a activităţii şefului SPP.

Liberalii susţin că hotărârea Parlamentului în acest caz este neconstituţională, deoarece încalcă principiul legalităţii prin nerespectarea Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, precum şi mai multe dispoziţii din Constituţie.

În sesizare se arată, printre altele, că o comisie de anchetă nu are abilitarea constituţională sau regulamentară să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei unei persoane, ci are scopul de a lămuri, de a clarifica împrejurările în care s-au produs evenimente sau au avut loc anumite acţiuni sau întâmplări, precum şi stabilirea concluziilor şi măsurilor ce se impun. În plus, obiectivele anchetei exced funcţiei de control parlamentar şi intră în sfera de competenţă a altor autorităţi constituţionale - Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi preşedintele României.

Pe 20 februarie, Senatul şi Camera Deputaţilor au dat vot favorabil hotărârii de înfiinţare a acestei comisii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-03Parerea ta...

ANONIM
03 Apr 2018

PAHONTU ASTA este un criminal vanator de oameni Sa raspunda pentru uciderea unui om CRIMINAL LAS
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray