2020-02-18 20:46

Ce variante are Iohannis după decizia CCR privind şefa DNA. Explicaţia judecătorului Cristi Danileţ

 |  14:18
Ce variante are Iohannis după decizia CCR privind şefa DNA. Explicaţia judecătorului Cristi Danileţ

"CCR a pronunțat o decizie extrem de importantă prin care este interpretată Constituția în legătură cu puterile ministrului Justiţiei asupra procurorilor. Ținânt cont și de o altă decizie de acum două luni a CCR, pot spune că ministrul justiției a devenit șeful procurorilor", susţine judecătorul Cristi Danileţ într-o postare pe blogul lui, unde explică şi ce ar putea face Klaus Iohannis în continuare după decizia judecătorilor CCR.

La ce se referă Decizia CCR din 30 mai 2018?

Ministrul Justiției ceruse revocarea procurorului-șef al DNA pe motive manageriale. CSM a avizat negativ această solicitare, considerând că argumentele invocate nu se susțin. Președintele României a respins propunerea pe motiv că motivele invocate nu impun revocarea. Guvernul a contestat decizia șefului statului, iar CCR a decis pe 30 mai că solicitarea ministrului nu putea fi cenzurată de Președintele statului decât dacă nu s-ar respectat procedura legală de revocare, nicidecum pentru că el a considerat că nu ar fi suficiente motive de revocare; în final, CCR îl obligă pe Președinte să revoce procurorul-șef al DNA.

Care e argumentul constituțional folosit de CCR în decizia sa?

Constituția nu reglementează cine anume numește și revocă înalții procurori. În mod surprinzător, CCR folosește însă un text constituțional care se referă la orice procuror. Este vorba de art. 132 alin. (1) din Constituție care spune că „procurorii își desfășoară activitaea sub autoritatea ministrului justiției". Dar acesta nu privește, încă o dată spun, funcțiile de conducere din parchete. Acestea din urmă sunt reglementate prin legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Care e aspectul de noutate în decizia CCR?

Acum două luni CCR a decis că ministrul joacă un rol important în numirea înalților procurori. Atunci a spus că nu e nicio problemă dacă Parlamentul reduce la o singură dată posibilitatea Președintelui țării de a refuza să accepte propunerea venită de la ministru pentru o persoană care să ocupe o astfel de poziție. CCR a arătat atunci că ministrul joacă un rol esențial în numirea înalților procurori.

Acum, practic CCR a spus același lucru cu privire la procedura de revocare. Dar subliniez că aici nu există posibilitatea Președintelui de a respinge – chiar și o singură dată – propunerea venită de la ministru.

Prin urmare: CSM și Președintele țării nu mai au de acum niciun rost în procedura de revocare. Oricum avizul CSM era până acum doar consultativ, dar totuși era important pentru că numai el putea face o evaluare a activității manageriale a oricărui magistrat din România, întrucât toate datele despre carieră respectivului și a instituției unde funcționează sunt păstrate exclusiv de către CSM. Dar de acum, practic, Președintele statului este redus sub rolul unui primar de comună: el va trebui să facă ceea ce îi spune ministrul chiar dacă este vorba de un înalt procuror din România.

Care e semnificația acestei decizii?

Fiecare procuror depinde, pe scară ierarhică, de procurorul care îi este șef. Astfel, din treaptă în treaptă, se ajunge la procurorul general, șeful DNA și șeful DIICOT. Dar cu privire la aceștia CCR tocmai a decis că ei pot fi numiți și revocați când vrea ministrul justiției, motivele găsite de el fiind imposibil de cenzurat. Prin urmare, se recunoaște că toți procurorii depind de politic. Iar asta.... este constituțional.

De ce este important cine conduce procurorii?

Un procuror care știe că a lui carieră depinde de un ministru nu va îndrăzni să ancheteze politicieni de aceeași culoare politică cu ministrul. Asta a fost situația în România până în anul 2004.

Judecătorii au toată legitimitatea să fie preocupați de statutul procurorilor, pentru că până și un judecător poate fi pus sub anchetă penală de către un procuror. Și dacă procurorul este subordonat politicului, anchetarea judecătorului ar avea o miză politică. Știind că poate fi cercetat politic pentru soluțiile sale, nici un judecător nu va îndrăzni să condamne vreun politician din partidul ministrului care este găsit vinovat de comiterea unei infracțiuni. La nivel teoretic, justiția încetează când judecătorilor le este frică și politicienii de la putere sunt deasupra legii.

Poate fi contestată decizia CCR din 30 mai 2018?

Decizia CCR urmează a fi motivată pe larg și ea se va publica în Monitorul Oficial. Ea nu poate fi atacată de nimeni și nicăieri. Din momentul publicării ea devine obligatorie pentru toată lumea.

Ce va face Președintele statului în actuala procedură de revocare a șefului DNA?

Încă nu s-a motivat decizia CCR unde urmează să fie dezvoltată situația care a dus la această decizie. Nici nu am văzut motivele pentru care Președintele României nu a dat curs propunerii de revocare făcute de ministrul justiției cu privire la doamna Kovesi. De aceea îmi permit o concluzie tranșantă și o speculație:

a) Dacă Președintele statului își menține motivele de respingere a revocării, atunci nu are de ales: pentru a rămâne în matca constituțională el trebuie să emită decret de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA. Dacă nu emite decretul, poate fi acuzat de Parlament de încălcarea Constituției și suspendat din funcție pentru a decide poporul revocarea lui din această funcție. Între timp, ar fi înlocuit de președintele Senatului care ar emite imediat decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA;

b) Dacă Președintele statutului dorește, poate să își precizeze motivele de respingere a revocării, menținând doar pe cele legate de legalitate: poate să refuze în mod public și motivat revocarea procurorului șef pe motiv că ministrul justiției nu ar fi respectat legea cu privire la procedura de revocare a unui înalt procuror.

Care sunt efectele pe viitor ale deciziei CCR din 30 mai 2018?

CCR spune acum că procurorul-șef DNA poate fi revocat de ministrul justiției. Aceeași decizie va fi valabilă și pentru procurorul-șef al DIICOT și pentru Procurorul General al PICCJ. La fel, pentru adjuncții lor și șefii de secții de la aceste structuri. Așa că mă aștept la noi revocări.

Dar, mai mult, decizia CCR s-ar aplica, fără nicio îndoială, oricărui procuror din România. Cu alte cuvinte, chiar dacă legea spune că pe ceilalți procuror-șefi din România îi pune în funcții CSM în urma unui concurs, mâine ministrul poate cere ca aceste atribuții să îi fie date lui – și ar fi constituțional, spune azi CCR! Tot astfel, despre promovarea și transferarea procurorilor nu se spune nimic în Constituție (așa cum se spune în privința judecătorilor și se dau aceste atribuții în sarcina CSM), ceea ce înseamnă că oricând acestea pot fi date ministrului – și ar fi constituțional, spune azi CCR!.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-31Parerea ta...

ANONIM
31 Mai 2018

varianta suli la 95 ani . parca ar fii elena din troia . distruge-ti tara
TRADATORI DE TARA
31 Mai 2018

CE DRACU CAUTA IN SUFRAGERIA LUI GENERALISIMUL OPREA SI LA FUTALAUL GHITA ACASA ? UNDE SUNT BANI SI ECONOMIA TARII ???????CUM AU DISPARUT PADURILE , PETROLUL , GAZELE SI BOGATIILE TARI ??????????? MARILE DOSARE CU STRAINI AU TERGIVERSAT PINA SAU PRESCRIS .. SA PLATEASCA CEI CARE AU TERGIVERSAT DOSARELE . CITE DOSARE A IMPUTAT CELOR CARE LE-AU TERGIVERSAT ? SA DEA UN EXEMPLU
CCR
31 Mai 2018

pai oricum parlamentul tarii este neconstitutional cf deciziei ccr si referendumului cu 300 de parlamentari.asa ca trebuiesc ignorate deciziile unor bosorogi pe care ii cauta moartea pe acasa asa cum a facut si parlamentarii.insasi decizia ccr privind revocarea lui kovesi este neconstitutionala.ccr trebuie urgent desfiintata si probleme de constitutie sa fie judecate de iccj cu judecatori de contecios prin tragere la sorti.ccr si-a depasit oricum atributiile in acest caz.
MAPISPEDRAC-NEA
31 Mai 2018

faceti alegeri arlamentare anticipate cu 300de parlamentari
FREACA MENTA
31 Mai 2018

cite dosare aminate , au fost platite de cei care au tergiversar rezolvarea lor ?????????????
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
31 Mai 2018

presedintele nu are un consilier juridic? ce parere are de situatia asta cand CCR transforma republica semi-prezidentiala intr-o dictatura de partid unde procurorii sunt numiti/demisi de un ministru numit politic....ne intoarcem la dictatura ceausista de dinainte de 1989?
LEVST.
31 Mai 2018

cum-necum, malai-mare nu numai ca este bagat intre corzi, dar chiar este pus la podea si se sterg dusumelele cu el, daca asculta de mine ce i-am scris imediat dupa alegerile din 2014, ramanea in istorie ca un barbat de stat, asa o sa fie suspendat si va sfarsi la lada de gunoi a istoriei...
LEVST.
31 Mai 2018

„Klaus Iohannis, nu te lasa imbatat de aburii parfumati ai victoriei, si nu te lasa atras in nici-un fel de mafie, dimpotriva , distanteaza-te de toate acestea, fii dur-dar onest- si vei trai…”_____—-___–Asta ziceam in Noiembrie 2014, acest malai-mare isi merita soarta, a ajuns un fel de ras de pres-edinte, mai trebui ca pesedeul sa faca inca 2 lucruri cu el, 1) pentru ca vine vara, sa-l faca paparuda, si 2) mai in toamna, sa-i bage belciug in rat si sa-l plimbe prin tara, jucand „ursul”…
LEVST.
31 Mai 2018

rezolvarea poate fi , insa, la indemana, dar este nevoie ca iohanis sa fie -in primul rand- OM si barbat si -la fel- barbat de stat, deci trebuie sa dea dovada de curaj, totul este in favoarea sa, daca actioneaza astfel: TREBUIE sa declare ilegala toata sandramaua numita Romania, si sa intoarca procesul politic acolo unde a fost intrerupt, anume la 1947, cand Republica s-a instaurat prin forta si nu prin plebiscit...Trebuie sa faca acest lucru si sa ceara un referendum in care trebuie introdus si "daca se doreste Monarhie Engleza", iar -automat- inclusiv aceasta curte constitutionala va fi dizolvata ...Chiar daca ar apela la "parlament cu 300 membri", malai-mare ar reusi sa faca ceva, dar acest bot-gros este deja kkt pe el de frica, pana peste crestetul capului, asa ca nu te poti astepta de la un nimic, sa produca ceva...
LEVST.
31 Mai 2018

simplicius simplicissimus!!! Cat de conventional este sa reduci totul la o persoana, chair numita Ratiu... Iar in aceasta afacere, nu interesele Angliei trebuie sa ne intereseze ( si -de fapt- nici nu primeaza), ci ale Romaniei, care dintr-o singura mutare va iesi din aceasta situatie, iar in cateva luni va deveni Steaua Sudului, din Cenusareasa, de acum...(iar varianta 2 chiar ca este ...ha,ha,ha etc.)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine