2020-04-07 00:57

Cei 27 de membri ai clanului mafiot Corduneanu au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de crimă organizată. 520 de ani de închisoare

 |  17:04
Cei 27 de membri ai clanului mafiot Corduneanu au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de crimă organizată. 520 de ani de închisoare

ProcuroriiDirecţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Serviciul Teritorial Iaşi au trimisîn judecată, în stare de arest preventiv, 27 de membri ai clanuluiCordunenilor, inclusiv pe liderul grupării, Bogdan Constantin, aceştia fiindacuzaţi de "comiterea unui număr impresionant de infracţiuni grave",respectiv trafic de persoane sau de minori, şantaj, spălare de bani, înşelăciunisau sechestrări de persoane.

Clanulmafiot „Corduneanu” este comparabil, ca activitate şi dimensiune, cu grupareaCămătarilor. Pedepsele însumate pentru faptele comise de cei 27 de membri aiclanului pot ajunge la peste 1.300 de ani de închisoare. Cu toate acestea, datfiind faptul că, în cazul condamnării, se aplică cea mai mare pedeapsă, toţi,cu o singură excepţie, pot lua fiecare 20 de ani de închisoare, ceea ce înseamnăaproximativ 520 de ani.

Liderul, sportiv deperformanţă

LiderulBogdan Constantin (fost Corduneanu), Adrian Corduneanu, Bogdan Tofan, PetronelaTiugă, Vasile Călin, Gheorghe Rusu, Marian Simion, Iulian Cătălin Bogdan,Viorel Potorac, Mihai Silviu Corduneanu, Silviu Iulian Gîtlan, Marian Vasiliu,Gabriel Maleş, Iulian Dănuţ Ilincariu, Ciprian Tănasă-Panagachi, Daniel Tîrşu,Radu Adrian Prdundeanu, Carmen Mihalcea, Lelena Călin, Ioan Ciubotariu, CiprianToma, Mihail Sorin Rîznic, Constantin Darie, Gheorghe Crîşmaru, Vasile Ursariu,Alice Juncu, Valeriu Florin Andrei sunt acuzaţi de trafic de persoane, traficde minori, lipsire de libertate în mod nelegal, infracţiuni bancare,înşelăciuni imobiliare, infracţiuni cu violenţă (şantaj), infracţiuni informatice,în scopul obţinerii unor importante beneficii materiale dar şi al asigurăriisupremaţiei şi notorietăţii infracţionale zonale. Liderul Bogdan Constantin,care, "raportat la statutul său de sportiv de mare performanţă", darşi de faptul că este cel mai în vârstă dintre membrii familiei Corduneanu,"a dobândit un ascendent incontestabil asupra tuturor membrilorgrupului", arată procurorii în rechizitoriu.

Rechizitoriu de 600 de pagini

Procurorii DIICOT Iaşi s-au sesizat din oficiu, la data de 19 februarie 2008, cu privire la „săvârşireainfracţiunii de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat oriaderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup, faptăprevăzută de art. 7 din Legea nr. 39/2003”.

Sesizareaa avut la bază informaţiile operative din care rezulta că pe raza municipiuluiIaşi s-a constituit o grupare de crimă organizată care acţiona în mod coordonatîn scopul comiterii de infracţiuni grave, obţinând beneficii materiale şifinanciare, identificându-se şi multiple elemente privind activitateainfracţională transfrontalieră a acestei grupări. „Din coroborarea datelorexistente a rezultat că grupul are continuitate, o structură determinată şiroluri prestabilite pentru membrii acestuia, caracteristici ce se pliază, păstrândanumite forme specifice, pe cerinţeleart. 2 din Legea nr. 39/2003”,arată procurorii în rechizitoriu, care numără 600 de pagini.

Reţeauade criminalitate organizată transfrontalieră, reprezentată de clanul interlop"CORDUNEANU", dispune de „multiple extensii şi legături atât în planintern - palierul mediilor criminale active local şi pe raza altor judeţe, câtşi pe spaţiul limitrof (Republica Moldova), respectiv pe teritoriul unor stateeuropene (Italia, Spania, Irlanda, Austria, Germania), manifestându-se ca ungrup infracţional organizat, ermetic, bine structurat şi care a acţionatdinamic şi incisiv în scopul comiterii de infracţiuni sau determinării la acteinfracţionale, în vederea obţinerii de importante beneficii materiale şifinanciare”.

Conturatăiniţial pe criteriulapartenenţei familiale, structura a devenit treptat o reţea de tip mafiot, încare „vârfurile sau elementele de comandă sunt, în principal, membrii de bazăai familiei Corduneanu, evoluând, în timp, de la preocupări axate pe aplicareaviolenţei, până la acţiuni mai subtile de intimidare, acestea din urmă fiindsusţinute şi de faima pe care a dobândit-o la nivel local, naţional şi chiarinternaţional”.

Gruparea„Corduneanu” a comis infracţiuni dintre cele mai diverse, „modalitatea şinatura acestora fiind determinate de evoluţia grupării în timp, dar şi derealităţile socioeconomice existente la un moment dat”. Elemente caracteristiceactivităţii au fost identificate încă de la jumătatea anilor ’90prin implicarea unor viitori membri, inclusiv a lui Bogdan Constantin (fostCorduneanu) viitor lider al clanului, în săvârşirea unor infracţiuni deviolenţă extremă în străinătate, exemplificând în acest sens acţiunile acestorape teritoriul Poloniei. Ulterior, o parte dintre membrii grupării s-au deplasatîn Occident, unde fie au săvârşit diverse infracţiuni, fie au constituit oreţea de persoane cooptate la săvârşirea infracţiunilor sau determinate să lecomită, activitate care a avut ca rezultat obţinerea de mari resurse financiare.În aceste condiţii, unii din membri ai grupării au revenit pe teritoriul României,implicându-se în alte activităţi infracţionale beneficiind însă totodată deresursele financiare trimise din străinătate.

Clanul Cordunenilorare legături cu alte grupări mafiote

Structuradecizională a grupării este constituită din: Adrian Corduneanu, Bogdan Tofan(fost Corduneanu) Petronela Tiugă (fostă Corduneanu) Gheorghe Rusu (fostCorduneanu) Iulian Cătălin Bogdan, Vasile Călin (fost Corduneanu). Liderul,Bogdan Constantin, este respectat şi recunoscut atât de membrii clanului, cât şide ai altor grupări de crimă organizată. Procurorii precizează existenţa unor relaţii strânse cu Claudiu Paraschiv, membrual grupării Karan, trimis în judecată pentru infracţiuni de crimă organizată decătre DIICOT Bucureşti, Miltiade Văduva, zis Seif, cunoscut membru al grupării Duduienii,de asemenea trimis în judecată pentru infracţiuni de crimă organizată, RaduCristian Roşca, membru marcant al grupării Sportivilor, trimis în judecată,Ioan Titişor, zis Fane Spoitoru’, condamnat pentru infracţiuni cu violenţă, fraţiiAdrian şi Eugen Preda, cercetaţi pentru infracţiuni cu violenţă, tentativă deomor, ultraj contra bunelor moravuri, precum şi Ovidiu Hassan, liderul grupăriidin Bacău, arestat şi trimis în judecată pentru infracţiuni de crimăorganizată, respectiv trafic de persoane.

FBI a monitorizattransferurile de bani din străinătate către Corduneni, în România

Sute de mii de euro,„venituri” din infracţiunile comise în statele UE

Procuroriideţin probe concludente privind coordonarea de către Constantin Bogdan a unorreţele de hoţi de pe teritoriul UE. „Produsele infracţiunilor” îi erau expediateîn ţară, după care liderul clanului a spălat toţi banii primiţi.

Dintrepersoanele coordonate de către Constantin Bogdan a fost identificat ViorelPotorac, zis Ţocăilă. Acesta coordona şi supraveghea persoanele care săvârşescinfracţiuni pe teritoriul UE. Astfel, din analiza convorbirilor telefoniceinterceptate în perioada 2008-2009, Ţocăilă i-a trimis în ţară direct lui ConstantinBogdan sau unor persoane interpuse aproximativ 77.000 de euro. De asemenea, din analiza datelor referitoare latransferurile de bani prin WesternUnion, furnizate de FBI şi integrate în harta de analiză privind fluxulacestor date, a rezultat că, de-a lungul unei perioade consistente de timp, Constantin Bogdan a primit o sumă de bani estimatăla aproximativ 500.000 de euro.

Totodată,din probele furnizate de autorităţile spaniole şi germane a rezultat rolulactiv al Petronelei Tiugă, fostă Corduneanu, împreună cu Marian Tiugă, zisAfricanul, în coordonarea unei reţele de hoţi cu arii de acţiune la nivelulstatelor UE sau în statele extracomunitare. Din analiza convorbirilortelefonice ale Africanului sau ale Petronelei, coroborate cu declaraţiilemartorilor şi cu informaţiile altor autorităţi, au fost identificaţi 19 membriai reţelei de hoţi din statele UE. Din analiza datelor referitoare latransferurile de bani furnizate de FBI a rezultat că, de-a lungul unei perioadeconsistente de timp, Petronela Tiugă a primit prin acest sistem o sumă estimatăla aproximativ 400.000 de euro.

Înacest fel, liderul clanului ieşean şi membrii grupării au primit alte sute demii de euro, rezultate din hoţii, tâlhării sau furturi electronice (cu ajutorulcardurilor clonate).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-28

Mai multe imagini:
Cei 27 de membri ai clanului mafiot Corduneanu au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de crimă organizată. 520 de ani de închisoare
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine