2019-12-06 05:25

Cererea DNA pentru Petre Tobă a ajuns la Iohannis

 |  13:05
Cererea DNA pentru Petre Tobă a ajuns la Iohannis

Procurorul general Augustin Lazăr a trimis președintelui Klaus Iohannis cererea DNA privind efectuarea urmăririi penale față de fostul ministru de Interne Petre Tobă. El este acuzat de infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

"În temeiul dispozițiilor art. 109 alin. 2 din Constituția României, ale art. 12 și art. 19 din Legea nr. 115/1999, ale Deciziei nr. 270 din 10.03.2008 a Curții Constituționale și ale art. 305 alin. 4 din Codul de procedură penală, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis Președintelui României referatul Direcției Naționale Anticorupție prin care se solicită formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Tobă Petre, ministru al Afacerilor Interne, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului prev. de art. 269 alin. 1 din Codul penal", se arată într-un comunicat al Parchetului General remis luni AGERPRES.

Potrivit DNA, pe 1 aprilie 2016, în contextul în care la DNA se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016, prin care au fost trimiși în judecată Gabriel Oprea și alte persoane, Petre Tobă, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente.

"Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală și cele din domeniul informațiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reținută în sarcina funcționarilor acuzați penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative. Concret, în prezenta cauză, s-a constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protecția informațiilor clasificate, întrucât ar conduce la ignorarea art. 10 din Declarația Universală a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzației penale)", susține DNA.

Totodată, necesitatea declasificării normativelor menționate are la bază, conform DNA, și prevederile art. 137 din Constituția României, potrivit cărora gestionarea și controlul fondurilor instituțiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi.

"Lipsa de transparență în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinației legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securității naționale. Din probele cauzei a reieșit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai DIPI)", precizează procurorii.

DNA arată că, în situații absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecția martorilor și, respectiv, deturnarea fondurilor operative), Petre Tobă a procedat complet diferit: a declasificat normativele MAI în dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor în dosarul nr. 20/P/2016.

"Astfel, ministrul Tobă a dat curs, în luna ianuarie 2016, solicitării DNA și a declasificat normele privind administrarea și controlul fondurilor pentru protecția martorilor, gestionate de o structură a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (ONPM), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de ONPM fiind o categorie specială de fonduri operative", mai spune DNA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-05Parerea ta...

ANONIM
05 Sep 2016

ARE O ROABA DE DOSARE PENALE , LA COTROCENI . RESTUL NU SE SPUNE
CROCODILUL FLAMAND
05 Sep 2016

AIA E CHESTIA CA LA DGIPI NU STIE NIMENI CE NAIBA SE INTAMPLA.....ACUM E PRIMA DATA CA APARE IN PUBLIC O ANCHETA............PANA LA URMA BINE CA SE FACE IN SFARSIT CURATENIE DUPA PORCARIILE IZMENARULUI
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray