2020-06-04 08:13

Chiliman se ia la trântă cu Poliţia pe „iarbă”. Primarul sectorului 1 acuză „structurile din MAI” că tolerează redeschiderea magazinelor de etnobotanice

 |  19:48
Chiliman se ia la trântă cu Poliţia pe „iarbă”. Primarul sectorului 1 acuză „structurile din MAI” că tolerează redeschiderea magazinelor de etnobotanice

Primarul sectorului 1, AndreiChiliman, acuză Poliţia că "închide ochii" la magazineleetnobotanice, în loc să le scoată în afara legii, susţinând că un astfel demagazin închis de Poliţia Locală, la sesizările oamenilor, a fost redeschis adoua zi, "cu largul concurs al unor structuri din MAI".Reprezentanţii Ministerului de Interne susţin că ei nu au atribuţii decât pelinie de control şi nu pot dispune închiderea magazinelor de vise. Dacă sunt descoperitesubstanţe noi, atunci Ministerul Sănătăţii le introduce în lista anexă a Legii143/2000. Surse din Poliţie ne-au declarat că, defapt, primarul urmăreşte, prin lansarea acestor acuzaţii, să i se ofere cadrullegal pentru ca numărul poliţiştilor locali să crească odată cu intrarea învigoare a legii privind Poliţia Locală.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman,a susţinut, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Poliţia Naţionalăînchide ochii la magazinele etnobotanice. "Un magazin de etnobotanice dincartierul Pajura - mai exact de pe Strada Jiului nr. 2-4, bl. C1, scara 1 - afost închis, la sesizările cetăţenilor, de Poliţia Locală. Cu toate acestea,mărfurile confiscate au fost returnate, iar magazinul a fost redeschis, a douazi, cu largul concurs al unor structuri din Ministerul de Interne", a spusChiliman. Edilul sectorului 1 a adăugat că dacă "Poliţia Naţională închideochii la aceste magazine etnobotanice", el nu poate să o facă şi a găsitsoluţia legală pentru a scoate acest tip de comerţ în afara graniţelor sectorului1.

El a precizat că în sectorul 1 alCapitalei nu vor mai fi emise autorizaţii de comercializare a produseloretnobotanice pentru amplasamente situate pe o rază de doi kilometri în jurulunităţilor de învăţământ, spaţiilor destinate procesului de învăţământ,unităţilor de cercetare ştiinţifică, bibliotecilor, căminelor, internatelor,cantinelor, caselor de cultură ale studenţilor şi caselor corpului didactic,caselor universitare, taberelor şcolare, bazelor şi complexurilor culturalsportive, parcurilor şi locurilor de agrement, palatelor şi cluburilor copiilorşi elevilor, locurilor de joacă amenajate pentru copii.

Etnobotanicele, autorizate deconsiliile locale

"Am convocat pentru luni oşedinţă extraordinară. Consiliul Local al Sectorului 1 pentru a supunedezbaterii o hotărâre privind regulamentul de funcţionare a comerţului deplante etnobotanice pe teritoriul sectorului 1. Un astfel de magazin nu vaputea funcţiona la o distanţă mai mică de doi kilometri de o unitate deînvăţământ, spital, locuri de joacă pentru copii, parcuri", a mai spusChiliman. El a precizat că autorizaţia de comercializare a produseloretnobotanice este valabilă pentru o perioadă de 12 luni de la data eliberăriisau, după caz, în funcţie de valabilitatea contractului de închiriere, dar numai mult de un an şi se taxează conform actelor normative în vigoare. Comercianţiivor fi autorizaţi să vândă numai plante şi substanţe care sunt prevăzute înactele din autorizaţia de comercializare a acestora. Totodată, comercianţii auobligaţia să prezinte actele de provenienţă a mărfurilor, precum şi cele destabilire a preţurilor de vânzare, să se asigure că produsele oferite suntsigure şi să informeze consumatorii asupra factorilor de risc în utilizareaacestora. Aceste produse trebuie să aibă documente de angajare a răspunderiiproducătorului, importatorului, respectiv comerciantului referitoare lasecuritatea acestora.

Orice unitate comercială din sectorul1 în care se vând plante sau substanţe cu efect halucinogen, euforic,psihotrop, denumit în mod generic etnobotanice, este supusă autorizăriiprealabile de către Primăria Sectorului 1. În această categorie a plantelor şisubstanţelor vor fi incluse toate acele produse destinate direct sau indirectconsumului uman în vederea producerii unor efecte halucinogene şi a cărorcomercializare nu este supusă unui alt regim de autorizare, indiferent de formade prezentare sau ambalare, respectiv ceaiuri, prafuri, îngrăşăminte. Surse dinrândul MAI, ne-au declarat că atacul edilului reprezintă o încercare de a forţamâna guvernanţilor să dea posibilitatea autorităţilor locale să îşi atribuiesinguri numărul necesar de poliţişti locali, şi nu în urma unor evaluări. “Conformnormelor europene, nu poate exista mai mult de un poliţist local la 1.000 delocuitori. La poliţiştii locali se adaugă cei din poliţia naţională şijandarmerie. Or, domnul Chiliman vrea un număr mai mare de poliţişti la 1.000de locuitori”, ne-au declarat surse din MAI.

Precedentul de la sectorul 6

Înainte ca autorităţile de la PrimăriaSectorului 1 să sesizeze pericolul care îl reprezintă “magazinelede vise”, Consiliul local al Sectorului 6 alCapitalei a interzis, din 16 noiembrie, vânzarea produselor halucinogene,etnobotanice şi asimilate acestora la o distanţă mai mică de un kilometru deşcoli şi alte unităţi de învăţământ, de unităţi de cercetare ştiinţifică,biblioteci, cămine, internate, cantine, casele de cultură ale studenţilor,casele corpului didactic, casele universitare, tabere şcolare, bazele şicomplexurile cultural-sportive, parcuri şi locuri de agrement, palatele şicluburile copiilor şi elevilor.

IGPR: Nu putem închide magazinele, cidoar să le controlăm

Reprezentanţii Poliţiei Române ne-audeclarat referitor la acuzele edilului de la sectorul 1 că IGPR nu are putereade a închide magazinele care vând produse etnobotanice. “Noiputem doar să controlăm aceste magazine şi substanţele care sunt vândute. Dacădescoperim substanţe noi întâi le analizăm. Dacă în urma analizei se stabileştecă fac parte din categoria drogurilor de risc sau de mare risc, atuncisolicităm Ministerului Sănătăţii să le introducă pe lista anexă a Legii 143/2000”, ne-a declarat şeful Serviciului de Informare şi Relaţii Publice,subcomisarul Raluca Seucan.

La nivelul întregii ţări, în perioada11-17 octombrie, sub coordonarea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizatedin cadrul IGPR, s-a desfăşurat o acţiune comună cu reprezentanţi ai GărziiFinanciare şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor înscopul verificării magazinelor care comercializeză produse de tip„etnobotanic”. Poliţiştii au constat 67 de infracţiuni, fiind cercetate încontinuare 62 de persoane. Totodată, pentru neregulile descoperite, s-au datamenzi în valoare totală de 332.625 lei, fiind de asemenea, suspendatăactivitatea la 18 magazine de acest gen. Poliţiştii antidrog au ridicat, învederea expertizării, peste 7.500 de produse tip „etnobotanic” şi 17 kg desubstanţă activă ce folosea la prepararea acestor produse, iar produsele carenu prezentau documente de provenienţă au fost confiscate.

Şi în Capitală a fost efectuată oacţiune care a vizat magazinele de produse etnobotanice. Acţiunea a fostdemarată în seara zilei de 29 octombrie. Poliţişti din cadrul Brigăzii deCombatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - Serviciul Antidrog auacţionat în Capitală, efectuând controale la magazinele care comercializeazăplante „etnobotanice”, fiind vizate, în special, cele situate în apropiereaunităţilor de învăţământ. La acţiunea, demarată ca urmare a ordinuluiPrefectului Capitalei, au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului deInvestigare a Fraudelor - Poliţia Capitalei, precum şi specialişti de la GardaFinanciară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, DirecţiaSanitar-Veterinară şi Direcţia de Sănătate Publică. În urma controalelor la 52de magazine, au fost ridicate aproximativ 41 de kilograme de substanţe, 7.588de plicuri cu substanţe tip „etnobotanice” (toate în valoare de peste 1.100.000de lei) şi 2.242 de lei, bani susceptibili a proveni din comerţ ilicit cuproduse tip „etnobotanice”. Poliţiştii cercetează, în continuare, 48 depersoane. Totodată, oamenii legii au aplicat 50 de sancţiuni contravenţionale,în valoare de 400.700 de lei, iar activitatea a 9 magazine a fost suspendată. Substanţeleau fost înaintate Laboratorului Central de Analiză şi Profil al Drogurilor, dincadrul IGPR, pentru expertizare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-05-24Parerea ta...

A.N.T.R.
29 Noi 2010

FELICITARI domnului Chiliman ! Asociatia Nationala a Tatilor din Romania (A.N.T.R.)a initiat proiectul "ce face copilul meu ?" care se ocupa cu monitorizarea copiilor cu probleme de absenteism scolar,consum de alcool si droguri. Chiar daca am facut mai multe demersuri la autoritatile care au obligatii in acest sens, nu am vazut inca un interes real. Speram ca initiativa primarilor sa fie un inceput si dorim o colaborare efectiva.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine