2020-04-08 09:53

Cinci răniţi în războiul vechi pe parcul eolian de la Cogealac. Conflict armat pentru energia alternativă

 |  18:24
Cinci răniţi în războiul vechi pe parcul eolian de la Cogealac. Conflict armat pentru energia alternativă

Patrupersoane au fost rănite, ieri, în localitatea Cogealac din judeţul Constanţa,fiind împuşcate cu gloanţe de cauciuc, în urma unui conflict între primar şilocalnici, pe de o parte, şi angajaţii unei firme de pază a societăţii careamplasează centrale eoliene. Motivul este că în timp ce Consiliul Local a datautorizaţie de construcţie pentru o firmă, Consiliul Judeţean a dat pe acelaşiamplasament o altă autorizaţie pentru o altă societate.

Construcţiaunui parc de centrale eoliene în judeţul Constanţa, în localităţile Fântâneleşi Cogealac, a dus la un conflic între autorităţile locale şi autoritaţilejudeţene. Răfuiala s-a coborât de la nivelul schimburilor dure de replici prinscrisori sau telefon direct pe teren, unde s-a soldat cu cinci victime. Ieri,în jurul orei 13.00, primarul comunei Cogealac, Hristu Cati, însoţit de cincilocalnici, a plecat la război. Motivul era că o firmă care construieşte un câmpde centrale eoliene face acest lucru fără a avea autorizaţie de la autorităţilelocale. Pe de altă parte, firma se consideră cu toate actele în regulă, avândaprobarea, spun ei, Consiliului Judeţean Constanţa. Până la lămurirea situaţiei,conflictul s-a mutat în instanţă. Numai că edilul comunei nu a mai avut chef săaştepte răspunsul magistraţilor şi a pornit alături de cinci persoane să deapiept în piept cu cel care ridică parcul eolian şi să-i aplice o amendă. Acestlucru nu a fost posibil fiindcă investiţiile erau apărate de o firmă de pazădin Constanţa, SC Romnational SRL. Între agenţii de pază şi echipa primarului aavut loc, mai întâi, un schimb mai dur de replici pe motiv că nu au voie săîncalce o proprietate privată fără acordul proprietarului. Acest lucru l-a scosdin sărite pe edil, care ar fi replicat că ei nu au nici o proprietate acolo,că este a comunei pe care o păstoreşte şi că nu au nici un drept săconstruiască. Primarul ar fi încercat să motiveze prezenţa acolo pentruaplicarea unei sancţiuni pentru construcţie fără autorizată. Agenţii de pază aucontinuat să interzică accesul şi să primească un proces-verbal pentru căedilul nu poate da amezi pentru un caz care se află pe masa judecătorilor.Atunci primarul, spun surse judiciare, ar fi încercat, alături de cele cincipersoane care îl însoţeau, să pătrundă cu forţa. Agenţii de pază au făcut uz dearmele din dotare, trăgând mai multe focuri cu gloanţe de cauciuc asupra celorcare forţau pătrunderea în incintă.

Înurma conflictului între primar, localnici şi angajaţii firmei de pază, patrupersoane au fost rănite uşor cu gloanţe de cauciuc, fiind transportate cuambulanţele la Spitalul Judeţean Constanţa pentru investigaţii medicale.

Poliţiaanchetează cazul pentru a stabili dacă firma de pază poate fi trasă larăspundere pentru folosirea armamentului.

Miza - autorizaţia deconstrucţie

Întreprimarul din Cogealac şi firma care se ocupă cu realizarea unui parc eolian încomună există un conflict mai vechi, edilul suţinând că respectiva societate nuare autorizaţie de construcţie, însă reprezentanţii societăţi spun că au, motivpentru care se judecă în instanţă. Constructorul CEZ susţine că deţine toateautorizaţiile necesare încă din anul 200, când Consiliul Judeţean Constanţa aemis Hotărârea 249 “privind aprobarea unor reglementări urbanistice şi indicatori teritoriali aplicabile în aria decompetenţă a Consiliului Judeţean Constanţa, precum şi reglementări de urbanismpentru amplasarea parcurilor eoliene în judeţul Constanţa”. Primarul, în schimb,nu este de acord cu acest lucru fiindcă pe acelaşi amplasament el a datautorizaţie de construcţie unei alte firme, Eolica.

Prima turbină, din totalul celor 240 pe care grupulCEZ intenţionează să le amplaseze în localităţile Cogealac şi Fântânele, a fostpusă în funcţiune pe 1 iunie 2010.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-08-27

Mai multe imagini:
Cinci răniţi în războiul vechi pe parcul eolian de la Cogealac. Conflict armat pentru energia alternativă
zoom
Cinci răniţi în războiul vechi pe parcul eolian de la Cogealac. Conflict armat pentru energia alternativă
zoom
Parerea ta...

SILE
27 Iul 2010

Explicatia e foarte simpla : avem o constitutie gaunoasa si o legislatie asemenea. Plus un aparat birocratic care se calca pe bataturi. Daca prin lege o singura autoritate ar fi fost investita cu astfel de atributii, se putea evita o asemenea chestie.Asa cum daca in constitutie s-ar fi prevazut verificarea constitutionalitatii unei legi inainte de promulgare , am fi fost scutiti de multe surprize.Elementar draga Watson!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine