2019-10-14 21:20

Cine este “CRUCIATUL ANTICORUPȚIE care agită România”

 |  10:35
Cine este “CRUCIATUL ANTICORUPȚIE care agită România”

Wall Street Journal prezintă o analiză a situaţiei tensionate din ultima perioadă din România. Iar personaj principal în material este Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, pe care jurnaliştii publicaţiei, citaţi de news.ro, o denumesc “cruciatul anticorupţie care agită România”.

În urmă cu nu foarte mulţi ani, procurorii anticorupţie din România se ocupau fosarte rar de suspecţii de corupţie cu funcţii importante în stat, însă Kovesi, fostă campioană de baschet, a devenit o figură populară pentru rolul său în lupta anticorupţie.

Cine este “CRUCIATUL ANTICORUPȚIE care agită România”
zoom
Rezistenţa întâmpinată de Kovesi din partea Guvernului a dus la cele mai ample proteste de la căderea comunismului. Manifestaţiile împotriva corupţiei au avut loc în fiecare seară începând cu 31 ianuarie, iar de săptămâna trecută au început şi contrademonstraţiile împotriva DNA.

România a aderat la UE în 2007, ceea ce a deschis fosta ţară comunistă. Milioane de tineri au început să studieze, lucreze şi călătorească în Europa de Vest şi s-au întors în ţară cu aşteptări mai mari din partea Guvernului, scrie WSJ. Pentru a îndeplini aceste cereri, fondurile şi monitorizarea UE au consolidat autoritatea anticorupţie. Însă aceste măsuri au intrat în conflict cu generaţie mai bătrână, care îşi aminteşte cu nostalgie de regimul totalitar.

În centrul diferendului se află DNA şi lidera sa – Kovesi, în vârstă de 43 de ani, fiica unui procuror dintr-un oraş mic. Kovesi a crescut văzând birocraţii comunişti interferând cu investigaţiile tatălui ei. “Un şef îi putea spune unui procuror ce soluţie să ordone într-un caz”, povesteşte ea.

În aceste zile, Direcţia Naţională Anticorupţie anchetează circa 2.100 de cazuri de abuz în serviciu, multe dintre ele împotriva unor politicieni importanţi. Senatori, parlamentari şi miniştri au fost judecaţi, iar prejudiciul din cazurile anchetate a fost de un miliard de euro. Denunţători au început să apară zilnic la DNA.

De când a preluat conducerea DNA, în 2013, a trimis peste 3.000 de oameni la închisoare. În orice moment, mulţi dintre procurorii ei se pot ocupa de 100 sau mai multe cazuri. Numărul de dosare au transformat-o într-o celebritate, adorată şi urâtă în acelaşi timp.

În toată această perioadă, românii consideră că DNA este una dintre puţinele agenţii guvernamentale în care au încredere – mai mult decât în Biserică, potrivit unui sondaj recent făcut de Inscop Research. „Mentalitatea şi vigilenţa oamenilor s-a schimbat”, a explicat Kovesi. “Când vezi rezultate, încrederea în instituţii creşte”, a adăugat ea pentru publicaţie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-02-13Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
13 Feb 2017

STIM ASTA.......D-N-A ARE SUSTINERE DIN PARTEA EUROPEI SI USA>>>>>INTREBAREA CARE STA PE BUZELE TUTUROR ESTE>>>>>DE CE TOCMAI ACUM???..DE CE TIMP DE PESTE 20DE ANI ACEIASI EUROPENI...SI ACEIASI AMERICANI...SE PUPAU PE GURA CU SEFII CORUPTIEI DE LA BUCURESTI?>>>>>PTR CA PANA LA KOVESI ERAU O GRAMADA DE MAGISTRATI SI PROCURORI CARE AR FI PUTUT SA FACA ACEESI CHESTIE.....DAR NIMENI DIN VARFUL PIRAMIDEI NU DOREA ASTA...ACUM SE PARE CA S-A FURAT DESTUL...SE INCHIDE ROBINETUL
DISCRIMINAREA CETATENILOR NORM
13 Feb 2017

Dar TRAIAN BASESCU cand este JUDECAT? De ce MAGISTRATII il protejeaza? De ce POLITICIENII, GENERALII raman cu casele obtinute ILEGAL de la STAT si, acele apartamente cumparate de catre CETATENII NORMALI in baza Legii 112/1995 sunt RETROCEDATE de catre MAGISTRATII ROMANI – cei fara de RESPONSABILITATE ( de f..f. multe ori ABUZIV, ILEGAL, LA COMANDA ) ? Aceasta este DISCRIMINAREA, DUBLA MASURA si IPOCRIZIA INTERINSTITUTIONALIZATA!
AVOCATUL POPORULUI???
13 Feb 2017

VREM IN REGIM DE URGENTA REJUDECAREA ABUZURILOR, FALSURILOR IMOBILIARE! S-AU RETROCEDAT APARTAMENTE FARA SA FIE RECUOERATI BANII PLATITI DE NOI ROMANII INAINTE DE 1989 SI, CETATENII NORMALIU SUNTin mod DISCRIMINATORIU NATIONALIZATI dupa ce AU DEVENIT LEGAL PROPRIETARI IN BAZA UNEI LEGI "DEMOCRATE" DIN 1995! Romania Dublei Masuri Romania Coruptiei din INSTANTELE de JUDECATA CIVILE!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray