2020-05-27 04:00

Cine este Dana Gîrbovan, propusă MINISTRU AL JUSTIȚIEI

 |  17:11
Cine este Dana Gîrbovan, propusă MINISTRU AL JUSTIȚIEI

Dana Gîrbovan, nominalizată în sedința de vineri a Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de ministru al Justiției, este de profesie judecător, este fost membru CSM și fondatoarea Uniunii Naționale a Judecătorilor - un ONG despre care ea nu a putut preciza niciodată câți membri are sau reprezintă.

Dana Gîrbovan s-a născut la 3 septembrie 1978 la Jibou, a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca și la Institutul Național al Magistraturii. Și-a început cariera ca judecător stagiar la Judecătoria Zalău, în anul 2001, iar din anul 2008 este judecător la Curtea de Apel Cluj, secția Civilă. Este căsătorită și are doi copii, scrie Hotnews.

În anul 2007, Dana Gîrbovan a fondat "Uniunea Națională a Judecătorilor din România", un ONG despre care fondatoarea sa nu a precizat niciodată câți membri are și câți judecători reprezintă, în ciuda insistențelor presei de a clarifica acest aspect. Potrivit Danei Gîrbovan, "UNJR a fost fondată în 2007 cu gândul nu de a crea un sindicat, ci de a avea o asociație dinamică, activă, prezentă în spațiul public pe tot ceea ce înseamnă dezbateri privind sistemul judiciar, indicând probleme și oferind soluții."

Atât Uniunea Națională a Judecătorilor din România, care, potrivit Danei Gîrbovan, "acționează ca un câine de pază al independenței justiției", cât și președinta UNJR, s-au remarcat adesea, în ultimii ani, printr-o serie de poziții controversate:

În februarie 2017, după ce Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar privind adoptarea și ulterior abrogarea controversatei OUG 13, care a scos în stradă sute de mii de oameni în toată țara, Dana Gîrbovan califica ancheta DNA drept "un derapaj" și cerea "o analiză serioasă la nivel de sistem pentru a se stabili care au fost cauzele unui astfel de derapaj".

Pe 9 iulie 2019, în ziua publicării Raportului GRECO ce arăta că România a făcut progrese insuficiente în combaterea corupţiei și critica înființarea Secției speciale, Dana Gîrbovan afirma că: "Rapoartele GRECO pe Romania confirmă, încă o dată, că aceste evaluări sunt nu doar vădit subiective, ci conțin și erori grosiere. (...) Raportul de follow-up cuprinde o analiză părtinitoare și pe alocuri superficială ori eronată a problemelor ce fac obiectul sau, fapt ce compromite seriozitatea și profesionalismul unui asemenea raport ce se finalizează prin 'recomandari' adresate unui stat pe chestiuni ce țin de justiție".

La finalul lunii iulie 2019, Dana Gîrbovan afirma că "este tristă și foarte cinică folosirea cazului de la Caracal pentru ca diverși magistrati, jurnaliști sau formatori de opinie să își valideze tezele despre justiție și modificările aduse legilor justiției."

Dana Gîrbovan a criticat și organizarea referendumului pe justiție din 26 mai, despre care a declarat că îi amintește de "comunism": "Prin includerea mai multor probleme într-o singură întrebare, referendumul din 26 mai încalcă libertatea fiecărui cetățean de a-și exprima distinct punctul de vedere cu privire la fiecare dintre multele probleme supuse referendumului. Altfel spus, prin modul în care au fost formulate întrebările, referendumul mi-a amintit tot de perioada comunistă, când, dacă vroiai să cumperi un kg de carne, trebuia să cumperi și o conserva de pește sau o pungă de creveți expandați."

După ce a fost o susținătoare, anul trecut, a modificării legilor justiției în varianta în care au trecut de "Comisia Iordache" și de Parlament și a contribuit activ la elaborarea acestor modificări, Dana Gîrbovan a criticat, la începutul acestui an, Ordonanţa lui Tudorel Toader (OUG 7) care aducea noi modificări acestor legi, afirmând că "reprezintă un regres faţă de legile justiţiei votate în Parlament".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-23Parerea ta...

ISMAIL
23 Aug 2019

Aceasta persoana este o impostoare, un om inteligent aflat intr-o anumita functie trebuie sa gandeasca in primul rand de ce este pus intr-o functie si cine il plataeste...se vede aceasta baietoaica,dupa freza,se face ca nu stie ca din impozite si taxe este platita si dansa,la fel ca si politicienii. Zice ca a acceptat aceasta propunere din principiu?....daca vrei sa filozofezi nu uita ca salariul ce l-ai primit pentru calitatea de magistrat vine tocmai de la cei pe care ii luai peste picior cu expresii greu descifrabile pentru fomistii ce-si vand votul pe o sticla de ulei sau pentru o leafa de gazetar de partid...Ce dezastru a facut Tudorel Toader poate fi nimic pe langa ce ar putea face aceasta vanatoare de functii...
PAI, DE MULT
24 Aug 2019

E scoasa in fata. Precis pt asta. e din jocul lor. Nu se intampla nimic fara sa fie careve de acord cu ce se va intampla. De acord sa slujeasca tradand poporul. Defapt toti sunt si se si bat pt oportunitate, toti slujesc numai sa se poata cocota.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine