2020-04-06 16:10

Coaliţia multinaţională militară din Afganistan pregăteşte transferarea către forţele afgane a controlului privind securitatea ţării în 2014. Sună retragerea

 |  19:50
Coaliţia multinaţională militară din Afganistan pregăteşte transferarea către forţele afgane a controlului privind securitatea ţării în 2014. Sună retragerea

Coaliţiamilitară din Afganistan va conveni, în cadrul unei conferinţe ce va avea locsăptămâna viitoare la Kabul, să transfere forţelor afgane controlul privindsecuritatea ţării în 2014, potrivit unui document secret citat de TheIndependent on Sunday, în ediţia electronică.

Potrivitdocumentului obţinut de cotidianul britanic, preşedintele afgan, Hamid Karzai,va anunţa un calendar pentru o "tranziţie etapizată şi bazată pecondiţii", ce va începe în acest an, la Conferinţa Internaţională pe temaAfganistanului care va avea loc marţi la Kabul. La această reuniune vor participasecretarul american de Stat, Hillary Clinton, secretarul general al ONU, BanKi-moon, ministrul britanic de externe, William Hague, şi miniştri de externedin alte 70 de ţări. Documentul a fost trimis diplomaţilor sâmbătă dereprezentantul special al ONU în Afganistan, Staffan de Mistura."Comunitatea internaţională îşi exprimă sprijinul faţă de obiectivulpreşedintelui Afganistaului ca Forţele de securitate naţionale afgane (ANSF) săconducă operaţiunile militare în toate provinciile până la sfârşitul lui2014", arată documentul.

Oficialii britaniciconfirmă

Potrivittextului, comunitatea internaţională va continua "să furnizeze sprijinulnecesar pentru a spori securitatea în acest timp şi va continua să sprijineinstruirea, echiparea şi furnizarea finanţării interimare a ANSF la toatenivelurile pentru preluarea misiunii de garantare a securităţii ţăriilor". "Guvernul din Afganistan şi comunitatea internaţională au fostde acord să evalueze împreună provinciile cu scopul de a anunţa până la sfârşitullui 2010 că procesul de tranziţie este în desfăşurare", se adaugă îndocument.

Textulsubliniază şi obiectivele pe termen scrut pentru coaliţia internaţională, şianume combaterea comerţului cu opiu şi creşterea numărului de provincii care nucultivă mac la 24 în 12 luni. Acesta consideră că este de o importanţăcovârşitoare organizarea unor alegeri transparente pe viitor. O sursă dincadrul armatei britanice a confirmat sâmbătă că documentul este "un plansemnificativ care descrie etapele premergătoare retragerii". Ministerulbritanic de externe a confirmat că este la curent cu acest document, dar arefuzat să comenteze.

Sacrificiu. 15militari români morţi în Afganistan

Cucei doi militari români morţi pe 23 iunie, în Afganistan, bilanţul românilorucişi în teatrul de operaţiune numără 15 morţi şi 53 de răniţi. În prezent, înAfganistan sunt dislocaţi 1.464 de militari români.11 noiembrie 2003 - au fost primiimilitari români ucişi în teatrul de operaţiuni.

24aprilie 2005 - , aflat într-un TAB, a trecut peste undispozitiv explozibil improvizat. Avea 26 de ani.

20iunie 2006- a fost ucis când TAB-ul în care seafla a trecut peste un dispozitiv explozibil, cu trei zile înainte de a-şitermina misiunea în Afganistan.

6octombrie 2007 - sergentul major Aurel Marcu, din Piteşti, şi-a pierdut viaţadupă ce TAB-ul în care se afla a fost lovit de un proiectil.

20martie 2008 - fruntaşul a decedat în timpul unei misiuni depatrulare în provincia Zabul, când autovehiculul în care se afla a trecut pesteun dispozitiv exploziv improvizat.

13iunie 2008 - fruntaşul Claudiu Marius Covrig a fost ucis după ce patrula sa afost atacată de forţe insurgente cu armament uşor şi grenade.

31august 2008 - sergentul major Dragoş Traian Alexandrescu,din CâmpulungMuscel, a murit după ce TAB-ul în care acesta era a trecut peste o bombă,într-o misiune de patrulare.

26februarie 2009 - se afla într-o misiune de patrulare peAutostrada A1 (Qalat-Kabul), când autovehiculul de tip Humvee (HMMWV)încare era a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

3aprilie 2009 - căpitanul a fost împuşcat în timpul unei intervenţiide susţinere a unei echipe aliate. 7 aprilie 2009 - se afla într-un Humvee care a trecutpeste un dispozitiv exploziv improvizat.23 februarie 2010 - Florin Bădiceanu. Avea 31 de ani, era căsătorit şi eratatăl unui copil.12 mai 2010 - sergentul major Leu Sandu Valerică se afla la a douamisiune în regiune, avea 31 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

23iunie 2010 - sublocotenenţii Ion Dan Ciobotaru şi Ilie Paul Caracudă au muritdupă ce Humvee-ul lor a fost ţinta unui atac cu un dispozitiv improvizatacţionat de la distanţă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-05-27

Mai multe imagini:
Coaliţia multinaţională militară din Afganistan pregăteşte transferarea către forţele afgane a controlului privind securitatea ţării în 2014. Sună retragerea
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine