2020-04-03 08:55

Cod ROŞU de INUNDAŢII în Harghita, Neamţ, Bacău, Braşov şi Covasna. SUTE de persoane, EVACUATE UPDATE

 |  10:54
Cod ROŞU de INUNDAŢII în Harghita, Neamţ, Bacău, Braşov şi Covasna. SUTE de persoane, EVACUATE UPDATE

Hidrologii au emis sâmbătă avertizări cod roşu de inundaţii pentru judeţele Harghita, Neamţ, Bacău, Braşov şi Covasna. Peste 500 de persoane, dintre care 430 din comuna Fărcaşa din judeţul Neamţ, au fost evacuate din locuinţe din cauza viiturilor. Conform Ministerului Afacerilor Interne, sunt afectate de inundaţii 72 de localităţi din 16 judeţe, unde în sprijinul oamenilor intervin aproximativ 20.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi. La această oră, din cauza inundaţiilor circulaţia rutieră este oprită pe patru drumuri naţionale. În judeţul Botoşani, o bătrână în vârstă de 81 de ani a murit sâmbătă, după ce tavanul locuinţei s-a prăbuşit peste ea din cauza infiltraţiilor generate de ploile puternice din ultimele zile, iar în Vrancea două persoane sunt căutate după ce ar fi fost luate de viituri.

UPDATE - MAI: Peste 500 de persoane au fost evacuate din case în urma inundaţiilor. Sunt afectate 72 de localităţi din 16 judeţe

Începând din această dimineaţă, personalul Ministerului Afacerilor Interne acţionează în 72 de localităţi din 16 judeţe afectate de inundaţii - Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea.

Peste 500 de persoane au fost evacuate preventiv ori s-au autoevacuat, fiind cazate în spaţii ale administraţiilor locale sau la rude şi prieteni, anunţă MAI.

În judeţul Bacău sunt evacuate 19 persoane din localităţile Sănduleni, Oneşti, Moineşti şi Târgu Ogna, iar în judeţul Neamţ au fost evacuate preventiv trei persoane din localitatea Borca. În comuna Gârcina o persoană a fost surprinsă de viitură şi se desfăşoară operaţiuni de căutare şi salvare.

De asemenea, în comuna Fărcaşa (Neamţ) s-a intervenit pentru evacuarea a 430 de persoane.

În judeţul Suceava, au fost evacuate patru persoane din localitatea Valea Moldovei, iar în judeţul Covasna aproximativ 100 de persoane s-au autoevacuat din localitatea Lunca Mărcuşului şi sunt cazate la căminul cultural din sat. În judeţul Covasna se află şi ministrul Apelor, Ioan Deneş, el mergând în localitatea Băcel, grav afectată de precipitaţiile căzute în ultima perioadă, după ce sâmbătă dimineaţă s-a format o breşă în digul de pe malul stâng al pârâului Dobarlău, amonte cu 200 m de confluenţa cu pârâul Tarlung şi o altă breşă pe malul drept al pârâului Tarlung, la 1000 m aval de confluenţa cu pârâul Dobarlau.

Sâmbătă, au fost emise patru atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate tip cod galben care au vizat averse de ploaie, şi grindină pentru şase judeţe - Constanţa, Caraş-Severin, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Tulcea - şi două avertizări de fenomene hidrologice periculoase imediate cod roşu care vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pentru râuri din cinci judeţe - Braşov, Bacău, Covasna, Harghita şi Neamţ.

De asemenea, conform MAI; traficul rutier este afectat pe zece drumuri naţionale şi pe şase drumuri judeţene. Traficul este întrerupt pe DN17B, la Poiana Teiului, judeţul Neamţ, pe DN2N, la Jitia şi pe DN2L, la Soveja, în judeţul Vrancea şi pe DN11B, în zona localităţii Casinu Nou din judeţul Harghita. De asemenea, circulaţia este blocată pe drumurile judeţene 174 A, din judeţul Suceava, 252 B, judeţul Bacău şi 124 în judeţul Harghita.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă continuă transferul de tehnică şi forţe din judeţele care nu sunt sub avertizare meteorologică şi hidrologică în zonele afectate, iar o parte din produsele scoase astăzi de la Rezervele de Stat au început să ajungă în zonele cu probleme, primele transporturi de apă potabilă fiind deja descărcate în judeţul Covasna, localitatea Mărcuş, la căminul cultural. Alte alimente şi produse de primă necesitate se află în drum şi urmează să ajungă în scurt timp în judeţele Neamţ şi Bacău, mai spune MAI.

Potrivit Ministerului de Interne, de aproximativ 80 de ore se acţionează cu toate forţele şi mijloacele necesare în zonele afectate de inundaţii, iar la acest moment sunt în teren aproximativ 20.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi.

Situaţia la nivel naţional este în continuare monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul MAI pentru ca intervenţiile în teren să se desfăşoare în condiţii optime din punct de vedere al resurselor alocate.

UPDATE: Peste 260 de oameni din judeţele Neamţ şi Covasna sunt evacuaţi din cauza inundaţiilor. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că este foarte posibil ca mai târziu, când starea vremii se va înrăutăţi, scoaterea oamenilor din zonele inundate să fie imposibilă.

"Intervenţiile momentane care sunt în desfăşurare şi sunt extrem de importante sunt cele din judeţul Neamţ, unde am decis să evacuăm 132 de persoane, având în vedere că accesul în localitate de azi-noapte este restricţionat, iar situaţia se poate agrava. Evacuăm oamenii acum, pentru că s-ar putea ca apoi acest lucru să fie imposibil. O altă zonă pe care o evacuăm acum este Covasna, sunt două sate, tot 130 de persoane care vor fi cazate în Căminul Cultural”, a declarat Raed Arafat sâmbătă, la Comandamentul pentru situaţii de urgenţă organizat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Arafat a precizat că va merge personal în zonele Bacău-Covasna-Braşov, aflate sub cod roşu de inundaţii, în timp ce inspectorul general al IGSU, Dan Iamandi, s-a deplasat deja în judeţele Iaşi, Suceava şi Neamţ.

"Suntem pregătiţi să trimitem forţe şi mijloace de intervenţie suplimentare”, a subliniat Arafat.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), vor fi scurgeri pe versanţi, torenţi, pârâie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericole pe râurile din bazinul hidrografic Târlung – bazin mijlociu şi inferior, în Braşov şi Covasna.

Hidrologii precizează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Târlung, în zona de confluenţa cu râul Negru, în zona localitӑţii Bӑcel.

Codul roşu de inundaţii în judeţele Braşov şi Covasna este în vigoare până sâmbătă la ora 18.00.

De asemenea, din cauza ruperii digului de protecţie de pe pârâul Dobârlău, aproximativ 100 de persoane din localitatea Lunca Mărcuşului, comuna Dobârlău, judeţul Covasna, vor fi evacuate şi vor fi cazate la Căminul Cultural, a anunţat IGSU.

Circulaţie rutieră este oprită pe cinci drumuri naţionale în urma inundaţiilor

Circulaţia rutieră este oprită, sâmbătă dimineaţă, pe cinci drumuri naţionale, pe tronsoane din judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea, Harghita şi Braşov în urma ploilor torenţiale care au dus la inundarea şoselelor. De asemenea, în judeţul Botoşani, din cauza aluviunilor care au spălat terasamentul, circulaţia feroviară este întreruptă între staţiile CF Truşeşti şi Dângeni, anunţă Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.

În urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă care au dus la scurgerea aluviunilor şi la acumulări de apă pe carosabil, circulaţia este oprită sâmbătă în judeţul Bacău, pe DN11 Bacău - Oneşti, în zona localităţii Sănduleni (km 153+200 de metri), în judeţul Neamţ, pe DN15 Borsec - Poiana Largului, în comuna Poiana Teiului (între kilometrii 237+800 de metri şi 238+100 de metri) şi în judeţul Vrancea, pe DN2N, la Jitia (între kilometrii 53+300 şi 53+400 de metri).

De asemenea, traficul a fost oprit din cauza inundaţiilor şi în judeţul Harghita, pe DN11B Cozmeni – Târgu Secuiesc, în zona localităţii Casinu Nou şi în judeţul Braşov, pe DN73A, între localităţile Şinca şi Poiana Mărului.

La această oră, traficul este închis şi pe patru drumuri judeţene - în judeţul Teleorman, pe DJ 546 Liţa – Segarcea, în judeţul Suceava, pe DJ 174A, în localitatea Broşteni şi pe DJ 177A, la Doroteia şi în judeţul Bacău, pe DJ 252B Răcătău de Jos – Pînceşti, pe tronsonul kilometric 25+100 - 27+200.

De asemenea, se circulă îngreunat în judeţul Caraş-Severin, pe DN 57 Moldova Nouă - Oraviţa, în zona localităţii Radimna (între kilometrii 114 şi 117) şi în judeţul Suceava, pe DN 17 Suceava - Vatra Dornei, în zona localităţii Frasin.

La această oră, traficul este închis şi pe patru drumuri judeţene - în judeţul Teleorman, pe DJ 546 Liţa – Segarcea, în judeţul Suceava, pe DJ 174A, în localitatea Broşteni şi pe DJ 177A, la Doroteia şi în judeţul Bacău, pe DJ 252B Răcătău de Jos – Pînceşti, pe tronsonul kilometric 25+100 - 27+200.

Centrul Infotrafic mai anunţă că în judeţul Botoşani, din cauza aluviunilor care au spălat terasamentul, circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 608 Iaşi - Dorohoi este întreruptă la km feroviar 85+500 de metri, între staţiile CF Truşeşti şi Dângeni. Se lucrează la repararea acestuia.

Cod galben de ploi torenţiale pentru 19 judeţe, cod portocaliu pentru nouă judeţe

​Nouăsprezece judeţe se află sub avertizare cod galben de ploi torenţiale de sâmbătă de la ora 10.00 şi până duminică la ora 6.00, în timp ce pentru nouă judeţe meteorologii au emis sâmbătă cod portocaliu.

Avertizarea codul galben vizând cantităţi însemnate de apă a fost emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Sibiu, Harghita (parţial), Braşov (parţial), Hunedoara, Alba, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Vrancea, Vaslui şi Galaţi.

Potrivit meteorologilor, în Moldova, local în Transilvania şi în Maramureş, precum şi în jumătatea de nord a Munteniei şi în zona montană a Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20...25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

De asemenea, de la ora 10.00 şi până la ora 23.00 sunt sub cod portocaliu de ploi torenţiale nouă judeţe: Suceava, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Neamţ, Iaşi, Sibiu, Braşov, Covasna şi Bacău.

Meterorologii spun că local în Moldova, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali temporar va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 50 l/mp şi izolat 60…70 l/mp. Manifestări ale instabilităţii atmosferice vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse şi pentru intervale mai scurte de timp.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat, sâmbătă, la Comandamentul de inundaţii convocat de ministrul de Interne Carmen Dan, că avertizările ar putea fi prelungite.

"Până mâine dimineaţă rămânem în continuare sub incidenţa codului galben pentru zona Moldovei, cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureşului, jumătatea de nord a Munteniei şi zona montană a Olteniei, zone în care vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată şi se va manifesta prin ploi torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi izolat grindină. Pe intervale scurte de timp, se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat 40-50 de l/mp. Avertizarea meteorologică de cod portocaliu afost actualizată, va fi valabilă de la ora 10.00 şi până în această seară la ora 23.00, pentru cea mai mare parte a Moldovei. S-a extins codul portocaliu pentru întreg judeţul Bacău, astfel încât vorbim la acest moment până la ora 23.00 pentru cea mai mare parte a Moldovei, zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, zone în care cantităţile de precipitaţii acumulate vor fi chiar şi peste 60 de l/mp. Manifestări ale instabilităţii atmosferice accentuate se vor înregistra şi în celelalte regiuni, dar pe intervale mai scurte de timp. Avertizările ar putea fi prelungite", a spus directorul ANM.

Ea a afirmat că de duminică vremea se va ameliora în ceea ce prive;te precipitaţile, dar va fi răcoroasă în majoritatea regiunilor şi izolat vom mai fi cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 20 de l/mp, iar la munte, la altitudini de peste 1.800 de metri, se pot ]nregistra lapoviţă şi ninsoare.

"Temperaturile sunt mai scăzute decât în mod normal pentru această perioadă, 18-26 de grade, iar minime chiar şi 14 grade. Abia din 4 iulie putem vorbi de creştere a temperaturilor de la o zi la alta, peste 30 de grade Celsius în sudul ţării", a adăugat directorul ANM.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine