2020-02-26 00:48

Colectiv. Temperatura în clubul morții a urcat la 600-800 de grade

 |  15:20
Colectiv. Temperatura în clubul morții a urcat la 600-800 de grade

Noi detalii dramatice ale incendiului din Colectiv sunt scoase la iveală de expertiza Institutului de Securitate Minieră şi Protecţie Anti-Explozivă Petroşani, informează Digi24.ro. Sala, containerul, chiar şi băile s-au dovedit adevărate capcane fierbinţi. Unii oameni au încercat să se refugieze la toalete, dar au pierit din cauza căldurii şi a gazelor toxice. Temperatura a urcat până la 600 de grade Celsius, iar în aer erau degajate 24 de substanțe toxice.

 ultima toaletă de la fete, o femeie şi un bărbat, leşinaţi. Nu mai prezentau semne vitale. Se adăpostiseră acolo, chiar închiseseră uşa”, a povestit Adrian Dinu, comandantul Detaşamentului special pentru salvatori. Toaletele din Colectiv s-au dovedit a fi adevărate capcane pentru tinerii care s-au refugiat acolo. Pe camerele de supraveghere s-a putut observa cum o partea a mulţimii captive se îndrepta către grupul sanitar al clubului. Specialiştii în incendii de la Petroşani au scris în raportul pe care l-au făcut că în toaleta bărbaţilor au găsit instrumente muzicale adăpostite. Erau pline cu funingine şi urme de fum. Oamenii care au fugit acolo din calea flăcărilor nu au avut nicio şansă. Geamuri nu existau, iar încăperile erau încinse. Temperatura înregistrată topea şi aluminiul: 800 de grade Celsius.

În club, erau peste 600 de grade Celsius. Tavanul se încinsese până la 1000 de grade, iar în containerul în care tinerii s-au înghesuit, temperatura depăşea 200 de grade Celsius, spun specialiştii, citați de Digi24.   „De la oxigen s-a făcut o limbă de foc şi efectiv limba aia de foc a venit până afară. I-a ars pe toţi cei de deasupra” a povestit Nelu Brânduşan, supravieţuitor al incendiului. Cine nu a murit din cauza focului, a fost răpus de gaze toxice, spun specialiştii. Raportul INSEMEX arată că la o temperatură de 1000 de grade Celsius 70% din azotul din spuma poliuretanică se transformă în acid cianhidric. Chimiştii care au contribuit la anchetă au descoperit 24 de substanţe toxice emanate în Colectiv.  „Acest cocktail de gaze conţine mult mai mulți compuşi. Mulţi dintre ei sunt doar iritanţi pentru căile respiratorii, în schimb cele două gaze - monoxidul de carbon și acidul cianhidric - probabil că au fost cauzele principale ale deceselor", a precizat Ovidiu Oprea, profesor Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor. 26 de tineri au murit în Colectiv în noaptea de 30 octombrie 2015. Astăzi, numărul vieţilor pierdute a ajuns la 64.

Citeşte mai multe AICI


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine