2020-02-24 14:55

Colegiul Medicilor solicită o comisie specială pentru a scoate sistemul sanitar din criză

 |  18:29
Colegiul Medicilor solicită o comisie specială pentru a scoate sistemul sanitar din criză

Preşedintele Comisiei ATI a Colegiului Medicilor dinRomânia (CMR), Elena Copaciu, prezintă problemele majore ale sistemuluisanitar, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Colegiului, Vasile Astărăstoae.Comisia ATI a CMR propune înfiinţarea unei celule de criză interministerialecare să rezolve problemele din sistemul medical.

“Din datele pe care le avem până acum, este evident că un sistem subfinanţatdrastic (la cel mai redus nivel din Europa) nu poate furniza performanţă.Plecarea cadrelor medicale mai ales din Secţiile de Reanimare este o realitatecare nu poate fi eludată. Cei rămaşi muncesc dublu, triplu sau cine mai ştiecât, dar cu salarii reduse, conform reglementărilor legale! Suprasolicitareainevitabilă adusă de munca supranormată din Terapie Intensivă ar putea explicacel puţin parţial, dar nu scuză, problemele de comunicare des semnalate înreanimările şi spitalele din ţara noastră”, se arată în scrisoarea deschisăadresată preşedintelui CMR, Vasile Astărăstoae. Elena Copaciu, medicşef al secţiei ATI din cadrul Spitalului Universitar Bucureşti, critică faptulcă posturile din sănătate continuă să fie blocate, în ciuda crizei de personal.“Deşi avem spitale judeţene care asigură cu dificultategarda de ATI, nu se pot face angajări, acestea fiind blocate, tot prin lege!Medicii tineri, absolvenţi de specialitate, sunt astfel condamnaţi la... şomaj.Este un lux pe care nu ni-l putem permite nici măcar la vreme de criză! Pe dealtă parte, activitatea în Secţiile de Reanimaredin ţara noastră este reglementată prin ordinul MS 1500/2009 în care esteprevăzută clar în anexe încadrarea cu personal. Este obligaţia şefului desecţie, a managerului de spital şi în final a ministerului să se asigure călegea este aplicată, iar acolo unde personalul este sub normative trebuiestabilite reguli clare şi legale de lucru. Aprovizionarea de multe ori haoticăa Secţiilor de Reanimare cu medicamente şi materiale sanitare este de natură aîmpiedica aplicarea unor protocoale şi ghiduri, fapt care afectează calitateaactului medical şi duce la încălcarea involuntară a drepturilor pacientului”, mai menţionează doctorul Copaciu în scrisoarea oficială.

Preşedintele Comisiei ATI a CMR solicită înfiinţarea unei celule de crizăinterministerială, care să rezolve problemele din sistemul medical. “Având în vedere toate acestea şi multe alte aspecte disfuncţionale dinmedicina românească în acest moment, pe care îl putem considera un punct deminus al medicinei româneşti faţă de care nu se poate coborî mai jos (şiaceasta nu numai prin accidentul de la Maternitatea Giuleşti, ci şi prin faptulcă noi, profesioniştii din Terapie Intensivă, tragem un serios semnal de alarmăîn legătură cu starea de fapt din sistem în acest moment), vă solicităm, domnulepreşedinte, sprijinul pentru a iniţia,la nivel naţional, activitatea unei celule de criză multidisciplinare şiinterministeriale care să elaboreze unplan pe termen lung, dar şi soluţiifezabile pe termen scurt pentruieşirea din criză”, se mai arată în acelaşi document.

Colegiul Medicilor şi-a exprimat regretul pentru incidentele de laMaternitatea Giuleşti. “În numele meu personalşi al colegilor din Comisia de specialitate a CMR îmi exprim profundul regretşi întreaga compasiune faţă de victimeletragediei devastatoare petrecute recent la Maternitatea „dr. PanaitSârbu“ din capitală. Ne exprimăm convingerea că ancheta oficială va stabilivinovaţii, dar povara morală a celor petrecute va marca medicina româneascăpentru totdeauna”, a mai menţionat Copaciu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-12Parerea ta...

LAURENTIU_GRG
28 Aug 2010

Comisii dupa comisii MAI BINE ATI FACE TREABA VOSTRA ca o mare vina aveti si voi cei din colegiu medical .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine