2019-10-18 04:35

Comisarul şef Alexandru Garaiman şi omul de afaceri Robert Matei, eliberaţi

 |  21:52
Comisarul şef Alexandru Garaiman şi omul de afaceri Robert Matei, eliberaţi

Comisarulşef Alexandru Garaiman, şeful Serviciului de Logistică şi Achiziţii din cadrulIPJ Argeş, şi patronul firmei Rebob, Robert Constantin Matei, au fosteliberaţi, vineri noapte, din Penitenciarul Colibaşi, după ce Curtea de ApelPiteşti a respins recursurile procurorilor în acest caz.

Curtea de Apel Piteşti a respins,vineri, recursurile formulate de către procurori în cazul inculpaţilorAlexandru Garaiman, ofiţer de poliţie, şef al Serviciului Logistic din cadrulIPJ Argeş, şi Robert Constantin Matei, administrator al SC Rebob SRL Bradu,trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, menţinând decizia TribunaluluiArgeş de admitere a cererilor de eliberare condiţionată, decizia Curţii de Apelfiind definitivă.

Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Piteşti, cei doi, împreună cuadjunctul lui Garaiman, Laurenţiu Cătălin Răban, care a fost eliberat în 16noiembrie, fuseseră arestaţi într-un dosar privind construirea sediului dinPiteşti al Arhivelor Naţionale . Cei doi ofiţeri de Poliţiesunt acuzaţi de către procurorii anticorupţie că, în perioada 2003 - 2004, auprimit drept mită un autoturism de lux, bunuri şi servicii pentru a atribuinelegal la o licitaţie lucrarea de construcţie a sediului Arhivelor Naţionalefirmei Rebob SRL.

Ulterior, potrivit procurorilor anticorupţie, ei sunt acuzaţi că ausuplimentat valoarea contractului în mod ilegal şi au decontat lucrări care nuau fost executate de către constructor, cauzând un prejudiciu de 512.183,69 leiInspectoratului de Poliţie Argeş.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2006, după efectuarea unuicontrol de către Corpul de Control al Ministrului Administraţiei şi Internelorce avea ca obiect respectarea legislaţiei privind achiziţiile publice, Garaimanşi Matei au semnat un proces-verbal de recepţie a lucrărilor întocmit în falsde Răban, în calitate de diriginte de şantier, pentru a ascunde neregulile.

Cu ocazia efectuării cercetărilor în prezentul dosar penal, Garaiman asustras din arhiva I.P.J. Argeş documente referitoare la corespondenţa dintreI.P.J. Argeş şi Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia GeneralăAnticorupţie din M.A.I. pentru a avea un control asupra datelor existente ladosar şi pentru a-şi construi, astfel, apărarea, se arată în rechizitoriu.

Conform rechizitoriului, în perioada 2003 - 2004, Matei, pentru sumelede bani date cu titlu de mită, precum şi pentru cele încasate prin decontarealucrărilor neexecutate, a întocmit şi înregistrat în contabilitatea firmei saledocumente fictive (11 facturi fiscale şi un contract de achiziţii demateriale), prejudiciind bugetul de stat cu suma de 140.674,26 lei,reprezentând TVA şi impozit pe profit. În perioada 2004 - 2009, Răban CătălinLaurenţiu a întocmit şi depus declaraţii de avere în care a consemnat datenecorespunzătoare adevărului referitoare la achiziţia unui teren în suprafaţăde 1.898,37 mp.

În vederea recuperării prejudiciului creat şi pentru ca instanţa sădispună confiscarea bunurilor date cu titlu de mită sau echivalentul lor înbani, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilormobile şi imobile deţinute de către cei trei inculpaţi.

La data de 31 mai 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinereacelor trei inculpaţi pe o perioadă de 24 de ore, iar la 1 iunie 2010 TribunalulArgeş a admis propunerea de arestare preventivă a acestora pe o perioadă de 29 zile,ei fiind trimişi în judecată.

Potrivit reprezentanţilor DNA, Alexandru Garaiman este acuzat de luarede mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cuconsecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual şi sustragerede înscrisuri.

Laurenţiu Cătălin Răban este acuzat de luare de mită, abuz în serviciucontra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formăcontinuată, fals intelectual şi fals în declaraţii,în formă continuată, iarMatei Robert Constantin este acuzat de dare de mită în formă continuată,complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cuconsecinţe deosebit de grave, în formă continuată, evaziune fiscală în formăcontinuată şi fals intelectual, potrivit DNA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-10-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray