2020-04-05 22:19

Companiile municipale ilegale a lui Firea sunt în aer. Instanța admite și pune pe rol cazul

 |  15:42
Companiile municipale ilegale a lui Firea sunt în aer. Instanța admite și pune pe rol cazul

Dupa ce guvernul Dancila a picat la motiunea de cenzura a PNL si dupa numirea noului guvern, Ministerul Afacerilor Interne, prin Institutia Prefectului, decide ca sa ceara instantei, Tribunalului Bucuresti, sectiei a II-a contencios administrativ si fiscal, ca sa constate ilegalitatea hotararilor de infiintare a noilor companii municipale. Ceea ce Institutia Prefectului, prin subprefect Manuela Goleac, face la data de 12.11.2019, cand formuleaza cererea si aduce la cunostinta Primariei Capitalei. Ieri, pe 29.01.2020, instanta admite si pune pe rol cazul, deschizand procesul la contencios in vederea stabilirii ilegalitatilor semnalate de Institutia Prefectului.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, in ianuarie 2019, că hotărârile CGMB de înfiinţare a celor 22 de companii municipale sunt nelegale, deoarece trebuiau aprobate cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie şi nu cu majoritate simplă.

Numai ca, in august 2019, Consiliul General al Muncipiului Bucureşti a votat în şedinţa confirmarea înfiinţării a 20 de Companii Muncipale, care anul trecut au fost declarate ilegale de către Curtea de Apel Bucureşti. Reînfiinţarea celor 20 de companii, dorită de primarul general Gabriela Firea, a trecut cu majoritate simplă.

Consilierii coaliţiei PSD-ALDE din CGMB au aprobat, cu 29 de voturi pentru, hotărârile de reconfirmare a înfiinţării companiilor municipale.

Consilierii au invocat în acest sens noul Cod Administrativ, care nu mai prevede o majoritate de două treimi pentru aprobarea acestor proiecte. Recent, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a adoptat prin ordonanţă de urgenţă Codul Administrativ, prin care a stabilit că proiectele care vizează administrarea patrimoniului pot fi adoptate cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcţie. Premierul a modificat Codul administrativ în urma solicitărilor mai multor primari PSD, care, la fel ca Gabriela Firea, au majoritate simplă dar nu au două treimi.

Ședință cu scandal

Consilierul municipal Ana Maria Ciceală (USR) a comentat că hotărârile adoptate în şedinţa de miercuri sunt ”nelegale”, iar votul CGMG ”legitimează un act nelegal”. ”Acele proiecte de hotărâre au fost anulate definitiv de Curtea de Apel Bucureşti şi nu se pot confirma cu un vot pe noul Cod administrativ. Fiindcă trebuie să se aplice pe legea civilă, nu pe cea penală. Numai pe Codul penal se aplică legea mai favorabilă. Dar pe art. 15 din Constituţie nu putem aplica retroactiv actul de voinţă al Consiliului, decât cu aceeaşi majoritate cu care nu au trecut în februarie 2017 înfiinţările celor 20 de companii municipale, adică cu două treimi”, a spus ea.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu (PSD) s-a arătat deranjat de intervenţia Anei Ciceală în momentul în care prezenta punctul de vedere al Comisiei juridice. ”Doamna Ciceală, dvs sunteţi manglitoare de profesie, nu juristă. Actele administrative pe baza cărora au luat naştere raporturi juridice şi de muncă sunt inatacabile. Luaţi asta, băgaţi-o în cap! Şi vedeţi că scrie în cărţi lucrul acesta, nu vin eu cu el de la mine. Acesta e temeiul pe care trebuie să mergem în apărările pe care Primăria trebuie să le aibă de acum încolo”, a spus el.

Bugete de un miliard

Bugetele companiilor municipale se ridică în anul 2019 la peste un miliard de lei. La ultima ședință de Consiliu General, majoritatea PSD -ALDE din Consiliul General a aprobat la ultima ședință bugetele acestora, deși hotărârile de înființare erau anulate, acestea ridicându-se pe anul 2019 la peste un miliard de lei, din care peste 300 milioane lei merg pe salariile angajaților, peste 6.000 până la finalul anului. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine