2020-04-03 20:24

Completul de 9 judecători va fi redus la 5

 |  19:12
Completul de 9 judecători va fi redus la 5

Ministrul justiţiei,Cătălin Predoiu, a prezentat, ieri, proiectul privind accelerarea durateiproceselor, una dintre schimbări fiind micşorarea numărului de judecători dincompletul de 9 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la cinci magistraţi.

Predoiu a susţinut căproiectul cuprinde mai multe măsuri, arătând că se continuă efoturile pentruabrogarea suspendării automate a cauzelor în cazul excepţiilor deneconstituţionalitate, care ar duce la finalizarea marilor dosare de corupţie.Mai mult, dacă în prezent cei 9 judecători provin de la toate secţiile ÎCCJ,conform proiectului, ei vor fi numai magistraţi de la Secţia Penală. Completulde 9 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este format, înprezent, din judecători ai instanţei supreme, de la toate secţiile, numiţipentru judecarea recursurilor de către preşedintele ÎCCJ sau devicepreşedintele acestei instanţe. Completul de 9 judecători soluţioneazărecursurile la deciziile instanţei supreme, dar şirecursurile împotrivahotărârilor pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii în materiedisciplinară.

Secretarul de stat,Lidia Barac, a explicat că proiectul mai limitează posibilitatea casărilor şitrimiterea cauzelor spre rejudecare, o singură dată, dar creşte importanţainstituţiei medierii, în anumite cauze judecătorul putând dispune o şedinţăobligatorie.

Mediarea va avea unrol mai important şi în cazul divorţului de comun acord şi va înlocui proceduraconcilierii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine