2020-06-05 10:22

Concluziile raportului Corpului de Control al MS după verificările făcute la INML la cererea lui Cumpănaşu

 |  14:22
Concluziile raportului Corpului de Control al MS după verificările făcute la INML la cererea lui Cumpănaşu

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii arată că, verificările făcute la Institutul de Medicină Legală la solicitarea lui Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei Măceşanu, nu au scos la iveală elemente de încălcare a procedurilor de lucru în ceea ce priveşte analizarea probelor primite de către INML de la unitatea de parchet.

Potrivit raportului întocmit de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii în urma "acţiunii de documentare" făcute la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici" din Bucureşti, publicat de Alexandru Cumpănaşu pe pagina de Facebook, au fost analizate toate procedurile operaţionale de lucru ale structurilor din cadrul INML. De asemenea, au fost analizate şi rezultatele analizelor făcute, iar din documente rezultă că procedurile expertizei antropologice, în cazul Alexandra Măceşanu, au fost respectate. "Chiar dacă gradul înaintat de fragmentare, distrugere şi fragilitate a probelor din acest caz a implicat o dificultate ridicată în realizarea obiectivelor etapelor mai sus menţionate, expertiza a fost elaborată, redactată şi remisă în 5 zile lucrătoare", se arată în raport.

În document se precizează şi care au fost etapele de lucru în acest caz. Prima etapă a fost cea de eşantionare, în care sunt selectate acele probe de ţesut osos care să se preteze calitativ şi cantitativ la analiza genetică. Această analiză vine în continuarea examinării antropologice şi presupune întocmirea unei documentaţii specifice, inclusiv fotografice. Etapa a doua este de prelucrare primară a eşantioanelor de os şi constă în şlefuirea, uscarea, măcinarea în mediu de azot lichid pentru obţinerea de pulbere fină de material osos. Etapa următoare este cea de extracţie propriu-zisă a ADN din pulberea de os şi are o durată de 2-3 ore, cu menţiunea că procedura este precedată de o altă etapă de decalcifiere cu durata de 2 pânnă la 4 zile. Urmează, apoi, etapele de analiză li concluziile care pot fi trase în 5-7 zile.

În ceea ce priveşte procedura operaţională de laborator expertiza medico-legală prin examen ADN, expertiza genetică judiciară, în raport se precizează faptul că însumate, etapele unui protocol de analiză genetică a probelor de os durează aproximativ 5-7 zile de lucru, termen care a fost respectat.

În concluzii se arată că "în legătură cu informaţiile contradictorii apărute «pe surse» nu a fost posibilă identificarea persoanelor care au dezvăluit date/documente cu privire la realizarea expertizelor medico-legale" şi a fost dispusă măsura desemnării unei persoane din cadrul INML care să aibă atribuţii în comunicarea informaţiilor de interes public, în condiţiile legii. "În această de acţiune de documentare nu au fost identificate elemente de încălcare a procedurilor de lucru în ceea ce priveşte analizarea probelor primite de către INML de la unitatea de parchet", scrie în concluziile raportului făcut  de Corpul de control al Ministerului Sănătăţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine