2020-04-03 07:02

Concluziile noului raport de necropsie. Deshumarea victimei nu îi creează probleme lui Manţog

 |  18:43
Concluziile noului raport de necropsie. Deshumarea victimei nu îi creează probleme lui Manţog

Procuroriiau deshumat, ieri, cadavrul luiConstantin Frăţilă, bărbatul mort în noiembrie 2009, după ce salvarea în carese afla ca pacient a fost lovită de autoturismul condus de către Ionel Manţog,lider al PDL Gorj. Anchetatorii au dispus efectuarea unei noi necropsii, pentrucă presa gorjeană a relata despre faptul că există probe şi indicii noi care ararăta faptul că bărbatul a murit în urma unei fracturi craniene produse caurmare a accidentului rutier, şi nu dinpricina unui infarct, aşa cum a stabilit prima autopsie. Ei bine, nici cea de-a doua autopsie nu arelevat fractura craniană, astfel încât Manţog urmează să fie trimis în judecatădoar pentru vătămare corporală gravă din culpă.

Noulraport de expertiză medico-legală nu a evidenţiat nici o fractură la nivelulcraniului cadavrului lui Constantin Frăţilă, a precizat, pentru “Puterea”,procurorul Gheorghe Covei, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de ApelCraiova, cel care instrumentează dosarul accidentului provocat de Ionel Manţog.Anchetatorii au intrat, în urmă cu câteva zile, în posesia unor imagini video,cu durata de câteva secunde, care îl arătau pe Constantin Frăţilă, în ziuaaccidentului, în timp ce se afla pe targă, medicii introducându-l într-o altăambulanţă care să îl transporte la spital, după ce prima salvare a fostimplicată în impactul cu autoturismul BMW condus de către liderul PDL Gorj. Peaceste imagini se vede o plagă sângerândă la nivelul capului victimei, fapt cea ridicat suspiciuni cu privire la producerea unei fracturi craniene. La vremearespectivă, după instalarea decesului, cadavrul a fost necropsiat la Serviciulde Medicină Legală Gorj, de către medicul legist primar al SML Gorj ClaudiaBeldean. Cu acest prilej, s-a stabilit că decesul victimei a fost cauzat de uninfarct, iar leziunea de la nivelul capului reprezintă de fapt o plagă tăiatăfrontal stânga şi o contuzie în V cu o lungime de 4 centimetri, leziune care nuare legătură de cauzalitate cu moartea.

Rana de la cap nu aprovocat moartea

Pelângă aceste imagini, procurorii au mai primit o scrisoare în care se preciza căeste necesară deshumarea cadavrului, pentru că numai aşa se pot găsi probe căvictima a suferit o fractură craniană. Astfel, ieri, procurorii, însoţiţi depoliţişti criminalişti şi medici legişti s-au deplasat la cimitirul dinlocalitatea gorjeană Lupaica, din apropierea Motrului, unde au purces laexhumarea cadavrului. Operaţiunea s-a desfăşurat în ciuda opoziţiei familiei bărbatuluidecedat.

“Cadavrulera aproape intact, astfel încât necropsia s-a desfăşuratfără probleme. Leziunea de la nivelul capului a fost din nou analizată,ajungându-se la concluzia că ea nu are legătură de cauzalitate cu decesul. Dacăar fi trăit, victima ar fi necesitat între 40 şi 45 de zile pentru vindecareaplăgii de la nivelul capului, ceea ce înseamnă că putem vorbi doar despre o vătămarecorporală”, au precizat surse judiciare pentru ziarul “Puterea”. Cu toateacestea, medicii legişti au recoltat noi probe biologice care vor fi supuseexpertizării, concluziile urmând să fie trecute într-un raport care va fifinalizat în câteva zile.

Manţog urmează să fie trimis în judecată

Liderul PDL Gorj, Ionel Manţog, urmează să fie trimis înjudecată de către procurorii Parchetului Curţii de Apel Craiova pentru vătămarecorporală gravă din culpă. În noiembrie 2009, liderul democrat-liberal, aflatla volanul unui autoturism BMW, se deplasa cu o viteză de aproximativ 90 km/h îninteriorul localităţii Pieptani, pe Drumul Naţional 66. La un moment dat, Manţoga intenţionat să depăşească o maşină care se deplasa în faţa lui, în aceeaşidirecţie de mers, însă, observând că din sens opus se apropia un altautovehicul, a renunţat în ultima clipă, revenind pe sensul său de mers.Manevra a fost una deosebit de periculoasă, şoferul fiind nevoit să frânezeputernic, moment în care autoturismul BMW a derapat şi a pătruns din nou pe celălaltsens e mers, Manţog pierzând controlul direcţiei. În acel moment, din sens opusse deplasa cu viteză ambulanţa în care se aflau şoferul, asistentul, pacientulConstantin Frăţilă şi soţia acestuia. La momentul impactului dintre cele douăvehicule, autoturismul lui Manţog nu mai avea aproape deloc viteză, însăimpactul a fost atât de violent, încât ambulanţa s-a răsturnat, şoferul şi medicul fiindproiectaţi prin parbriz. Din fericire, nici unul dintre ei nu a avut leziunicare să le pună viaţa în primejdie. Soţia pacientului a căpătat leziuni care aunecesitat 40-45 de zile de îngrijiri medicale. Ambulanţa se deplasa cu viteză,deoarece îl transporta pe Frăţilă la Clinica de Cardiologie a Spitalului Judeţeandin Târgu-Jiu, deoarece suferise un infarct. La faţa locului accidentului auajuns mai multe ambulanţe, una dintre ele preluându-l pe pacient şitransportându-l la spital, unde acesta a decedat din pricina infarctului, aşacum reiese din raportul de necropsie.

Tragere de timp şi retragerea plângerilor

Potrivit anchetatorilor, deshumarea cadavrului a întârziatprocedurile de trimitere a dosarului lui Ionel Manţog în instanţă. De altfel,liderul PDL Gorj urmează ca, în scurt timp, să ia la cunoştinţă învinuirilecare sunt reţinute în sarcina sa, el fiind cercetat pentru vătămare corporalăgravă din culpă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 184, alin. 2 din CodulPenal. Pe de o parte, organul de urmărire penală s-a sesizat din oficiu, fiindvorba despre o faptă cu violenţă, însă pe de altă parte, au mai existat şiplângeri penale formulate, iniţial, de către soţia victimei şi de cătreasistentul de pe ambulanţă. Ulterior, spun anchetatorii, cei doi şi-au retrasplângerile. Anchetatorii mai acuză faptul că avocaţii lui Manţog tergiversează,prin diferite chichiţe avocăţeşti, trimiterea dosarului în instanţă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine