2020-05-31 14:03

Consilierul local Ionuţ Ionescu, arestat preventiv pentru luare de mită în derularea unor contracte pe fonduri europene

 |  08:14
Consilierul local Ionuţ Ionescu, arestat preventiv pentru luare de mită în derularea unor contracte pe fonduri europene

Consilierul local ploieştean Ionuţ Ionescu, angajat al S.C. Hidro Prahova S.A., firma la care acţionar este Consiliul Judeţean Prahova, a fost arestat preventiv pentru luare de mită în derularea unor contracte pe fonduri europene, potrivit unei decizii a Tribunalului Prahova.

Judecătorii de la Tribunalul Prahova au admis, vineri, propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA Ploieşti pe numele lui Ionuţ Ionescu, acuzat de trei infracţiuni de luare de mită.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Ploieşti.

Consilierul local liberal Ionuţ Ionescu a fost reţinut, joi seară, de procurorii DNA Ploieşti, după ce a fost audiat timp de patru ore.

DNA a precizat, într-un comunicat de presă, că Ionuţ Cristian Ionescu este acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, comise în calitate de manager al Unităţii de Implementare a proiectului "Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova” în cadrul S.C. Hidro Prahova S.A, firmă la care acţionar este Consiliul Judeţean Prahova, alături de mai multe consilii locale din acest judeţ.

Potrivit anchetatorilor, în primăvara anului 2013, în contextul derulării unui contract din fonduri europene pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Sinaia, Breaza şi Comarnic, contract în valoare de 62.141.862 lei, Ionuţ Ionescu a pretins suma de 1.000.000 de euro, solicitând şi plata cu celeritate a unui avans de 200.000 euro din suma pretinsă, reprezentanţilor asocierii de firme câştigătoare a licitaţiei.

"Aceste sume au fost pretinse de către inculpat pentru a sprijini firmele respective pe parcursul derulării contractului, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care le avea în calitatea deţinută, atribuţii care presupuneau, în esenţă, coordonarea şi controlul derulării procedurilor de achiziţie şi a efectuării lucrărilor după atribuirea contractelor, respectiv conducerea activităţii din punctul de vedere al managementului de contracte, managementului financiar şi al implementării tehnice pentru toate componentele proiectului", se arăta în comunicatul DNA.

În urma refuzului acestora de a plăti comisionul în cuantumul cerut, Ionuţ Ionescu a mers la sediul uneia dintre firmele care făceau parte din asocierea care câştigase licitaţia, solicitându-i administratorului acesteia să plătească suma de 500.000 de euro către cealaltă firmă, pentru ca aceasta să iasă din asociere, lăsând să se înţeleagă faptul că o parte din bani urma să îi revină cu titlu de comision.

Anchetatorii au mai stabilit că, folosindu-se de funcţia deţinută în cadrul Hidro Prahova SA, Ionuţ Ionescu a făcut presiuni asupra directorului tehnic al aceluiaşi agent economic, cerându-i acestuia ca societatea pe care o reprezenta să cedeze altei firme efectuarea lucrărilor de extindere a reţelei de canalizare în localităţile Câmpina, Băneşti, Vălenii de Munte lucrări contractate în baza unui contract semnat la data de 29.10.2013, în valoare de 58.491.111 lei, încheiat cu S.C. Hidro Prahova S.A., tot în cadrul proiectului cu finanţare europeană.

Potrivit DNA, reprezentantul asupra căruia Ionescu a făcut presiuni a cedat realizarea lucrărilor în urma solicitării reprezentantului Hidro Prahova.

În aprilie 2014, Ionuţ Ionescu i-a mai pretins aceluiaşi administrator o sumă de bani cuprinsă între 3 şi 7 la sută din valoarea contractului de lucrări încheiat de SC Hidro Prahova SA, respectiv aproximativ un milion de euro, în schimbul ajutorului pentru obţinerea contractului şi pentru a beneficia în continuare de sprijinul său, acordat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe parcursul derulării lucrărilor.

Procurorii susţin că, în luna mai 2013, Ionuţ Ionescu a primit suma de 20.000 lei pentru ca, în calitatea deţinută, să favorizeze, în cadrul procedurii de achiziţie publică, o societate comercială în vederea atribuirii unui contract de lucrări, la Vălenii de Munte, Mizil şi Urlaţi, judeţul Prahova, contract încheiat la data de 30 mai 2013.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-21



Parerea ta...

ASTA PT.CA-I MIC
21 Mar 2015

in f-ctie, nepunand in f-ctiune alte si alte matrapazlacuri de sus in jos (precum fostu' min.David, Mazare si toti ceilalti borfasi de marca) s-ar putea sa faca puscarie 'cu executare'!
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


Autocar



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine