2020-02-18 03:15

Control al Inspecţiei Judiciare la parchete, vizând dosarele mai vechi de cinci ani

 |  13:37
Control al Inspecţiei Judiciare la parchete, vizând dosarele mai vechi de cinci ani

Inspecţia Judiciară (IJ) a anunţat, joi, că face un control tematic privind măsurile luate de procurori şi de conducerile parchetelor pentru soluţionarea dosarelor cu autori cunoscuţi mai vechi de cinci ani de la data sesizării.

Controlul Inspecţiei Judiciare are loc în perioada 16 mai - 8 iunie şi vizează activitatea de urmărire penală şi de supraveghere a cercetărilor penale efectuate de organele poliţiei judiciare, urmând să fie solicitate date şi informaţii de la şefii parchetelor privind dosarele cu autori cunoscuţi aflate în lucru la procuror ori la organele poliţiei judiciare mai vechi de cinci ani de la sesizare şi să fie identificate cauzele care determină prelungirea în timp a soluţionării acestor dosare penale.

De asemenea, acţiunea IJ vizează şi activitatea de îndrumare şi control a procurorilor cu funcţii de conducere privind dosarele penale cu autori cunoscuţi mai vechi de cinci ani de la data sesizării şi are în vedere controlul operativ curent ori controlul tematic, remedierea deficienţelor constatate în urma unor controale anterioare şi eficienţa activităţilor de control.

Controlul Inspecţiei Judiciare va avea în vedere şi situaţia resurselor umane ale parchetelor , schema de personal şi gradul de ocupare a posturilor.

Raportul va fi înaintat Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii până la 13 iulie, adaugă Inspecţia Judiciară.

La finalul activităţii de control desfăşurate în anul 2015 erau înregistrate în evidenţele parchetelor din cadrul Ministerului Public un număr total de 1.611 de astfel de cauze (faţă de 2.009 existente la sfârşitul anului 2014 şi 3.799 cauze existente la finele anului 2013). La începutul controlului făcut în anul 2016 (raportat la data de 23.11.2016) s-a constatat o creştere a numărului de cauze mai vechi de cinci ani de la prima sesizare,respectiv 2.327 de dosare, reprezentând o creştere de 29,2%, potrivit datelor transmise de Inspecţia Judiciară.

În 10 august 2017 au fost solicitate procurorului general datele statistice privind numărul de cauze penale mai vechi de cinci ani de la data sesizării aflate în curs de soluţionare la finele semestrului I 2017, precum şi parchetele unde sunt înregistrate. Conform datelor comunicate, la finalul semestrului I al anului 2017 existau 3.301 astfel de cauze.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-17Parerea ta...

ANONIM
17 Mai 2018

dosarul lui kovesi cel care a daramat strada fostul sot al plagiatoarei asteapta si el si asteptam toti dreptatea
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine