2020-08-07 22:16

UPDATE. Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă

 |  08:42
UPDATE. Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă

UPDATE ora 8.43: Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o rundă de consultări ca urmare a lansării unei rachete cu rază lungă de acţiune de către Coreea de Nord, au anunţat surse diplomatice la New York, citate de AFP.

"Japonezii şi americanii au cerut consultări în cadrul Consiliului de Securitate şi acestea vor avea loc la sfârşitul dimineţii de miercuri", a indicat un diplomat occidental.

Convocarea unei reuniuni extraordinare sugerează "o puternică reacţie a Consiliului" faţă de respectiva lansare de rachetă, despre care Coreea de Sud, Japonia şi Occidentul bănuiesc a fi un test cu rachetă balistică.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei marocane a Consiliului de Securitate a confirmat organizarea de "consultări cu uşile închise" miercuri dimineaţa, "la cererea unei ţări membre a Consiliului şi a altor două state" neprecizate.

La începutul lunii, Phenianul a indicat că va lansa o nouă rachetă ce urmează să plaseze pe orbită un "satelit de observare terestră", în perioada 10-22 decembrie. O tentativă similară eşuase în primăvara acestui an. Mai multe ţări, în special SUA, Japonia şi Coreea de Sud, au emis temeri conform cărora Phenianul a testat de fapt o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, capabilă să transporte focoase nucleare.

Lansarea unei rachete de către RPDC ar fi o încălcare a rezoluţiilor 1718 /2006/ şi 1874 /2009/ ale Consiliului de Securitate al ONU, care îi interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.

 

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă pentru a pune pe orbită un satelit civil de observare terestră, potrivit regimului comunist, dar care constituie un nou test de rachetă balistică, potrivit comunităţii internaţionale, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării.

Racheta "a fost lansată", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului, fără alte precizări.

Potrivit unei surse guvernamentale sud-coreene, citată de agenţia Yonhap, racheta a fost lansată de la poligonul Sohae, la ora 09.51 (02.51 ora Românie).

Guvernul japonez a anunţat că o rachetă nord-coreeană a trecut pe deasupra insulei nipone Okinawa la 12 minute după ce a fost lansată de Coreea de Nord, iar Tokyo nu a încercat să o doboare.

"O rachetă pe care Coreea de Nord o numeşte satelit a fost lansată la ora 09.49 şi a trecut pe deasupra Okinawa la 10.01. Nu am lansat niciun interceptor", a explicat biroul premierului.

Ulterior, Coreea de Nord a confirmat, prin intermediul agenţiei de presă oficiale nord-coreene KCNA,că a lansat cu succes o rachetă ce a pus pe orbită un satelit civil.

"Lansarea celei de-a doua versiuni a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 de la centrul spaţial Sohae  la 12 decembrie a reuşit" şi "satelitul a intrat pe orbită aşa cum era prevăzut", a precizat agenţia.

Aceleaşi fraze au fost citite la televiziune de o prezentatoare îmbrăcată în costum tradiţional coreean.

Aşezată în faţa unui ecran care înfăţişa drapelul nord-coreean, prezentatoarea a citit comunicatul oficial cu o voce puternică şi triumfătoare, în cadrul unui "program special".

Acest tip de programe este rar şi rezervat unor ocazii excepţionale cum ar fi anunţul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il în decembrie 2011, informează Mediafax.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-10-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz