2020-06-07 00:29

Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, condamnat cu suspendare

 |  21:01
Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, condamnat cu suspendare

Gilda Popa

Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a fost condamnat luni de Curtea Supremă la un an de închisoare cu suspendare pentru participaţie la abuz în serviciu şi la fals intelectual în Dosarul „Case pentru generali”. Francisc Radici, fost şef al Informaţiilor militare, a fost condamnat la doi ani cu executare, iar Traian Pigui, şeful Direcţiei Infrastructură din MApN la data faptelor, a fost achitat.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a pronunţat sentinţele în dosarul în care fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, şi alţi zece generali şi colonei, persoane care au deţinut funcţii de conducere în Ministerul Apărării Naţionale ( MApN) la data faptelor, au fost trimişi în judecată de DNA, în septembrie 2013, pentru cumpărarea unor locuinţe de serviciu, la un preţ subvenţionat, în baza unor declaraţii false. Dobriţoiu a primit o pedeapsă de un an de închisoare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi două luni pentru participaţie improprie la fals intelectual, iar în urma contopirii pedepselor fostul ministru al Apărării a fost condamnat la un an de închisoare. Instanţa a dispus suspendarea pedepsei pe o perioadă de încercare de trei ani. Francisc Radici a primit o pedeapsă de doi ani, două luni şi 20 de zile de închisoare, iar Floarea Şerban şi Traian Pigui au fost achitaţi, în Dosarul „Case pentru generali”.

Generalii, trimişi la măturat străzi

În ceea ce îl priveşte pe Constantin Năstase, instanţa a stabilit o pedeapsă de doi ani, două luni şi 20 de zile de închisoare, care a fost suspendată pe un termen de încercare de trei ani. Instanţa a dispus ca Radici şi Năstase să nu părăsească ţara fără să informeze organele judiciare, iar în termenul de supraveghere ei trebuie să execute o muncă neremunerată, timp de 60 de zile, la Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA sau la Centrul de plasament Cireşarii, din Capitală.

Instanţa supremă l-a achitat pe Traian Pigui pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi participaţie improprie la fals intelectual, iar Floarea Şerban a fost achitată pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1999-2005, Traian Pigui, în calitate de şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din Ministerul Apărării Naţionale, s-a implicat în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari - cadre militare cu funcţii de conducere din MApN. Anchetatorii au arătat că membrii comisiilor de auditare ar fi întocmit, în fals, mai multe documente oficiale, în baza cărora s-au vândut locuinţele în regim subvenţionat inculpaţilor Floarea Şerban, Francisc Radici, Constantin Năstase, Sergiu Tudor Medar şi Gheorghe Rotaru. Prejudiciul stabilit în acest dosar este de 1,2 milioane de lei, din care circa un miloion de lei reprezintă prejudiciul suferit de MApN ca urmare a vânzării la un preţ diminuat faţă de valoarea de inventar.

Pentru recuperarea prejudiciului a fost instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând Floarei Şerban, lui Radici, Năstase, Medar, Rotaru, Matei, Vizitiu şi Gonciaruc.  Procurorii au decis să continue cercetările, într-un dosar separat, pentru Mircia Chelaru, general corp de armată în rezervă, şi Cornel Julea, colonel în rezervă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine