2020-08-12 16:18

Coronavirus: Anchetă ciudată a Parchetului - Informația privind închiderea școlilor divulgată înainte de aprobare a provocat panică / Cercetări pentru divulgarea de informaţii secret de serviciu

 |  18:18
Coronavirus: Anchetă ciudată a Parchetului - Informația privind închiderea școlilor divulgată înainte de aprobare a provocat panică / Cercetări pentru divulgarea de informaţii secret de serviciu

Parchetul General anunță că s-a sesizat din oficiu și face cercetări pentru divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, după ce în presă au apărut informații privind decizia Ministerului de Interne privind închiderea școlilor înainte ca aceasta să fie aprobată. Procurorii susțin că transmiterea acestor informaţii "a creat o stare de panică şi confuzie la nivel naţional, în contextul creşterii răspândirii virusului Covid-19 pe teritoriul României".

Parchetul General, condus de Gabriela Scutea, susține că în 9 martie, în timp ce la Ministerul Afacerilor Interne avea loc şedinţa Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase, au fost divulgate în spațiul public, fără drept, informaţii confidenţiale care erau în curs de analizare şi aprobare de către autorități.

Parchetul mai susține că astfel "a fost afectat modul de comunicare a unor informații corecte și asumate de către instituțiile publice abilitate să facă astfel de comunicări, astfel încât să nu se creeze stare de panică și confuzie la nivel național în contextul creșterii răspândirii virusului COVID-19 pe teritoriul României". 

Ce spune Parchetul General:

"La data de 10 martie 2020, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, faptă prev. de art. 304 alin. (1) din Codul Penal, ca urmare a apariției în mass-media a unor informații referitoare la conținutul Hotărârii nr. 8 din data de 9 martie 2020, emisă de Ministerul Afacerilor Interne-Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, informaţii a căror transmitere a creat o stare de panică şi confuzie la nivel naţional, în contextul creşterii răspândirii virusului Covid-19 pe teritoriul României. În fapt, în cursul zilei de 9 martie 2020, în intervalul orar 13:00-14:35, în timp ce la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a avut loc şedinţa Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României au fost divulgate, fără drept, în spaţiul public, informaţii confidenţiale care erau în curs de analizare şi aprobare de către acest grup de specialişti din cadrul MAI-DSU. Astfel, la momentul divulgării, Hotărârea nr. 8 din data de 9.03.2020 nu prezenta forma finală, cu toate modificările adoptate ulterior, şi nu era aprobată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), în conformitate cu prevederile art. 8 ind. 2 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, care s-a întrunit în ședință la orele 16:00, fiind afectat modul de comunicare a unor informații corecte și asumate de către instituțiile publice abilitate să facă astfel de comunicări, astfel încât să nu se creeze stare de panică și confuzie la nivel național în contextul creșterii răspândirii virusului COVID-19 pe teritoriul României".

Parchetul General mai anunță că tot joi a preluat dosarul înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2 pentru infracțiunea de "zădărnicirea combaterii bolilor" în cazul fostului ofițer de Poliție care era internat la Spitalul Gerota și care nu a anunțat autoritățile că a călătorit în afara țării (Israel). Întrucât nu a luat măsuri de autoizolare la domiciliu și a intrat în contact cu mai multe persoane, unele dintre acestea au fost la rândul lor infectate cu acest virus, spune Parchetul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz