2019-07-23 03:43

Costică Argint, adus pentru tri ani 'acasa'. Liderul romilor români din Italia va sta trei ani în închisoare, apoi va fi extrădat în Italia, unde este judecat în mai multe procese

 |  20:17
Costică Argint, adus pentru tri ani 'acasa'. Liderul romilor români din Italia va sta trei ani în închisoare, apoi va fi extrădat în Italia, unde este judecat în mai multe procese

CosticăArgint a fost extrădat temporar în România, pentru a-şi ispăşi pedeapsa de treiani şi şase luni de închisoare, după care va fi retrimis în Italia, el fiindjudecat în mai multe procese, a anunţat Poliţia Română.

CosticăArgint, în vârstă de 53 de ani, va fi retrimis în Italia după executareapedepsei din România, pentru "finalizarea afacerilor judiciare peteritoriul acestui stat", se arată într-un comunicat de presă de ieri alPoliţiei Române. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că autorităţileitaliene nu au precizat, în comunicarea privind extrădarea trimisăautorităţilor române, ce "afaceri judiciare" are de finalizat CosticăArgint în Italia. Potrivit surselor citate, Costică Argint ar fi acuzat deşantaj şi tentativă de şantaj într-un proces, fiind şi condamnat în cel puţinun dosar. Pe lângă acestea, Argint ar avea mai multe dosare pe rolulinstanţelor italiene.

CosticăArgint, condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru ultraj contrabunelor moravuri şi arestat în decembrie 2009 de autorităţile italiene, careapoi au aprobat extrădarea lui către România, a fost adus în ţară, ieri, de oescortă a Poliţiei Române, cu o cursă de la Roma, ce a aterizat la ora 17.40,pe Aeroportul Otopeni.

Din infractor,azilant politic

Înaprilie, autorităţile italiene au informat Ministerul Justiţiei (MJ) că audispus extrădarea în România a lui Costică Argint, pentru executarea pedepseide trei ani şi şase luni de închisoare aplicată pentru scandal. Cererea deextrădare a lui Costică Argint, însoţită de documentele justificative, a fosttransmisă în 19 martie 2008 de către Ministerul român al Justiţiei celui dinItalia. Cererea de extrădare a fost înaintată după efectuarea controlului deregularitate şi a fost formulată în baza deciziei din 4 martie 2008 aTribunalului Vrancea.

În10 decembrie 2009, Ministerul Justiţiei a efectuat o revenire către MinisterulJustiţiei italian prin care a solicitat informaţii cu privire la stadiulprocedurii de extrădare. Ulterior, pe 22 decembrie 2009, Biroul NaţionalInterpol a informat că la aceeaşi dată cetăţeanul român Costică Argint a fostarestat provizoriu în vederea extrădării din Italia.

CosticăArgint, originar din Focşani, a fost arestat de autorităţile italiene de laTivoli, potrivit Poliţiei Române. În aprilie 1997, Argint a fost cercetatpentru ultraj contra bunelor moravuri, după ce ar fi intrat într-un bar dincomuna vrânceană Găgeşti, ar fi distrus mai multe bunuri şi ar fi rănit gravdouă persoane, spuneau surse din poliţie. În acelaşi an, în timpul procesului,bărbatul ar fi fugit din ţară în Italia. În 2006, Costică Argint a reuşit săobţină statutul de azilant politic în Italia.

Lideral Asociaţiei romilor refugiaţi politici din Italia, Costică Argint a devenitcunoscut după ce a apărut alături de fostul ministru de externe AdrianCioroianu şi de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, în cursul unei vizite aacestora la Roma. Vizita a avut loc după ce românul Romulus Mailat a fostacuzat, în 2007, de uciderea unei italience.

I-a mulţumit lui Tăriceanu pentruvizita de la Roma

Costică Argint i-a adresat, în noiembrie 2007, premierului de atunci Călin Popescu Tăriceanu o scrisoare deschisă în care i-a mulţumit pentruîntâlnirea de la Roma, şi şi-a cerut scuze pentru necazurile pe care i le-a provocatanunţându-l că va renunţa la cetăţenia română.

Liderul rom i-a povestit lui Tăriceanu în scrisoare cum a strigat în faţa Ambasadei României "Hoţii! Hoţii!""când Băsescu a fost suspendat în cel mai urât mod de o clică de parlamentari". "Diplomaţii noştri minunaţi au chemat poliţia destat! Le-am spus de ce scandez şi ce mi s-a întâmplat şi cum au intenţia sămanevreze votul în favoarea lor. Şi au plecat aşa cum au venit. Domnul să măierte, dar bine sună «la aşa popor, aşa politicieni»", îi scria Argint premierului.

Argint i-a dat asigurări lui Tăriceanu că el nu era "căutatinternaţional, ci numai pe teritoriul naţional", pentru faptepenale pe care nu le-a comis. CosticăArgint apovestit că esteplecat din România din anul 1989, tocmaipentru abuzurile comise împotriva sa şi pe care nu le mai suporta. "Ani grei de închisoare. Doi ani şi unsprezeceluni cu lanţuri la picioare. Chinuit cum numai Dumnezeu şi sufletul meu ştiepentru că astea erau «recomandarile» scrise pe dosarul meu de penitenciar defaimosul Tudor Stănică, vicedirector al cercetărilor penale române, care eraconducătorul hoardei de criminali Carlacovschi, Cocean, Matei ce îţi spuneau«noi te omorâm nu te batem, nu ai cui reclama pentru că de la noi e cerul (făceaureferire la faptul că erau ofiţeri ai Direcţiei Generale Cercetări Penale)persoane care au omorât oameni nevinovaţi şi azi au pensii mari (ca să nusufere de foame) şi nimeni nu-i mai face infractori", îi scria Argint premierului. El i-a precizat lui Tăriceanu că nu a fost simpatizant al politiciiinterne şi externe a acestuia. "Însă amcunoscut doi miniştri pe care îi voi purta în minte toată viaţa mea pentrugestul frumos pe care l-au făcut în ceea ce mă priveşte pe mine şi asociaţia pecare o conduc", spunea CosticăArgint.El îi scria şefuluiExecutivului că nu l-ar mira dacă "politicienii" României ar reproşastatului italian faptul că i-au acordat azil politic în schimbul unor interesemateriale, "confundând Italia cu România, care are frumoasă clasificare dece-a mai coruptă ţară din Europa". "Mie îmi place competiţia şi sunt bucuros cândcel mai bun câştigă. Însă urăsc pe cei slabi care profită de orice circumstanţăşi caută loviturile nepermise, numai de dragul de a câştiga", îi explica Argint premierului. De asemenea, el l-a anunţat că va depunecerere de retragere a cetăţeniei române, "pentru că într-o ţară unde semanifestă atâta intoleranţă şi ură faţăde ţigani e imposibil să fii reconsiderat şi chiar cu toate insistenţeleConsiliului European romii vor fi mereu în pericol şi discriminaţi înRomânia".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-03-01

Mai multe imagini:
Costică Argint, adus pentru tri ani 'acasa'. Liderul romilor români din Italia va sta trei ani în închisoare, apoi va fi extrădat în Italia, unde este judecat în mai multe procese
zoom
Costică Argint, adus pentru tri ani 'acasa'. Liderul romilor români din Italia va sta trei ani în închisoare, apoi va fi extrădat în Italia, unde este judecat în mai multe procese
zoom
Parerea ta...

TIBBY49
28 Oct 2010

Daca Romania,guvernul,parlamentarii, senatorii,gastile,clanurile,mai dau nas mult boraturilor de cioroi,vom avea mult mai mutli morti in italia decat cazul acelei femei omorate la Roma de un psihopat obsedat. Ce inseamna pentru Romania "lider rom"? Este vorba despre vreun senator,primar, parlamentar roman si ati prescurtat cuvantul? Ce limba romana folositi voi cand spuneti cuvantul rom?Vreti sa vorbiti despre bautura marinarilor?Sau ce?In limbajul mondial e vorba de gipsy,gitane = tigan borat
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray