2020-02-26 19:32

Cristian Cioacă, 3 ani de puşcărie cu suspendare pentru violarea calculatorului Elodiei Ghinescu

 |  19:45

La trei ani de la dispariţia avocatei braşovene Elodia Ghinescu, soţulacesteia, Cristian Cioacă, a fost condamnat, ieri, de către magistraţii Curţiide Apel Braşov, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Nu estevorba de o condamnare în dosarul de omor în care Cioacă este cercetat, ci de dosarulprivind violarea secretului corespondenţei, în care a fost trimis în judecatăde către procurorii DIICOT Braşov.

Cristian Cioacă, împreună cu un hacker ploieştean Marius Niţu, dar şi unalt poliţist din cadrul IPJ Braşov, Mihai Breazu (fin al Elodiei Ghinescu dintimpul căsătoriei acesteia cu poliţistul Ciprian Mustaţă) au fost trimişi înjudecată de DIICOT în luna februarie a anului trecut pentru că, în datade 2 septembrie 2007, Cioacă şi Breazu au intrat pe calculator în contul deYahoo! Messenger al Elodiei Ghinescu. La sfatul lui Breazu, Cioacă a accesat şicăsuţa de email, apoi a transferat datele pe un alt calculator, precum şi pe unCD, unde a creat un folder intitulat "Înşelătorii". De asemenea,Cioacă a trimis e-mailurile Elodiei, prin internet, şi sorei sale Ana Maria Ene.Ulterior, după ce a urmărit o emisiune la OTV, Cioacă, prin intermediul lui DanDiaconescu şi al altor două persoane din cadrul aceleiaşi televiziuni, a luatlegătura cu hackerul Adrian Niţu. Cioacă l-a determinat pe Niţu să acceseze, deasemenea fără drept, sistemul informatic al serverelor de e-mail pe care eraustocate mesajele de la adresa de e-mail a avocatei Ghinescu, încălcând astfelmăsurile de securitate prin folosirea în mod fraudulos a numelui de utilizatorşi a parolei de autentificare.

Arestat în acest dosar

PoliţistulCristian Cioacă a fost chemat, în 13 februarie 2009, la DIICOT Braşov, unde is-a comunicat că i s-a schimbat încadrarea juridică în cadrul urmăririi penale,devenind din instigator autor în dosarul violării corespondenţei prin e-mail asoţiei sale. Schimbarea încadrării juridice a lui Cioacă a venit ca urmare adeclaraţiilor date în faţa procurorilor de fostul său coleg Marius SebastianBreazu. Dosarul a fost deschis în noiembrie 2007 ca urmare a plângerilorformulate de familia avocatei dispărute din Braşov şi a Baroului de Avocaţi dinBraşov. Pe numele lui Cristian Cioacă afost emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile conform unei deciziidin 24 ianuarie 2008 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însă acesta a statdoar câteva zile în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Braşov,întrucât a fost eliberat sub control judiciar. În ceea ce-l priveşte pehackerul Marian Niţu, trimis în judecată în acelaşi dosar, acesta a primit opedeapsă de un an şi şase luni cu suspendare.

E-mailurileElodiei au ajuns în presă

Potrivitlui Silviu Barbu, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Braşov, Cioacă a fostcondamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar în acelaşi timp i-aufost impuse mai multe obligaţii. Astfel, Cioacă are obligaţia de a se pune ladispoziţia organelor de urmărire, să anunţe dacă îşi schimbă domiciliul saulocul de muncă, precum şi mijloacele sale de existenţă. Decizia Curţii poate fi atacată cu recurs întermen de zece zile de la pronunţarea sentinţei, urmând să se judece la ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie. Cea de-a treia persoană cercetată în acest dosareste fostul coleg al lui Cioacă, Marius Sebastian Breazu, ofiţer de poliţie judiciarăla IPJ Braşov. Acesta însă nu a fost trimis în judecată, fiindu-i aplicată doaro sancţiune administrativă. Cristian Cioacă a refuzat să dea orice declaraţieîn faţa procurorilor cu privire la acest caz. În schimb, el a recunoscut înfaţa presei că a intrat de pe calculatorul bun comun al celor doi soţi încontul de Yahoo! Messenger al soţiei sale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine